Muzeul Național Brukenthal și Fundația IACOB invită publicul vineri, 5 aprilie 2024 de la ora 17.00, în sala de expoziții temporare de la parterul Palatului Brukenthal, la vernisajul expoziției IN|SHADOW a artiștilor Viorica și Gheorghe Iacob. Curatoriată de Ana Negoiță și Alexandra Runcan, expoziția va fi alcătuită dintr-o selecție de lucrări care se înscriu în arii și cercetări vizuale asemănătoare dar totuși diferite, trădând interese și abordări complementare sau chiar contrastante între cei  doi artiști.

Doi artiști enigmatici, soții Viorica (n. 22 mai 1935, Găvănești) și Gheorghe Iacob (n. la 5 septembrie 1925 în județul Buzău, comuna Scutelnici) sunt printre subiectele recente, care stârnesc interesul oamenilor de artă și care stau la baza deschiderii unui muzeu privat în construcție, de aprox. 600 de metri pătrați, asociat unei colecții  impresionante de artă. Prevăzut să apară în anul 2025, muzeul alcătuiește o colecție de 1000 de lucrări de artă, care variază de la desen, acuarelă, pictură, la sculptură și alte obiecte din inventarul casnic al soților Iacob. Gestionat de fundația Iacob, al cărei director este Olga Vintaniuc, muzeul va cuprinde și expoziții temporare cu lucrări semnate de artiști locali și internaționali.

Până de curând, insitituția a funcționat ca atelier, și după moartea artistului Gheorghe Iacob, ca locuință de tip studio pentru Viorica Iacob, acum în vârstă de 88 de ani.

Vedere din studioul artistei. fotografie publicată cu acordul Fundației Iacob și prin amabilitatea artistei

 

Din comunicat:

Expoziția organizată la Muzeul Național Brukenthal reprezintă un pas important în demersul fundației de a promova activitatea artistică impresionantă a celor doi artiști și va aduce în atenția iubitorilor de cultură o selecție de lucrări care se înscriu în arii și cercetări vizuale asemănătoare dar totuși diferite, trădând interese și abordări complementare sau chiar contrastante  între cei  doi artiști.

În cazul Vioricăi Iacob selecția va fi compusă din lucrările cu structură geometrică în valențe  monocrome din seria  Pământ  arat, selecția extinzându-se către mai multe medii și tehnici specifice  procesului de lucru al artistei: pictură, grafică  și tapiserie.

Veronica Iacob, Pământ arat, guașă pe hârtie,

Pe  de altă parte, lucrările semnate de Gherghe Iacob, care vor fi integrate în expoziție pot fi asimilate în seria compozițiilor care au drept element central modulații cromatice abstracte, geometrizante, dar și câteva  exemple  de sculpturi care  urmăresc aceiași structurare formală (două sculpturi din seria Antropomorfisemelor Abstractizate).

Gheorghe Iacob, Balans, Ulei pe pânză, 1987

În ambele cazuri putem identifica o anumită preferință, care va fi diferit transpusă, pentru  texturi, structuri, arii cromatice, geometrizări care sunt relaționate cu structuri plastice ale umbrei; în cazul lui Gheorghe Iacob vorbim despre compoziții  de mari dimensiuni cu forme și cromatică aerată, volatile, aproape non-gravitaționale care creează iluzia verticalității. Lucrările Vioricăi Iacob, selectate pentru  această expoziție, se înscriu la polul opus propunând structuri vizuale dense, cu culoare frământată, telurice, compoziții solidificate, profund gravitaționale care se  spiritualizează  prin prezența  unei discrete  forme de smerenie care se reflectă atât în operă cât și  în prezența  publică  a artistei.

Viorica Iacob în prim plan, alături de imaginea lui Gheorghe Iacob, în plan secund. Fotografie realizată de Silviu Dancu

Viorica  Iacob (n. 1935, Găvănești, jud. Buzău)  a absolvit  Institutul de Arte  Plastice „Nicolae Grigorescu” – 1956-1962 la clasa Maria Buescu, studiind în paralel artă decorativă și pictură. Are o activitate expozițională impresionantă începând cu anii 1960  prin  participare la  numeroase expoziții personale și de  grup atât în țară cât și în străinătate. Opera Vioricăi  Iacob include  lucrări de artă monumentală mozaic, tapiserie de mari dimensiuni, dar și pictură de șevalet, fiind  considerată un nume de  referință în  tapiseria românească. Lucrările artistei se  găsesc în colecții muzeale naționale și în colecții private din țară și de peste  hotare.

Gheorghe  Iacob (1925, Scutelnici, jud. Buzău – 2020, București)  a studiat pictură  și sculptură la  Institutul de Arte  Plastice „Nicolae Grigorescu”  avându-i profesori pe: Octavian Angheluță, Eustațiu Stoenescu, Nicolae Dărăscu, Al. I. Steriadi, M. H. Maxy, Camil Ressu și Al. Ciucurencu. A fost exponent al unei generații de artiști extrem de  prolifici care au activat constant în perioada  anilor 1960 – 2000, fiind una dintre personalitățile artistice recunoscute și apreciate de critică și public. A abordat diferite medii precum: pictură și grafică, sculptură și artă monumentală – mozaic. În anul 2001 i-a fost acordat premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 2004 a fost distins cu Ordinul „ Meritul Cultural” în grad de Comandor. Lucrările lui Gheorghe Iacob sunt păstrate astăzi în numeroase colecții muzeale din România, dar și în importante colecții private naționale și internaționale.

Fundația Iacob
Fundația IACOB este o organizație înființată în anul 2017 cu scopul de a proteja și de a promova arhiva și operele artiștilor Gheorghe și Viorica Iacob. Scopul fundației este de a înființa un muzeu privat al cărui program expozițional să fie dedicat artiștilor locali sau internaționali, având în componența sa o colecție permanentă care cuprinde opera soților Iacob.
Activitatea Fundației IACOB va fi centrată în jurul programelor de cercetare dedicate studenților, dezvoltând cursuri și activități educaționale pentru publicul avizat sau publicul larg. Fundația propune burse anuale pentru specialiști și artiști, cu scopul încurajării criticii și dezvoltării artiștilor tineri. Va face parte dintr-o rețea internațională de instituții culturale, va organiza sesiuni de comunicări științifice, conferințe, va publica cataloage și articole centrate în jurul arhivei și colecției permanente.

Muzeul Național Brukenthal
Muzeul National Brukenthal și-a deschis porțile către public în anul 1817 fiind astăzi cel mai vechi muzeu din Romania. Întreaga structură a Muzeului Național Brukenthal de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic: colecțiile baronului Samuel von Brukenthal şi într-o locație unică: Palatul Brukenthal. În cadrul Galeriei de Artă Europeană publicul poate admira astăzi picturi unice în România realizate de maeștrii Jan van Eyck, Hans Memling și Tițian.

Parteneri Instituționali: Fundația IACOB, Universitatea București – Centrul de excelență în studiul imaginii (CESI), Asociația Imagora CESI