Vedere din Expo EVERYDAY DRAWINGS, 2023

Expozițiile de artă de la Muzeul Banatului Montan – Reșița se înlănțuie,  iar cea mai recentă dintre ele, intitulată EVERYDAY DRAWINGS, evidențiază lucrările artistului de origine maghiară, Részegh Botond.
Curatoriată de Ana Negoiță, expoziția este deschisă publicului până la sfârșitul lunii octombrie. Un eveniment conex, din cadrul expoziției, urmărește lansarea unui catalog cu lucrările artistului, care va avea loc pe data de 26 octombrie.

 

Expoziția aduce privitorul în lumea de zi cu zi a creației artistice în spațiul claustral, individual al atelierului. Această inserție extrem de personală în laboratorul artistic are capacitatea de a construi o relație pe cât de stranie, pe atât de normală a artistului cu publicul.

EVERYDAY DRWAINGS reprezintă de fapt o serie de lucrări de grafică și pictură care redau o stare de încordare, anxietate, de disconfort receptată în raport ceilalți sau cu sine. Fără a înfățișa în mod direct o agresiune, lucrările induc privitorului o stare de tensiune, prin dinamică, cromatică, prin structura compozițională, prin contraste cromatice sau fizionomice; fiecare imagine redă un tip de încordare prin descrierea unor posturi anatomice nefirești, declamator contorsionate.

 

Vedere din Expo EVERYDAY DRAWINGS, 2023

Artistul redă o întreagă suită de personaje, neidentificabile, anonime care au capacitatea de a reprezenta diverse tipologii umane care somatizează teama, disconfortul, însingurarea sau în mod paradoxal, chiar exuberanța. Selecția lucrărilor prezintă un proces cumulativ care exemplifică un discurs artistic unitar care se compune din serii de lucrări organizare în jurul unei teme de cercetarea vizuală. Astfel, privitorul este deja familiarizat cu siluetele antropomorfice, expresionist – minimaliste ale lui Reszegh Botond. Acestea imprimă traseului expozițional o dinamică specifică, narând de fapt o experiență autobiografică.

Botond Részegh, născut în 1977 la Miercurea-Ciuc, este unul dintre cei mai activi artiști din România din generația sa, se manifestă în diverse medii artistice: pictură, grafică, fotografie și s-a impus drept un nume de referință în zona muzeală și a galeriilor de artă din România sau internaționale. A dezvoltat o serie de proiecte artistice care interoghează prin mijloace specifice probleme sociale, științifice, psihologice, opera sa având în mod definitoriu o componentă a cercetării interdisciplinare.