Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți atinge ultimul stagiu de activitate: Artă în spațiul public. Această etapă include 6 lucrări realizate individual sau în grup de artiștii emergenți selectați. „On the Same Line” este cea de a treia lucrare din cadrul componentei de artă în spațiul public, care aparține artistei Lucia Ghegu și care poate fi văzută sâmbătă, 29 iulie 2023, ora 18.00 de constănțenii și publicul aflat pe malul mării.

Lucrarea reprezintă o instalație de zmeie și își are inspirația din perioada pandemică, simbolizând libertatea și conexiunea dintre oameni în momente dificile.  Realizate manual, zmeiele vor fi amplasate în piețe sau străzi pietonale. Trecătorii sunt invitați să ia un zmeu și să îl zboare după care îl pot păstra sau îl pot returna la stand.

Artista va fi prezentă la ora 18.00 în parcul Parcul Rotterdam din Constanța, punctul principal al activării. Alte zmeie vor fi instalate și în următoarele locații: Digul de Sud, Digul de Nord, Faleza Cazinoului și Strada Termele Romane.

„Pentru mine arta oricum este interdisciplinară și îmi folosesc cunoștințele de la Politehnică. Și nici nu cred într-o artă care este doar clasică și nu ai alte noțiuni dintr-un alt domeniu”,  declară artista în cadrul podcastului Accelerator Today.

 

 

 

Cine este Lucia Ghegu? 

Proiectul Luciei Ghegu este inspirat de un gest anterior din perioada pandemiei. În timpul lockdown-ului din 2020, artista a înălțat un zmeu de la fereastra apartamentului său, în încercarea de a ajunge la vecinii săi. Un gest poetic și puternic, care servește drept o reamintire simbolică a libertății și a relațiilor noastre interumane fragile dincolo de distanța fizică. Pentru proiectul „On the Same Line”, Lucia Ghegu își însușește propriul gest și îl reproduce în Constanța. Această trecere de la privat la public este un element crucial al proiectului, pentru că nu doar reflectă perioada de timp care a afectat puternic schimbul emoțional și fizic dintre oameni, ci îi aduce direct pe aceștia din nou împreună.

După ce a studiat inginerie, grafică și design industrial, Lucia Ghegu a obținut o bursă de cercetare la Accademia di România din Roma (2018-2020), în cadrul căreia a dezvoltat un proiect artistic privind impactul migrației postcomuniste asupra românilor care locuiesc în Italia. În lucrările sale recente, care includ atât desene de dimensiuni mari, instalații de lumini, precum și obiecte aflate la granița dintre sculptură și design de produs, ea este interesată de spațiul arhitectural, mobilitatea înțeleasă ca fluiditate, migrație, comunitate, identitate, tensiune constantă între așteptări și realitate, dar și de estetica imaginii. Lucia alege frecvent desenul ca soluție contrară tendinței de hiper tehnologizare, ca o notă rapidă și spontană ce mediază trecerea de la idee la obiect și documentează procesul.

 

„The Artist, the Work and Everyone Who Comes to It”

Cele 6 proiecte de artă în spațiul public ale programului Accelerator sunt coagulate în conceptul „The Artist, the Work and Everyone Who Comes to It” creat de Tevž Logar, curatorul expoziției de grup, care a avut loc între lunile februarie și mai 2023,la galeria Gaep din București. Expoziția este disponibilă acum publicului online.

Tevž Logar: „Expoziția a introdus ideea că legăturile de prietenie sau de acțiune comună pentru un obiectiv pot crea formațiuni inovatoare în cadrul programului. Proiectul „The Artist, The Work And Everyone Who Comes To It” servește drept structură umbrelă ce prezintă modul în care o dinamică complexă între artiștii implicați poate duce la proiecte individuale sau colective care depășesc ideea de expoziție tradițională într-un white cube și abordează mai degrabă relația dintre artist – operă de artă – public – spațiu public. Deoarece vorbim despre ideea de spațiu public, cele șase proiecte conceptualizate de artiști nu se limitează la a proiecta tendințele legate de abordările artistice individuale sau colective, ci se adresează, comentează și implică diferite comunități, fiecare cu specificul său, din diferite orașe din România.”

Primele două lucrări de artă în spațiu public ale Accelerator-ului au fost: „The Library for Public Games” – activare online prezentată de Maria Mandea (25 iunie) și „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”, performance-ul Anei Maria Szöllösi desfășurat la Timișoara (14 iulie).

 

Evenimentele următoare din etapa Artă în spațiul public 

București, 5 august, Roberta Curcă, „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”; București, 17 august, Andrei Arion și Delia A. Prodan, „Lose a Step”; Cluj-Napoca, 25 august, Lucia Ghegu, „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”; Oltenița, 3 septembrie, Alina Ion, „Treads of Solitude”; București, 5 septembrie (on-site), Maria Mandea, „The Library for Public Games”; Pitești, 7 septembrie, Stanca Soare, „Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces”; Cluj-Napoca, 11–17 septembrie, Stanca Soare & Larisa Petcuț, „Joint Lines”.

 

Despre Accelaerator 

Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.
Accelerator abordează trei paliere: cunoștințele și experiența specialiștilor naționali și internaționali în domeniul artei contemporane, oferite în cadrul etapei de mentorat derulate în 2022, resursele pentru producția de lucrări noi și spațiile de expunere. Expoziția de la Gaep a fost primul astfel de spațiu, celelalte fiind proiectele de artă în spațiul public demarate acum în București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca, Pitești și Oltenița.

 

Despre Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP)

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), urmărește, prin programul Accelerator, să susțină artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană. Arta contribuie, astfel, la dezvoltarea individuală și colectivă, făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

 

Despre Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

 

Proiect realizat cu sprijinul Granturilor SEE și Programul RO-CULTURA 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.