Event Cover by MARe

 

Joi, 24 iunie, în intervalul 19.00-21.00, la MARe, va avea loc deschiderea expoziției: Matt Mullican. A chart between 5 worlds / O diagramă între 5 lumi. Expoziția va fi inaugurată cu un tur pentru specialiștii din domeniul artistic, de la ora 18:00, susținut de curatorul Erwin Kessler în prezența artistului american Matt Mullican. 

În cadrul expoziției, care are loc în spațiile dedicate artiștilor de talie internațională, pot fi văzute peste 470 de lucrări care provin din diferite colecții europene, inclusiv din cea a muzeului MARe.

Programul curatorial al expoziției este conectat cu o parte din producția neo-ortodoxistă a colecției permanente MARe, prin conținutul unei simbolistici mistice.

 

Photo Backstage by MARe

 

Descriere:

Matt Mullican (SUA), este primul artist străin de talie internațională care vine la MARe/Muzeul de Artă Recentă de la începutul pandemiei. Înaintea lui, între octombrie 2018 și martie 2020 au fost Jeff Wall (Canada), Martin Creed (UK), Thomas Ruff (Germania) și Gregor Schneider (Germania). Marcia Hafif (SUA), Tino Sehgal (Germania), Hermann Nitsch (Austria), VALIE EXPORT (Austria), respectiv Gert&Uwe Tobias (Germania) au avut expoziții la MARe fără a fi prezenți fizic în București.

Expoziția Matt Mullican: A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi este dedicată unuia dintre cei mai influenți și consacrați artiști americani din Pictures Generation, mișcarea artistică actuală cu rădăcini în conceptualismul american al anilor 70. Între colegii săi de generație, Matt Mullican se distinge prin complexitatea ansamblului său teoretic-speculativ, o veritabilă filozofie în imagini, care acoperă, sub semnul celor 5 lumi pe care le identifică, nu doar semiologia și cosmologia, ci și antropologicul, biologicul, etica și religia.

Sistemul său (pictură, sculptură, video, instalații, desen, fotografie, poezie, performance) reprezintă la ora actuală cea mai complexă teorie totală asupra lumii elaborată de vreun artist activ. Este un sistem care leagă arta de întregul univers perceptibil și conceptibil, într-un proces creator și intelectual care conduce către o explicare subiectivă, dar fără rest, a întregii lumi și a universului. Impactul operei sale, prezentată pentru prima data în România, va fi extrem de profund, date fiind implicațiile simbolice, politice, morale, vizuale și filozofice ale operei sale intens angajată în existența actuală, în problemele lumii.

A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi este un ansamblu retrospectiv al operei lui Matt Mullican și a fost concepută pentru MARe/Muzeul de Artă Recentă. Cele peste 470 de lucrări provenind din colecții europene (Muzeul de Artă din Liechtenstein, Galeria Mai 36 din Zurich, MARe București) vor învălui efectiv întregul atrium MARe, pe înălțimea a 4 etaje și inter-etaje (mai puțin subsolul), devenind un veritabil microscop/telescop îndreptat speculativ spre găurile negre ale înțelegerii lumii noastre.

Matt Mullican va susține, pe durata celor 10 zile în care va colabora la instalarea expoziției sale la MARe, o serie de ateliere, conferințe și dezbateri cu artiști, galeriști, curatori și publicul larg, pe teme ce țin de istoria artei contemporane, de sistemul artistic actual, de învățămîntul artistic și curatorial (Matt Mullican a fost profesor la departamentele de artă ale unor universități prestigioase din întreaga lume, de la Columbia University la Hamburg, Frankfurt și Amsterdam).

Expoziția Matt Mulltican: A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi este primul episod dintr-o serie de trei colaborări pe care MARe/Muzeul de Artă Recentă București le va avea între anii 2021-2023 cu Terra Foundation for American Art. MARe a câștigat în cursul anului 2020 o competiție internațională lansată de Terra Foundation for American Art, instituție federală care are ca obiect promovarea artei americane în lume, prin programe de cercetare și de educație care valorifică arta americană contemporană. Programul Voiced On: American Conceptual Art at MARe/Muzeul de Artă Recentă București este singurul program propus de vreo instituție culturală română care a primit vreodată finanțare din partea prestigioasei Terra Foundation for American Art.

Terra Foundation for American Art este dedicată promovării explorării, înțelegerii și aprecierii artelor vizuale din Statele Unite pentru publicul național și internațional. Recunoscând importanța experimentării operelor de artă originale, fundația oferă oportunități de interacțiune și studiu, începând cu prezentarea și dezvoltarea propriei colecții de artă din Chicago. Pentru a continua dialogul intercultural despre arta americană, fundația sprijină și colaborează la expoziții inovatoare, cercetare și programe educaționale. Implicit în astfel de activități există convingerea că arta are deopotrivă capacitatea atât de a individualiza culturi, cât și de a le uni. (Erwin Kessler, curator)

Organizator:

MARe/Muzeul de Artă Recentă

Partener principal:

Terra Foundation for American Art

Parteneri:

Centrul Cultural Expo Arte

Goethe-Institut București

Cu sprijinul:

Intercontinental Bucharest

***