Maria Mora, Alina Ușurelu, Alina Tofan, Delata Văcărești @facebook

 

Proiectele cu teme ecologice ale Asociației Macaia prind contur în cadrul unor sesiuni performative organizate de Plastic Art Performance Collectiv.  Reunite sub conceptul YAGORIA,  intervențiile constau într-o instalație ecoperformativă și un ecovideoperformance, ce vor avea loc în trei spații partenere din București.

Primele două evenimente au avut loc pe 8 Noiembrie în Delta Văcărești,  în cadrul unui spectalcol live de peforming art și pe 9 Noiembrie la Muzeului Muzeul Țăranului, printr-un live ecoperformance și video-proiecție.  Următorul eveniment va avea loc la Librăria Cărturești Modul Universitate pe 21 noiembrie, ora 18:00 și presupune un live ecoperformance alături de o vizionare ecovideoperformance și dezbateri.

 

Muzeul Țăranului, @ Alina Tofan

Despre YAGORIA:

Proiectul, beneficiar al unei co-finanțări AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), a debutat în februarie 2022. Yagoria a pornit cu o documentare de practici tradiționale de protecție și comuniune cu natura din spațiul românesc și balcanic. De-a lungul anului, proiectul a dezvoltat o metodologie proprie, propunând serii de practici ecoperformative – coregrafice, dezvoltând produse digitale și organizând
ateliere tematice. Au avut loc, de asemenea, instalații performative pe insula Ostrov, Călărași, precum și la Balkanik Festival. Filmările pentru proiect au avut loc în 3 spații naturale: Delta Văcărești, pădurea Snagov, Trovanții din Buzău. Prin canalele de comunicare ale proiectului, publicul interesat a putut afla informații
despre metoda și filosofia ecoperformance-ului, pe care echipa proiectului o traduce pentru prima dată în România. La baza proiectului stă interacțiunea și transformarea unor cadre naturale (zona forestieră exploatată și deltă urbană) în spații performative și pretext de interogații asupra tipurilor de intervenții umane în mediu.
EVENIMENTELE la care publicul bucureștean este invitat să participe luna aceasta aduc în mijlocul discuției criza relației, la nivel de colectiv, cu mediul înconjurător.
Live performance-urile trag un semnal de alarmă asupra pierderii legăturilor cu mediul natural în societatea contemporană și nevoia protejării acestuia de intervențiile abuzive. Ecoperformance-ul Yagoria propune redobândirea ritualului ca mijloc de protecție, pentru o mai profundă comunicare cu elementele naturii.

Ecovideoperformance-ul Yagoria propune o reflecție artistică vizuală și sonoră asupra practicii defrișărilor ilegale și degradarea ecosistemelor deltaice din țară prin poluarea cu plastic de unică folosință.

Vă invităm să pătrundeți în lumea YAGORIA!

Echipa de artiști:
Direcție artistică & ecoperformer: Alina Tofan
performeri: Maria Mora, Alina Ușurelu/Aigül Cheosep, Răzvan Omotă
Director de imagine: Gabriel Durlan
Editor video: Alexandru Claudiu Maxim
Costume: GCV, Ecaterina Colasîz (KateriniMou)
Muzică: Manuela Marchiș (Pilestra)

FB: facebook.com/plasticmemoriesirisipa
IG: instagram.com/plastic.mar
YT: youtube.com/channel/UChUHqI3WjYc1bPvQUt5nmLA
Soundcloud: soundcloud.com/user-462119088

Proiectul este derulat de Plastic Art Performance Collective, grup artistic format sub umbrela Asociației culturale Macaia care atrage atenția asupra risipei colective și a unor teme precum: criza globală a plasticului și poluarea cu obiecte de unică olosință, schimbările climatice, intervențiile abuzive de tipul defrișărilor ilegale – teme abordate prin filtrul artistic.

Misiunea Asociației MACAIA este de a aduce o contribuție pozitivă în comunitate, prin inițierea și derularea unor proiecte și programe cu impact social și cultural, atât la nivel local, cât și național.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.