In orașul Antwerp din Belgia, arta capătă o efervescență aparte printre colecționari, artiști și iubitori de arta. Una dintre cele mai importante galerii de aici, este Zeno X, unde expun artiști că Michael Boremans sau Marlene Dumas, două personalități foarte importante în peisajul artistic contemporan.
Din 15 martie până pe dată de 29 aprilie este deschisă expoziția „Off Road”, unde sunt prezentați 8 artiști:Uri Aran, Paloma Bosque, N.Dash, Michael Dean, Anna Maria Maiolino, Philip Metten, Solange Pessoa, Hyun-Sook Song.
Astăzi se pune tot mai mult accent pe figura umană și pe nevoia artiștilor de a crea ceva palpabil, care să asigure comunicarea reală între oameni afectată de cele mai multe ori de tehnologia în spații virtuale. . Astăzi arta conceptuală încearcă să-și păstreze poziția dar de aceasta dată pe teritoriul realismului-figurativ. Cum reușește arta conceptuală să-și susțină în cotinuare “ideea”? Am ales câteva lucrări din expoziție care au un discurs coerent în acest sens.

Lucrările din expoziția “Off Road” au la baza conceptualismul în arta și dezvoltă ideea în detrimentul artei tradiționale bazată pe reprezentarea estetică a subiectului; idee pentru care au luptat personalități marcante că Marchel Duchamp sau Joseph Koshus pentru a schimba cursul obișnuit al artei devenită :”Arta că idee că idee”(J.Kosuth)

 

17521919_1412155855525183_1322383458_o

Paloma Bosque: „Reverse”

Tot ceea ce contează este ideea care sacrifică funcția estetică a obiectului reprezentat. Subiectul nu este trecut printr-un filtru estetizant ci ajunge să fie materializat prin filtrul gândirii în stare brută.
Doi artisti dintre cei expuși care au reușit să redea în opinia mea ideea cea mai bună sunt :Hyun-Sook Song si Paloma Bosque. Lucrarea semnată de Hyun, intitulată “Brashstrokes” se evidențiază prin crearea unei suprafețe clare și “nude”peste care artistul a interveit cu tuse mai groase.

DSC_2520

Hyun Sook-Song-„Brushstroke”

Asadar va invit sa vizitati site-ul galeriei Zeno X , pentru mai multe informatii cu privire  la expozitiile urmatoare.