Platforms Project 2019, Courtesy the artists and Platforms Project

 

Platforms Project are ca obiectiv cartografierea unor acțiuni artistice de grup, care chestionează problematizări ale artei contemporane, prin crearea unor așa-zise platforme. (Traducere din rubrica about a platformei)

Ambiția ediției cu numărul 9 a evenimentului Platforms Project, a profitat de restricțiile sanitare din Grecia, ca să renască sub o formă digitală. Rezultatul se vede în 68 de platforme artistice formate din comunități independente, 91 de artiști contemporani din 28 de țări diferite într-un spațiu on-line și off-line. Aici, însă și acolo: mai multe expoziții într-una de top, care se desfășoară într-un loc unic, și multiplu.

Nu ar fi visat André Malraux la un astfel de Muzeu Imaginar! Într-o lume actuală în care frontierele dintre țări s-au rematerializat brusc, devenind mai palpabile și apăsătoare ca niciodată, controversatul virtual tot nu se lasă bătut și, spre bucuria noastră, ne cheamă la o călătorie fără corp, dar însuflețită de o multitudine de imagini. Mic zoom & click pe Platforms Project, un eveniment de amploare în Atena digitală și atemporală, în plină efervescență.

 

Platforms Project NET, view of Athens School of Fine Arts’s digital map, Courtesy the artists and Platforms Project

 

Inițial bazat în Atena, inaugurat pentru prima oară în 2012 de artiștii Artemis Potamianou si Michalis
Argyrou, Platforms Projects este un Art Fair contemporan internațional, un port la intersecția drumurilor navale, care pune accentul pe importanța interactivității și a muncii în comun, pentru creație.

În așteptarea evenimentului real, care va avea loc în incinta Școlii de Artă din Atena între 21 și 24 Octombrie, teaser-ul ediției 2021, ne duce spre colaboratorii din lumea întreagă. Dublul bidimensional Platforms Project NET invită în paralel la o plimbare vizuală printre standurile de pixeli ale expoziției Nikos Kessanlis.

Expoziția a recreat de pe 27 mai până pe 10 iunie, ambianța saturată a unei vizite prin navigarea în planul arhitectural al sălii din Școala de Artă de la Atena, unde inițial se ținea evenimentul, transpus pe website-ul dedicat. S-a simțit mulțimea care cot la cot, ar fi mers de la stand la stand, s-ar fi îmbulzit la deschidere, ar fi stat în picioare pe 29 mai la ora 17:00 să asculte conferinta duetului de performeri olandezi Topp & Dubio. Probabil s-ar fi uitat nervos pe broșura cu orarele activităților, dar până la urmă, chiar asta a facut, online. O săptămână în care cei interesați, oriunde s-ar fi aflat ei în lume, au putut avea schimburi libere cu artiștii prezenți la standurile virtuale, sau face parte din grupurile de discuții cu unele din cele 53 de platforme găzduite – de la distanță. Platforms Project NET este încă deschisă la vizite, acolo unde nu e noapte, și unde fusurile orare se confundă : chair aici.

 

GREYLIGHT PROJECTS, Courtesy the artists and Platforms Project

 

Nelson W. Armour, Walking Curing Covid 6, archival pigment print, 17 x 22 in, 2021, Chicago Artists Platforms, Courtesy the artists and Platforms Project

 

Topp & Dubio, Topp&Dubio, All of a Sudden, 2021 © Topp & Dubio, Courtesy the artists and Platforms Project

 

Dahlia Westmoreland, Get to the Door, oil on canvas board , 35 x 45 cm, 2021, BEASTON Projects

 

Evenimentul, care  poate fi văzut ca o lecție de democrație, a permis și publicului de inițiați, și publicului de curioși, să intre în dialog cu grupurile de artiști pe platforma proiectului, să se scalde într-o baie de opere unice, să asiste la performance retransmise, ba chiar să facă parte din proiectele interactive. Do you feel lucky today, este un astfel de proiect, inițiat de colectivul GREYLIGHT PROJECTS – dacă apăsăm pe un buton roșu, cumpărăm o operă de artă aleasă de un algoritm. Pe Platforms Project NET pot fi văzute o varietate de lucrări, cu medii diferite de expresie, de la video (mp43 – project space for the peripheral),  pictură (Colectivul de pictori BEASTON Projects) sau gravură (Yannis Gourzis de la Colectivul Autobiographical Systems), până la fotografie (Nelson W. Armour, Chicago Artists Platforms). Fiecare colectiv care a participat la acest proiect multiform este la rândul lui rezultatul unui dialog (mereu în construcție) de la creator la creator, care pe durata evenimentului, s-a îmbogățit din interacțiunea cu publicul; atât cât să ne determine să reflectăm asupra gestului creativ în societatea prezentă.  

Un episod unic de joc al oglinzilor, gândit de curatoarea și artista Artemis Potamianou,  de co-directoare artistică și fondatoare a Platforms Project. Practica ei curatorială și artistică se îmbină, iar în operele ei reiese la lumină intensitatea unui spațiu multidimensional asemănător celui conceput în cadrul Platforms Project NET.

Între colaj și instalație, de la bidimensionalitate la volum, Artemis Potamianou regândește noțiunea cadrului expozițional, constituit din opere compozite.

 

Artemis Potamianou, Which side are you on, installation view, mixed media, variable dimensions, 2019 © Artemis Potamianou, Courtesy the artist

 

Artemis Potamianou, Re-View Series, Cold War Night Life, C-print on plexiglass & metal print, variable dimensions, 2008 – 2019 © Artemis Potamianou, Courtesy the artist

 

Link-uri articol:

https://platformsproject.com/platforms-2021/
https://platformsproject.com/platforms-2021-teaser/
http://doyoufeelluckytoday.greylightprojects.org

 

 

 

 

Stanca Soare // Absolventă a Școlii Naționale Superioare de Artă din Bourges, în prezent colaborez cu Artevezi la rubrica Satelit 01001, unde gândesc articole pe teme sociale și artistice, cu noutățile din spațiul balcanic și european. Consider că practicile artistice fac parte din societatea actuală indiferent de țară.