Contemporary Evening Auction, @southebys

 

Cea mai importantă vânzare la licitația organizată de Sotheby’s a acestui sezon în New York, intitulată Contemporary Evening Sale, a fost lucrarea de mari dimensiuni a lui Andy Warhol, numită White Disaster (White Car Crash 19 Times) din 1963, vândută cu suma de 85,4 milioane de dolari, considerată ”monumentală”, de către experți.

Lucrarea, apreciată drept capodoperă, este cea mai mare dintre lucrările Car Crash pe un singur panou ale artistului din seria sa esențială Death and Disaster din anii 1960. White Disaster (White Car Crash 19 Times) este un panou care repetă de 19 ori fotografia unui accident de mașină și este primul din seria Warhol Car Crash care a mai fost scos la licitație după vânzarea emblematică, în valoare de 105 milioane de dolari, a lucrării Silver Car Crash (Dublu dezastru) la Sotheby’s New York în 2013.

 

Andy Warhol, White Disaster (White Car Crash 19 Times),  cerneală pe panou de mătase și grafit pe pânză, 1963, @ Sotheby’s

 

Acestei opere i s-au alăturat trei lucrări semnate de artistul Willem de Kooning, care provin din colecția familiei artistului. Fiecare datând din punctul culminant al unui deceniu, Montauk II (1969), Untitled (c. 1979) și The Hat Upstairs (1987), cele trei opere, estimate în total la peste 50 de milioane de dolari, marchează în mod independent momente de transformare pentru Willem de Kooning; împreună, ele dezvăluie dezvoltarea practicii artistului de la sfârșitul anilor 1960 până la sfârșitul anilor 1980, constituind o retrospectivă elegantă de-a lungul a trei decenii din apreciata sa carieră.

 

Willem de Kooning, The Hat Upstairs, ulei pe pânză, 1987,  @Sotheby’s

 

Willem de Kooning Montauk II, 1969, ulei pe hârtie montată pe pânză, @ Sotheby’s

 

Contemporary Evening Sale a avut loc pe 16 noiembrie 2022 și a prezentat 139 de lucrări de artă cu o valoare generată prin vânzare estimată la peste 315 de milioane de dolari, conform casei de licitație Sotheby’s. Aceste opere surprind schimbările seismice care au avut loc în artă în a doua jumătate a secolului XX. Începând cu realizările abstracte apărute ca reacție post-război în America, prin mișcarea Pop Art și în anchetele critice postmoderne din anii 1980 și 1990, acest mod radical de a crea artă a modificat fundamental cursul istoriei, punând bazele celor mai importante mișcări artistice.

Inaugurat de descoperirile expresioniste abstracte ale artiștilor școlii din New York precum Willem de Kooning, Franz Kline și Joan Mitchell și dus de omologii lor Helen Frankenthaler și Kenneth Noland în Pictura Color-Field, în Pop Art, Minimalism, Conceptual Art, Arte Povera și mai departe, această artă pune la îndoială însuși spiritul creației de artă: de la opera singulară a maeștrilor pop Andy Warhol și Roy Lichtenstein, până la neo-figurativismul îndrăzneț al unor pictori precum Francis Bacon și Jean-Michel Basquiat, operele interoghează  modurile în care vedem și interpretăm lumea noastră contemporană.

Prin accentul pus pe aceste evoluții într-o platformă unificată, capodoperele vânzării din cadrul licitației atrag atenția asupra pluralității de viziuni, identități și inovații artistice care au schimbat traiectoria istoriei artei.

 

Leonard Ancuța este poet, producător TV și redactor de știri. Scrie de mic copil, iar primul debut îl are de la vârsta de 14 ani, în Radio România Tineret. Din 1999 lucrează pentru Mediafax, Ziarul Financiar, Business Standard, etc. Cel mai recent roman al autorului este Sindromul Irukandji, un thriller romantic, disponibil în Librăriile Cărturești.