Foto (work in progress), Expo: Ce-i de văzut. Fotografia în România după 2000, @MARe/ Muzeul de Artă Recentă

 

MARe/Muzeul de Artă Recentă anunță vernisajul expoziției: „Ce-i de văzut. Fotografia în România după 2000”, prima retrospectivă muzeală a fotografiei românești din ultimii 20 de ani. Evenimentul va avea loc pe data de 8 februarie, de la orele 19:00, la adresa muzeului de pe Bd. Primăverii nr. 15. Curatoriată de Michele Bressan și Ioana Iuna Șerban, expoziția va personaliza timp de 3 luni, spațiile de la subsolul și mansarda muzeului destinate artei recente românești. Lucrările evidențiate de curatori sunt realizate de 12 artiști ai Generației post-2000: Lucian Bran, Michele Bressan, Valeriu Cătălineanu, Ioana Cîrlig, Bogdan Gîrbovan, Emőke Kerekes, Anton Roland Laub, Virginia Lupu, Andrei Mateescu, Patricia Morosan, Andrei Nacu, Mihai Șovăială.

Expoziția va fi însoțită de o  carte dedicată fotografiei românești post-2000, care conține interviuri cu cei 12 artiști alături de câte un sinopsis al proiectelor lor și texte critice semnate de Michele Bressan, Ioana Iuna Șerban și Erwin Kessler. Concept și design: Mihai Șovăială.

 

Pilgrimages – Michele Bressan

 

„Parcursul prezentat la MARe creionează un nou moment al fotografiei contemporane românești, oferind un cadru mai larg în care demersurile autohtone găsesc rezonanță în sfera practicilor occidentale. Nu privim o expoziție-concept dar mai degrabă o expoziție-martor, o nouă bornă. Vorbim despre un prim moment de claritate dedicat artiștilor care prin continuitatea lucrului au ajuns să devină referențiali pentru un arc temporal mai apropiat reflexivității istorice imediate. ” (Michele Bressan – artist și curator expoziție)

 

„Ce-i de văzut?: vedem ceea ce recunoaștem a fi frumos sau recunoaștem ca frumos ceea ce am văzut prin obiectivul fotografic? Nu că despre frumusețe ar fi vorba în lucrările fotografice ale celor 12 artiști din expoziție. Dimpotrivă, am zice, mai curând ne-frumusețea infuzează peisajele grunjoase, semi-industriale, la jumătatea distanței dintre o lume adaptată producției și ruralul etern, dar nepitoresc, apoi figurile umane – alese voit anti-glam –, oamenii de rând și de lângă, sau umbrele difuze pe care le putem umple cu orice identitate, poveștile lipsite de senzațional care nu ajung să fie cap de afiș, dar pot fi rememorate de oricine din povestea sa.” Ioana Iuna Șerban – curator expoziție

 

„Fotografia matură a timpului nostru s-a agregat într-o formă care se (auto)limitează să ne arate, cu grijă metodică, doar ce-i de văzut, fără să indice direcții, fără să îmbrățișeze aspirații, fără să ne toarne povești de adormit conștiințele, fără să ne facă majore plăceri sau neplăceri. La prima vedere, o astfel de fotografie nu oferă prea mult. Dar la o privire mai atentă, în spatele ofertei reținute se întrevede fuziunea acestui tipar fotografic cu tiparul antropologic al vremurilor noastre, cu figura tehnocratului care își cunoaște domeniul fără să facă tapaj de asta și fără să aibă ambiția de a schimba în vreun fel ordinea lumii date, ci de a adăuga încă o piesă bine șlefuită estetic la mecanismul mereu rotitor și deloc orbitor al lumii așa cum o știm.” Erwin Kessler – director MARe/ Muzeul de Artă Recentă, istoric și critic de artă.

 

Foto (work in progress), Expo: Ce-i de văzut. Fotografia în România după 2000, @MARe/ Muzeul de Artă Recentă (de la stânga la dreapta: Michelle Bressan, Ioana Iuna Șerban și Erwin Kessler

 

Expoziția „Ce-i de văzut. Fotografia în România după 2000 / See What. Photography in Romania after 2000” face parte din proiectul „Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană” și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.958,27 lei (199,446.62 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 18 luni.

Parteneri: VISP, UniCredit Bank

Autor: Elena Ghițoiu