Angelo Badalamenti, courtesy of @cronicasonora

 

Angelo Badalamenti a murit. Compozitorul „lui” David Lynch, Angelo Badalamenti, cel a cărui muzică te face să lăcrimezi la finalul de groază din Twin Peaks: Fire Walk with Me și să tremuri de frică ziua în amiaza mare în diner-ul din Mulholland Dr. Muzica lui Angelo Badalamenti, care nu transformă pierderea inocenței în sirop și desuet, ci o face să pară ceva înălțător, sublim, de o rară frumusețe – o cascadă a tristeții care curge invers. Ascult-o în metrou într-o zi obișnuită și vei vedea acest „ceva” întipărit în privirile tuturor. Senzația
(eronată) că oamenii plutesc prin existență va dispărea încetul cu încetul. Ea va fi înlocuită cu senzația de sacadare, de glitch, a cărei funcție – în cazul ăsta – este pur observațională. Dacă ușile s-ar deschide în mers, nu ar surprinde pe nimeni. Dacă nimeni nu ar urca sau coborî la următoarele stații, nici unii, nici alții nu am întoarce capetele. Corul lui Angelo Badalamenti nu este un cor activ, ca cel din Songs from the Second Floor, ci un cor care ascultă. Mi-am amintit de corul din Go West de la Pet Shop Boys – de acei bărbați albi cu ochii acoperiți. Nu au nimic în comun. Iată o altă piesă de la ei, pe care Angelo Badalamenti a orchestrat-o:

 

La început, se semna cu pseudonimul Andy Badale. S-a semnat așa inclusiv pe două piese din
1967 ale „marii preotese a muzicii soul”, Nina Simone: I Hold No Grudge și He Ain’t Comin’ Home No More.

 

A colaborat cu Shirley Bassey, Dusty Springfield, Marianne Faithfull, Siouxsie Sioux, Dolores O’Riordan, David Bowie, Paul McCartney. A lucrat cu regizori precum Paul Schrader (recomand The Comfort of Strangers) și Jean-Pierre Jeunet. Pentru Blue Velvet, Lynch i-a cerut să „mimeze” Song of the Siren de la This Mortal Coil, dar Badalamenti l-a încurajat să scrie versurile pentru o compoziție originală. Astfel s-a născut piesa Mysteries of Love – în interpretarea lui Julee Cruise – și, odată cu ea, cel mai intens mariaj artistic între un regizor și un compozitor de la Tarkovsky și Artemyev încoace. Mult așteptatul serial de la David Lynch – Wisteria, sau Unrecorded Night – va conține, cu siguranță, cântecul lebedei.

 

 

 

 

 

 

Film director Alexandru Badea is a UNATC graduate with a Film Studies MA from Stockholm University and an American and English Literature MA from Kent University. In 2016, his short film „All Rivers Run to the Sea” competed in some of the most prestigious film festivals, such as Festival de Cannes (The Cinéfondation Selection), Toronto IFF, Chicago IFF, Molodist IFF, Cottbus IFF and Cairo IFF. His graduation film, „16 Blows” (2018), had its world premiere at Sarajevo IFF. He has just finished a documentary about composer Iancu Dumitrescu and is currently working on his first feature script.