Galeria G15D, Lipscani nr. 63

 

Recent, la începutul lunii martie, se anunța prima expoziție după (re)definirea galeriei de artă G15D, spațiu situat în centrul istoric comercial al Bucureștiului, pe Lipscani la nr. 63.

În cadrul galeriei au fost organizate, de la început, expoziții de artă și design dedicate membrilor UAP prin Filiala Design București, cât și studenților din universitățile de profil și artiștilor din străinătate.

“Fiind în continuare spațiul Uniunii Artiștilor Plastici, G15D se (re)deschide cu mize proaspete, care pun în mișcare un nou program curatorial din care fac parte studenți ai secției de design UNArte, artiști din generații diferite, români și străini, care lucrează cu noile media: de la fotografie, instalație și obiect la arta foto-video”, declară Sergiu Chihaia, artist, Lector univ. Dr. la Universitatea Națională de Arte București și președintele filialei de Design, UAP.

Vernisajul  expoziției Studii. Experimente. Funcții a marcat primul eveniment după renovarea spațiului, o premieră în cadrul unui program anual ambițios.

În cadrul expoziției au fost prezentate o serie de lucrări semnate de Adelina Ivan și Alexe Popescu, ambii absolvenți ai Departamentului de Design al UNArte. Explorările lor ating zone de: conceptualism, design de obiect și sustenabilitate – concepte diseminate de Sergiu Chihaia nu atât în cadrul expoziției, cât și prin intermediul proiectelor sale artistice.

 

Imagini din cadrul Expoziției: Studii. Experimente. Funcții, artiști: Adelina Ivan și ale lui Alexe Popescu, @G15D

 

Studii. Experimente. Funcții, artiști, Alexe Popescu, @G15D

 

Șirul de evenimente se prelungește cu a doua expoziție: Hărți mentale iluzorii, care este semnată de Emilian Pospaii, absolvent al Departamentului de Design al UNARTE. Deschisă publicului până la data de 6 mai, expoziția conține ilustrații în tuș însoțite de versuri – elemente des întâlnite în metoda de lucru folosită de Emilian Pospaii.

“Hărțile sunt materializate în desene în tuș și respectiv tapiserii iar lucrările rămân o amintire pentru cel care le accesează, iluzia fiind de fapt singura certitudine din spatele experienței”, declară artistul pentru artevezi. Continuă, spunând, că pentru el, versul reprezintă cea mai puternică modalitate de exprimare, poemele fiind explicația la tot ce gândește, proiectează și emite la nivel compozițional.

În continuare, artistul ne mărturisește că îi plac poeții contemporani, versul new age, construcțiile clare bazate pe elucubrații moderne: „Nu ocolesc nici poeții clasici, pentru că ei au construit/formulat proto poezia și stau de fapt la baza conceptului de poem. Enumăr într-o ordine aleatorie: D. A. Powell, Nina Cassian, Eileen Myles, Dante Alighieri, Nora Iuga.”

 

Hărți mentale iluzorii,  Emilian Pospaii, 2023, @G15D

 

Hărți mentale iluzorii,  Emilian Pospaii, 2023, @G15D

 

Hărți mentale iluzorii,  Emilian Pospaii, 2023, @G15D

 

Foto credit: Mihai Theodor Sava

Autor: Elena Ghițoiu