https://www.youtube.com/watch?v=R1QrAty1h6c

Louis Malle (Franţa, 1975)

Hibrid

Trebuie să mă încadrez în câteva minute după ceas, aşa că scurt vă dau nişte referinţe: Decada anilor 70, emanciparea femeii în societate şi noul val francez.

Acum vă las pe voi să cercetaţi, Între timp scriu despre partea cea mai palpitantă a filmului „Black Moon” realizat de Louis Mall, în 1975.

Filmul este plin de surprize cu fiecare secvenţă în parte: vezi că apare un inorog, la alţi trei metri o armată de bărbaţi euforici și pentru  femei, to much bad, că e nevoie de un camuflaj de bărbat pentru o feminitate nevătămată. Da. Are legătură cu genul pentru că  Louis Malle s-a gândit să parafrazeze războiul civil într-unul de gen.

Eu propun să fiţi cu ochii în patru. Veţi fi luaţi prin surprindere.

Suspansul creşte fiindcă  în acest război apare  o tânără fată pe numele Lily. Ea încearcă să scape şi în mijlocul pădurii găseşte o casă care pare să fie abandonată. Când intră  pe ușă o nouă lume imaginară se deschide. Dintr-o dată, se găseşte în prezenţa unei bătrâne care delirează conversaţii cu animale. Se întâlneşte şi cu doi fraţi care printr-o relaţie incestuoasă au mai mulţi copii. Animalele nu lipsesc din cadru şi se observă printre ele unicornul negru un paradox cu trimitere la unicornul universal. O metaforă unei lumi hibridizante  creată de imaginaţia lui Lily, o tânără adolescentă. Am avut şi noi monştrii noştri  sacri cândva prin adolescență.

Pentru Louis Malle filmul reprezintă unul dintre cele mai sensibile  şi intime subiecte din cariera lui de până atunci. Aş spune atât de intim încât dă frâu liber acelei părţi animalice pe care omul o ţine ascunsă. Les amantes vă spune ceva?

Acţiunea filmului cât şi profanarea prin sexualitate, trivialitate şi instinct animalic sunt accentuate dramatic prin conectarea sunetului direct la natura completată cu anumite fragmente de muzică. Filmul are realismul lui redat bine, printr-o acţiune continuă care dă impresia că totul se desfăşoară în aceeaşi zi.

Fantasticul se întâlneşte cu realitatea şi totul devine criptic.

Secvenţele schimbate rapid, imaginile zoom-ate, muzica alternată cu sunetele naturii, mişcările de aparat, rupturile stilistice bruşte, nu au decât să ne ofere suspans, şoc şi dramatism.

Ceea ce mai lipseşte în completarea imaginarului sădit cu simboluri  la tot pasul este chiar o lună mare şi neagră pe cer, că în rest le avem pe toate…

Dintr-un exerciţiu pe care Louis Malle a vrut să-l facă neapărat cu actorii lui neprofesionişti, a rezultat un hibrid: Black Moon, pe care trebuie să-l vedeţi.