„Artiștii și echipele din galerii trebuie să îndrăznească mai mult, să se expună în dialoguri cu oamenii interesați de artă și, bineînțeles, să formeze publicuri noi.”  – Andrei Breahnă, project manager Accelerator și fondator Gaep

Accelerator, cel mai complex program de mentorat autohton, este motorul care susține dezvoltarea carierelor artiștilor emergenți din România prin cunoștințe de la mentori internaționali, resurse pentru producția de lucrări noi și spații de expunere în București și în mai multe orașe din țară.

Conferința cu superstarul artei contemporane, artistul islandez Ragnar Kjartansson, tururile ghidate, screening-urile și artist talk-urile sunt acțiunile care au adus un suflu proaspăt și actual relației dintre arta contemporană, artiști și publicul larg, catalizând un dialog relevant pentru iubitorii de artă, care sunt în căutarea unor experiențe de calitate, aspiraționale și pline de inspirație.

Cea de a doua etapă a programului Accelerator. Mentorat și Producție pentru Artiști Emergenți – expoziția de grup Back To Where It All Began – s-a încheiat pe 13 mai 2023. De la vernisajul din februarie 2023, pasionații de artă au interacționat cu lucrările de artă ale celor 10 artiști emergenți selectați anul trecut în program: Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia A. Prodan, Stanca Soare, Ana Maria Szöllösi.

1500 de vizitatori au trecut pragul expoziției, în timp ce aproximativ 350 de oameni au participat la evenimentele conexe organizate de Gaep sub umbrela acesteia: conferința cu superstarul artei contemporane Ragnar Kjartansson, screening-ul lucrării video Ocean Glory, a artistei islandeze Hulda Rós Gudnadóttir, precum și screening-ul lucrării video Facade No.3 (2023), de Bjarni Þór Pétursson. Activitățile de mediere culturală au fost intensificate prin tururi ghidate, care au urmărit conectarea publicul cu lucrările de artă și familiarizarea cu rolul programului Accelerator în domeniul artei contemporane.

„Suntem miezul programului Accelerator – la finalul celei de a doua etape, expoziția de grup, care a găzduit lucrări nou produse de cei 10 artiști, după ce, în prealabil, anul trecut ei au participat la un stagiu de mentorat cu workshopuri specifice și ghidaj din partea unor mentori cu expertiză confirmată pe plan internațional. În acest moment cheie, aș vrea să punctez două idei – de la care am și creat Acceleratorul. Ne bucurăm că am reușit să oferim o alternativă educațională tinerilor artiști, care să vină în completarea unor arii eliptice din programa universitară clasică. Refer la faptul că am abordat domenii ca piața de artă, curatorierea, funcționarea sistemului de artă contemporană, comunicarea – tematici care, din păcate, încă lipsesc din școlile de artă din România.

În al doilea rând, eu cred foarte mult în conectarea cu oamenii, cu comunitățile. Arta este parte din viața noastră, iar artiștii și echipele din galerii trebuie să îndrăznească mai mult, să se expună în dialoguri cu oamenii interesați de artă și, bineînțeles, să formeze publicuri noi – fie în galerii și chiar în afara lor.” –Andrei Breahnă, project manager Accelerator, fondator Gaep și președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus, implementatorul programului

În acest context,  Accelerator va începe în luna iunie Arta în spațiul public, a treia etapă și ultima  din program, care se va derula în București și în alte mai multe orașe din România.

*

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

*

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

*

Galeria i8 a fost fondată în 1995 în Reykjavik și reprezintă un mix eclectic de artiști contemporani islandezi și internaționali. Pe lângă faptul că reprezintă 23 de artiști, galeria colaborează cu un număr de alți artiști care au expus frecvent în muzee și galerii.

*

Gaep este o galerie de artă contemporană cu un program de expoziții ce prezintă lucrările unor artiști consacrați sau în curs de afirmare. Fondată în 2014 de Andrei Breahnă (manager cultural) și Raluca Șoaita (arhitectă), activitatea sa se axa, inițial, pe practici artistice din Europa de Est. Actualul program cuprinde practici ce exprimă diferite contexte sociopolitice și poziții generaționale, într-o încercare de a transcende granițele stabilite și de a circula lucrări de artă și idei în noi moduri.

Gaep reprezintă sau colaborează pe termen lung cu 14 artiști: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Radu Cioca, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Ištvan Išt Huzjan, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Očko, Mihai Plătică, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu și Ignacio Uriarte. În cei peste opt ani de activitate, a prezentat 45 de expoziții și a participat la circa 30 de târguri internaționale de artă contemporană.

Premii și nominalizări: Mircea Stănescu – nominalizare la Premiul Radio România Cultural 2022, categoria Arte vizuale, pentru expoziția personală Meditation upon Measure; Marilena Preda Sânc – Premiul Radio România Cultural 2020, categoria Arte vizuale, pentru expoziția personală Subjective (De)Constructions; Opening Prize la ARCOmadrid 2019, cu o prezentare Ištvan Išt Huzjan; Sardi per l’arte Back to the Future Special Mention la Artissima 2017, cu o prezentare Marilena Preda Sânc.