View with Gallery space – courtesy to Open Arts Foundation

 

Din 2016, odată cu venirea verii, locuitorii din Plovdiv sunt martori apariției unui obiect strălucitor pe strada Otets Paisiy. La prima vedere container, cubul metalic este de fapt un spațiu alternativ de artă ce propune anual un ciclu de șase expoziții estivale. Denumită FLUCA, această galerie experimentală invită curioșii iubitori de artă să descopere lucrările artiștilor locali și internaționali. Expozițiile consecutive se pot vizita între lunile mai și octombrie. Ajungem și noi la închiderea expoziției artistului Aaron Roth, At Liberty with the Time Frame și la deschiderea expoziției Belcanto, a artistului Velizar Dimchev.

Fondat de Open Arts Foundation, proiectul FLUCA este rezultatul unei colaborări cu Ambasada Austriacă din Bulgaria. Denumirea și construcția spațiului se inspiră din așezarea sălii de concerte FLUC, adevărat motor al vieții de noapte din Viena, compus din mai multe containere. Varietatea și dinamismul expozițiilor din ciclul 2021 se datorează artistului curator Valko Chobanov, a cărui deviză este ”Art is fun for me!”

 

Concert Hall Fluc from Viena – courtesy they shoot music

 

El a planificat intenționat expozițiile ca universe independente, plăcut contrastate, pentru a evita astfel similarități tematice sau estetice. Dorința de a rupe tiparul unei teme globale i-a permis promovarea unor artiști cu profiluri foarte diferite. S-au putut vizita instalații cu textile pe fond de psihanaliză pop la The Zoo of Early Delights (Alina Papazova, Alexandra Georgieva, Rosie Eisor), urmate de sculpturi organice create in situ pentru Poetische Tiere (Karine Fauchard, Lazar Lyutakov). ”După părerea mea, o temă poate fi restrictivă când vine vorba de creativitate. Dacă alegi să pui arta într-o temă, ar trebui să fie în sensul unei conotații și nu al unei denotații”, explică Valko Chobanov, curator și artist, pentru artevezi.


Expoziția At Liberty with the Time Frame, care s-a ținut de pe 16 iulie până pe 10 august, nu s-a lăsat ușor văzută. Artistul Aaron Roth și-a ascuns intenționat operele în spatele unei perdele de mărgele, obiect care a delimitat spațiul de obicei deschis spre exterior. Acest accesoriu scenic a reprezentat critica criptată a artistului la adresa codurilor selecte de consum de artă. Aaron Roth a respins prin acest proiect modelul de valori al pieței de artă, bazat pe prestigiu, care transforma percepția unei opere în cea a unui produs ascuns, destinat numai unei anumite categorii sociale. Picturile din spatele perdelei, sobre reprezentări ale confortului material, erau de fapt toteme ale manierismului actual. De asemenea, această viziune s-a inspirat și din codurile pieții muzicii pop și ale showbusiness-ului anilor 90. Pentru deschiderea expoziției, Aaron Smith a colaborat cu artista Sophia Grancharova în jurul unei performanțe-concert pop folk, ale cărei piese muzicale comentau problematicile expoziției.

 

Exhibition opening performance view2021 – courtesy to Open Arts Foundation – Sophia Grancharova and Aaron Roth

 

At Liberty with the Time Frame exhibition view 2021, courtesy to Open Arts Foundation and Aaron Roth

 

At Liberty with the Time Frame exhibition view 2021, courtesy to Open Arts Foundation and Aaron Roth

 

Folosind spațiul ca pe o scenă, Sophia Grancharova a ales cinci cântece legate de contextul politic al Bulgariei ca membru UE. ”Mă interesează atitudinea generală a cântăreților, mai ales a celor din era socialistă locală; cum se comportau pe scenă, cum cântecele lor dramatice au reușit să flirteze permanent cu cei care aveau puterea politică în acele vremuri”, ne spune ea. Cântecele aveau, printre altele, ecouri la spațiul Schengen, la frontiere și tradiții, sau la un showman local care a câștigat alegerile în Bulgaria în anii 90. Dialogul fructifer al celor doi artiști s-a născut din interesul lor comun legat de istoria recentă și politica Bulgariei, dar și din imagistica sustrasă din media pe care ambii o folosesc într-un mod diferit. ”O scenă are mult în comun cu spațiul media de comunicare. Cu ambele avem o relație bazată pe rolul performerului și cel al audienței (…) Și reclama și scena sunt spații publice care atrag atenția.” (Sophia Grancharova, artistă)

At Liberty with the Time Frame, critică a comportamentului de consum artistic, este urmată de Belcanto, deschisă până pe data de întâi septembrie. Cu Belcanto, Velizar Dimchev este singurul artist originar din Plovdiv, invitat sezonul acesta de curatorul Valko Chobanov. Proiectul lui este legat de oraș în mod specific. ”Numele solo show-ului (…) este un termen care desemnează un stil de operă, dar în Plovdiv, [Belcanto] este o firmă notabilă de reciclare și procesare a deșeurilor metalice (…). Proiectul lui îmbină opera și reciclarea metalului în mod straniu dar coerent, foarte intuitiv de înțeles prin puternicul și coloratul lui limbaj vizual.” (Valko Chobanov, artist și curator) La ocazia acestui joc de cuvinte, cântărețul de operă August Metodiev a folosit și el scena FLUCA la deschiderea expoziției. Au răsunat arii în stil Belcanto în Plovdiv.

 

At Liberty with the Time Frame exhibition view 2021, courtesy to Open Arts Foundation and Aaron Roth

 

At Liberty with the Time Frame exhibition view 2021, courtesy to Open Arts Foundation and Aaron Roth

 

At Liberty with the Time Frame exhibition view 2021, courtesy to Open Arts Foundation and Aaron Roth

 

At Liberty with the Time Frame exhibition view 2021, courtesy to Open Arts Foundation and Aaron Roth

 

BELCANTO exhibition view 2021 – courtesy to Open Arts Foundation and Velizar Dimchev

 

BELCANTO exhibition view 2021 – courtesy to Open Arts Foundation and Velizar Dimchev

 

BELCANTO exhibition view 2021 – courtesy to Open Arts Foundation and Velizar Dimchev

 

Întrebat care sunt proiectele lui pe viitor, Valko Chobanov ne anunță că va expune în cadrul evenimentului Art Encounters, între 1 și 3 Octombrie.


Linkuri :

http://fluca.info/fluca-2021/
https://openarts.info/about/
https://www.wien.info/en/lifestyle-scene/nightlife/young-and-wild/fluc-346116
http://sariev-gallery.com/artists/valko-chobanov/bio
https://www.instagram.com/alinasumaz/?hl=fr
https://tomorrowcreates.com/artist/aleksandra-georgieva/
https://www.kooness.com/artists/rosie-eisor
https://vinvin.eu/exhibitions/karine-fauchard-rubikon
http://www.lazarlyutakov.com/
http://www.aaronthomasroth.com/
http://openartfiles.bg/en/people/2769-sophia-grancharova
https://2021.artencounters.ro/en/chobanovvalko-chobanov-2/

 

 

 

Stanca Soare / Vizual artist & redactor de știri externe: Absolventă a Școlii Naționale Superioare de Artă din Bourges, în prezent, colaborez cu Artevezi la rubrica Satelit 01001, unde gândesc articole pe teme sociale și artistice, cu noutățile din spațiul balcanic și european. Consider că practicile artistice fac parte din societatea actuală indiferent de țară.