Un moment contemplativ și de profundă inspirație în grădina palatului Venier dei Leoni din Veneția a fost transformat de Medina Popa într-o expoziție cu și despre femei: Wholy Mother. Expoziția cuprinde lucrările a 19 artiste, care provin din medii de expresie diferite și poate fi vizitată la Strata Gallery, în intervalul 20 Septembrie – 15 Octombrie.

Poemul gravat pe banca din aceeași grădină- lucrare realizată de artistul Jenny Holzer este sursa principală de inspirație a expoziției Wholy Mother, de la Strata Gallery. Unul din versurile poemului o surprinde pe “mama universală” ca pe o confidentă unică: “Mama mea știe”; și pare să reprezinte cheia expoziției, care răsucește sensul sacru de la „Holy” către  „Wholy”: “Pornind de la simbolul prin excelență al sacralității feminine, “the holy mother”, unica reprezentare a “speciei” între sfinți, am creat acest cuvânt hibrid, ‘wholy’, (whole – întreg + holy – sfânt). O sacră întregire, o procesiune, un rit. Femeia este mamă, indiferent dacă naște propriu-zis sau nu. (Medina Pop)

Printre artistele expozante se remarcă: Diana Matilda Crișan, Ioana Sisea, Reka Csapo Dup.

„La începutul acestui an, am început să fiu din ce în ce mai interesată de arta tânără feminină. Nu din dorința de a a solidariza, ci pentru că am descoperit acolo o poftă de creație foarte avidă și un conținut sensibil cu care am rezonat. Mi-am dorit, prin acea experientă, a descoperirii, să creez un context suficient de vulnerabil pentru această structură colectiv-feminină, din care să rezulte particularitățile căutărilor, trăirilor și deci a artei feminine.” (mărturisește Medina Pop, curatoarea expoziției Wholy Mother, pentru ArTeVezi)

Artiste: Adela Giurgiu, Alina Negoiță, Am Dumitru, Anastasia Dumitrescu, Anca Barjovanu, Beatrice Duman, Diana Matilda Crișan, Dora Mois, Floriama Cândea, Ioana Casapu, Ioana Sisea, Lorena Cocioni, Louis Kareem Jamal, Marta Mattioli, Raluca Milescu, Raluca Ungureanu, Reka Csapo Dup, Roxana Ajder, Sabina Suru.

STRATA Gallery | Parângului 76
www.strata-gallery.com

 

 

Grafică poster, Mihai Bumbu, Wholy Mother

 

Ana Alexe, Buna Vestire, 2021

 

Reka Csapo Dup – Virgo Ignis, 2021

 

Marta Mattioli, Utopia, 2021

 

Strata Gallery, atmosfera din ziua verisajului, Expo Wholy Mother, 2021

 

Medina Pop interacționând cu lucrarea semnată de Reka Csapo Dup

 

Elena Ghițoiu / Fondator & Redactor șef ArTeVezi: Cred că arta trebuie înțeleasă în termeni cât mai simpli, departe de noțiuni abstracte și metafore care o transplantează în discursuri greu de înțeles. Anii de studiu în teoria artei și experiența de freelancer în comunicare mă duc direct la obiect fără prea multă emfază.