Magdalena Paz, 2021, courtesy to the artists and the Evangelical Cathedral from Berlin

 

Catedrala Evanghelică din Berlin sparge normele. Ea găzduiește gratuit până pe 15 august expoziția colectivă „Upgrading Maria 2021”. Organizată de colectivul de artiști internaționali Stella Maris, expoziția a fost gândită de curatorul și artistul Igor Zaidel. Ea promovează 13 artiști, 13 reprezentări unice ale figurii religioase materne feminine – Maria. O deschidere către arta contemporană într-un cadru religios.

Când vine vorba despre religie, în Europa actuală încă mai privim modelul spiritual prin Creștinism. Reprezentările entităților au făcut de la început parte din edificiile acestor religii. Arta religioasă, deși încă supusă canoanelor și în ziua de azi, continuă să orneze patrimoniul Creștin. Este un suport de cateheză, de proiecție a credinței pentru inițiații ortodocși sau catolici. Quid de iconoclasm ?

Prin intermediul expoziției „Upgrading Maria 2021”, grupul „Stella Maris” explorează, cu mijloace artistice, imaginea Madonei, în lumea noastră puternic secularizată. Folosind pictura, arta poster, instalație și video, artiștii investighează formele de expresie contemporană aflate sub tensiunea credinței practicate, opusă unei viziuni post-religioasă.

 

Samuel Wiesemann, 2021, courtesy to the artists and the Evangelical Cathedral from Berlin

 

”Evangheliștii nu sunt deranjați de nuditate, de persoanele gay sau transgender și alte chestiuni ale clasei creative urbane contemporane”, ne spune Igor Zaidel, intervievat de Elena Ghițoiu. Catedrala Evanghelică din Berlin a acceptat să expună picturi cu o fecioară Maria atipică, deși în ochii lor acestea aparțin mai mult cultului Catolic. Devenită spațiu expozițional, catedrala a înscris evenimentul în cadrul vieții sociale din care face parte o comunitate mică. Într-o zonă multiculturală a Berlinului, unde mulți locuitori sunt și musulmani, expoziția vrea să adune câți mai mulți vizitatori, indiferent de origine, religie sau înclinație sexuală.

Curatorul Igor Zaidel ne spune că acest loc de reculegere este unul dintre singurele care încă ne permit să stăm toți sub același acoperiș. În era noului liberalism, unde totul este privat și privatizat, spațiile publice au tendința de a dispărea; astfel, „Upgrading Maria” pare a fi un loc liber, un refugiu unde are loc un dialog al culturilor. Ideea este și mai prezentă dacă ne uităm la pictura lui Samuel Wiesemann. Acolo, o Marie asiatică stă cu un balon în brațe între o tufă de trandafiri și o inscripție în ebraică din Tora. Mai încolo, opera Magdalenie Paz pune la aceeași masă trei Marii, ca cele trei grații: Ortodoxă, Catolică, Protestantă. Ele discută, uitându-se dubitativ la o vază cu flori.

 

„Upgrading Maria 2021” exhibition view, courtesy to the artists and the Evangelical Cathedral from Berlin

 

”Iar apoi au realizat ce oportunitate nemaipomenită aveau să arate că sunt mai cool decât Catolicii, pentru că puteau să o expună pe Maria în biserica lor, și au devenit foarte bucuroși. ” (Igor Zaidel / Artist & Curator)

„Upgrading Maria 2021” face cu subînțeles referință la conflictul civil al religiilor Catolice și Protestante, care a avut loc în timpul Războiului de Treizeci de Ani. Acest război, soldat cu tratatul de la Lübeck în 1629, a cutremurat toată Europa, prin faptul că a adus autonomie statelor Protestante Germane. În schimbul acestei condiții, Christian IV, Ducele de Holstein, a păstrat controlul Catolic asupra teritoriului Norvegia-Danemarca. 

Opoziția dintre pictura „însuflețită” și pictura profană nu mai există decât în contextul anumitor religii. Primele picturi creștine existau în catacombe, interzise de imperiul Roman. Ceea ce a devenit mai apoi artă Bizantină, era deci la început erezie. Reprezentarea zeității nu face parte din Evanghelism, religie progresistă instaurată în 1846. Așa cum reprezentarea profetului Allah este interzisă în religia musulmană, așa și reprezentarea fecioarei Maria, de exemplu, nu este acceptabilă decât sub anumite condiții într-o biserică. Chiar așa?


Multe structuri religioase occidentale din Europa sau America afișează astăzi un interes vizavi de arta contemporană. Unele și-au pierdut funcția primară și au devenit un patrimoniu cultural, fiind transformate în muzeee; este cazul muzeului Kiscelli din Budapesta. Fostă mănăstire din anii 1800, construcția a fost dată în folos artei. Între timp, ea a devenit Galeriea Municipală de Fotografie, care astăzi păstrează Colecția Contemporană a Istoriei Orașului Budapesta. În Statele Unite, artiști ca Bob Bass sunt bine veniți să expună în galeria bisericii Grace Chapel din Lexington.

 

Kiscelli Museum – Budapest, Courtesy of Koroncz

 

Photographers Bob Bass of Bedford, left, and Bob Bicknell of Groton mingle during the „Flower Power” opening reception at the Grace Chapel Art Gallery in Lexington, Mass. on Saturday, March 18, 2017. Photo by Christine Hochkeppel

 

Artiști:

Agnieszka Borkowsa, Larisa Catano, Charlotte Dorn, Maria Koroleva, Maria Marshall, Magdalena Paz, Bettina Semmer, Friederike Wesser, Oliver O.Rednitz, Rais Khalilov, Daniel Steiner, Samuel Wiesemann, Igor Zaidel

Stella Maris and Artists’ websites:


http://zaidesign.org/

http://stellamaris-atlas.net/

https://www.facebook.com/AgnieszkaBorkowskaArt/

https://charlottedorn.de

https://www.behance.net/seeyousoon

https://www.mariamarshall.com/

https://www.instagram.com/p/CRXdVbpFap4/

http://bettinasemmer.de/

https://www.instagram.com/freddy_goes_to_hollywood/?hl=fr

http://litekultur.net/

https://sbw.berlin/en/another-painting-adorns-our-stairway/

 

Stanca Soare / Vizual artist & redactor de știri externe: Absolventă a Școlii Naționale Superioare de Artă din Bourges, în prezent, colaborez cu Artevezi la rubrica Satelit 01001, unde gândesc articole pe teme sociale și artistice, cu noutățile din spațiul balcanic și european. Consider că practicile artistice fac parte din societatea actuală indiferent de țară.