În perioada 10 – 13 Noiembrie, scena muzicală contemporană experimentală se pregătește să primească la București, în premieră absolută, pe ansamblul vienez Black Page Orchestra.

Evenimentul intitulat SuperSonic descrie rapiditatea cu care grupul experimentalist s-a afirmat pe plan internațional. Prezent în România prin intermediul a 6 membri, dintre care se deosebesc și doi români, Black Page Orchestra performează pe data de 11 Noiembrie în cadrul festivalului Internațional de Muzică Nouă Meridian la București (ora 18:00 – în Studioul de Operă şi Multimedia al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti) și pe 13 Noiembrie, în Timișoara (ora 19:00 – în Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”˝). Festivalul Meridian aflat deja la a XVII-a ediție este unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, care se află în desfășurare sub tema „ATLAS”, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Constanța, Ploieşti.

SuperSonic, sub umbrela căreia ansamblul va concerta la București și Timișoara, integrează două ateliere experimentale premergătoare show-urilor performance,  care vor avea loc pe 10 și 12 Noiembrie la București și respectiv la Timișoara, susținute de fondatorul ansamblului Matthias Kranebitter, (n 1980).

Născut în 1980 la Viena, Matthias Kranebitter a studiat compoziția, muzica electro-acustică, compoziția cinematografică și media, precum și pianul la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, la Conservatorul din Amsterdam și la Universitatea din Graz.

Muzica sa se caracterizează prin aspecte ale societății noastre media, o acumulare densă și mash-up de la sunetele brute ale vieții de zi cu zi la un potop de sonorități hiper-heterogenice, o denaturare comică, grotescă a gesturilor muzicale clișeice cu o ambivalență ironică.

 

 

 

Atelierul intitulat „Aspecte narative în muzica contemporană”, se va desfășura în limba engleză, iar publicul interesat să participe este invitat să contacteze Centrul de Informare Muzicală din România, la adresa cimro.ro@gmail.com.

Diana Rotaru, compozitoare și organizatoare a festivalului Meridian, susține că: „Matthias este un artist extrem de deschis – care a făcut ansamblul tocmai din această deschidere formidabilă, ceea ce în opinia mea reprezintă avangarda fără nicio prejudecată sau opreliște”.

 

Koncert | BLACK PAGE ORCHESTRA ProgramMatthias Kranebitter – dead girl (requiem E)Stefan Prins – Fremdkörper IIMikolaj Laskowski – Oh to Rub the Waxy BuddahAlexander Kaiser – novo deloHanna Hartmann – RainbirdsSarah Nemtsov – White Eyes Erased Zvokotok, cikel sodobne komponirane glasbe, Španski borci, Ljubljana, 15.05.2019

 

Din comunicat:

Numele ansamblului Black Page Orchestra, fondat în 2014 la Viena, provine de la compoziția lui Frank Zappa, „The black page”, o piesă a cărei partitură se datorează densității mari de note și evenimente muzicale ce o transformă într-o hârtie aproape neagră. Pe lângă această abordare estetică explicită, ansamblul își concentrează atenția pe compoziții care utilizează device-uri electronice, inserții video și alte rezultate ale noilor tehnologii, într-un context artistic pregnant stilistic, precum și piese care, datorită caracterului lor performativ, depăşesc cu mult cadrul convențional al unui concert clasic. Experimentarea şi versatilitatea sunt preocupările majore ale colectivului Black Page Orchestra. Fiecare concert al lor este o experiență inedită şi  fascinantă.

Muzicile cântate sunt create de lideri ai generației tinere de compozitori de avangardă – Matthias Kranebitter, Mirela Ivičević, Alexander Kaiser (Austria), Elena Rykova (SUA), Johannes Kreidler (Germania), împreună cu doi compozitori români care au scris două lucrări special pentru acest proiect: timişorenii Gabriel Almaşi şi Gabriel Mălăncioiu. După fiecare concert va avea loc o discuție moderată cu membrii ansamblului.

 

Koncert | BLACK PAGE ORCHESTRA ProgramMatthias Kranebitter – dead girl (requiem E)Stefan Prins – Fremdkörper IIMikolaj Laskowski – Oh to Rub the Waxy BuddahAlexander Kaiser – novo deloHanna Hartmann – RainbirdsSarah Nemtsov – White Eyes Erased Zvokotok, cikel sodobne komponirane glasbe, Španski borci, Ljubljana, 15.05.2019

 

Organizator: Asociația Art&Co

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Filarmonica „Banatul” din Timişoara, Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, Universitatea de Vest Timişoara – Facultatea de Muzică şi Teatru.

Parteneri media: Radio România Muzical, Telekom Electronic Beats, BookHub.ro, Zile şi Nopți, ArTeVezi, CIMRO.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Autor: Elena Ghițoiu