Când ne gândim la lucrările lui Dan Perjovschi, vizualizăm un perete (sau poate chiar podeaua așa cum ne arată intervenția artistului la cea de-a 48a ediție a Bienalei de la Veneția) pe care transpune desene caricaturale ce surprind situații politice sau sociale problematice. Subiectele pe care le abordează semnalând direct (scurt și la obiect) inadvertențele unei realități impuse de societate.

PUBLICations – expoziția pe care Galeria Posibilă o găzduiește până pe 4 martie 2023, cu siguranță are la bază o idee gândită „outside the box”, care include într-un spațiu relativ limitat o întreagă cronologie a publicațiilor (de unde și numele evenimentului) lui Perjovschi. Designerul de expoziție, Albert Kaan, a ales să atașeze de-a lungul pereților celor două camere deschise o bandă de tip suport, metalică, pe care a înșiruit anii de la 1988 la 2022. În dreptul fiecărui an, au fost adăugate apoi publicațiile apărute la acel moment sub numele artistului. Alături de acestea, atașate direct pe bandă, se regăsesc și o serie de albume, cu spatele magnetic, în care informația și lucrările se regăsesc sub forma unor pagini de ziar.  Totuși, stilul reprezentativ prin care Perjovschi alege să expună este inclus și în cazul PUBLICations, dar sub forma intervențiilor directe pe suprafața spațiului. Pe peretele din partea dreaptă a încăperii principale sunt lipite de sus până jos cărți poștale cu lucrările artistului, fiind o îmbinare armonioasă dintre conceptul expoziției de a include doar publicațiile artistului  și modul său caracteristic de a interveni direct cu desenele sale.

Întorcându-mă la publicațiile din cadrul expoziției, am avut surprinderea să descopăr că Perjovschi scrie, lucru ce nu îmi era cunoscut până la acel moment despre artist. Sunt mici relatări, de jumătate de pagină maxim, cu iz politic și social, după cum ne-a obișnuit, prin care redă ironic -, probleme pe care le abordează și prin mediul desenului. Modul în care artistul se exprimă în scris îți stârnește amuzamentul în primă fază, după care ajungi să-ți pui niște semne de întrebare.  Alături de toate cărțile, ziarele și cărțile poștale expuse, mi s-a părut nostim să descopăr că Perjovschi a publicat inclusiv cărți de colorat cu desenele sale, pentru că în ochii mei, lucrările artistului sunt întotdeauna alb-negru. Aspectul lor vizual simplu punctează modul direct prin care explică o problemă complicată, artistul poziționându-se în relație directă cu situația abordată.

 

 

Două decenii de activitate a lui Perjovschi sunt amplasate în două camere mici, unite, fără ca volumul de lucrări să fie unul copleșitor. Este adevărat că vizitatorul ar petrece mai mult timp în această expoziție ca de obicei, dat fiind faptul că are la dispoziție o înșiruire cronologică a publicațiilor artistului.

Împresia pe care o lasă PUBLICations nu este aceea de bibliotecă plină până la refuz cu tot felul de volume. Ci de spațiu aerisit, care invită publicul să parcurgă în propriul ritm expoziția, alternând desenul cu textul.

Perspectiva retrospectivă pe care acest eveniment a adus-o asupra creației sale permite vizitatorului să observe cum artistul a rămas stabil în timp, prin felul său caracteristic de a se plasa față de situație, abordând-o în manieră obiectivă, critică.

 

 

 

Anne-Marie Lolea este studentă în anul al II-lea la Facultatea de Istoria și Teoria Artei, din Universitatea Națională de Arte București. Are un mare apetit pentru tot ceea ce înseamnă viață culturală, fiind prezentă, pe cât poate, la majoritatea evenimentelor din oraș. Nu de mult timp a început să concretizeze această pasiune într-o activitate creativă, scriind despre artiștii, galeriile și lucrările cu care intră în contact și despre care simte că are ceva de spus.