Imediat după finisarea expoziției, care a fost dedicată artistei de origine Nigeriano-Britanică Ranti Bam, Galeria Catinca Tabacaru continuă seria cu evenimente dedicate artei feminine și anunță în premieră: vernisajul a două expoziții semnate de artistele Daniela Pălimariu (România) și Kateryna Lysovenko (Ucraina)

Intitulate pe rând: “All The Rumors are True” (Pălimariu), respectiv “Something for Everyone” (Lysovenko), expozițiile se deschid publicului în cadrul programului Doi Joi pe data de 13 octombrie, între orele 6-10PM, la adresa galeriei de pe Calea Giulești 14, etaj 3, București.

Evenimentul va fi animat cu un after party întreținut de artistul multimedia Dan Basu, cu remixuri din stiluri de muzică electronică, grange, drum and base și techno. 

Desfășurate pe teritoriu comun dar în două spații diferite ale galeriei, expozițiile investighează pe rând: paradigma obiect/spațiu, interior/exterior și instinctul de adăpostire în cazul Danielei Pălimariu; și schimbările politice care generează evenimente tragice, în cel al artistei Lysovenko. Două medii de expresie vor personaliza astfel spațiile galeriei Catinca Tabacaru cu instalații obiect care aparțin Danielei Pălimariu și picturi semnate de Lysovenko.

Pălimariu investighează posibilitățile de creație pe care le oferă diferitele suporturi de lucru precum ceramica și materialele industriale. Alăturarea dintre ele evidențiază raportul dintre fragilitate și duritate, respectiv gol și plin în structuri labirintice și monumentale.

Lucrările artistei Kateryna Lysovenko chestionează modalitățile prin care individul se raportează la istorie și politică, dorind să surpindă cum îi este influențată percepția acestuia de către evenimente trecute și prezente. Războiul din Ucraina este unul dintre subiectele care informează noile lucrări ale artistei, realizate cu ocazia acestei expoziții.

 

Daniela Pălimariu: All the Rumors are True: 

Aceasta marchează prima expoziție personală a artistei după numeroase colaborări de grup și curatoriale cu galeria începând cu anul 2020.

Formele din oțel inoxidabil realizate de Daniela Pălimariu se cuplează în sculpturi ample care ocupă vastul spațiu industrial al Galeriei Catinca Tabacaru de la etajul 3 al fostei clădiri ISAF, o fabrică de componente feroviare, înființată în perioada comunistă, situată pe Calea Giulești 14. Având finisajul unor oglinzi, lucrările se dizolvă în spațiu, trădând un echilibru precar între prezență și miraj. Acestea servesc drept fundații suple pentru arcuri, coaste, felii și secțiuni delicate ale unor obiecte din ceramică și porțelan. În aranjamentul lor labirintic, piesele ceramice își oferă același sprijin una alteia ca și formele-mamut de dedesubt, dar într-o manieră mai subtilă, și pe termen lung.

Aici, Pălimariu experimentează cu posibilitățile inobservabilului, cu imaginile invocate de ceea ce ar putea fi ascuns. Forme neregulate și răsucite plutesc deasupra suprafețelor de oglindă, adăpostind fantomele unor obiecte necunoscute, dar dezvăluind în același timp golul așteptărilor. De-a lungul instalației, Pălimariu pune în lumină spațiul neglijat dintre obiecte, rezidualul din întreg, potențialul involuntarului.

Acolo, în oglinda canapé-ului, ne împărtășim amețeala și îi acceptăm zvonurile.

Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului Afectiv București 2022. Proiectul nu reprezintă neapărat poziția Primăriei Municipiului București sau a ARCUB.

 

Daniela Pălimariu (n. 1986) este artistă vizuală și co-fondatoare a spațiului de artă Sandwich din București. Practica sa include medii și obiecte locuibile, instalații, evenimente publice și semi-private, care explorează și simplifică ambiguitatea relațiilor umane, nevoia de spațiu personal, joc și subversiuni zilnice. Alături de practica artistică, Pălimariu este coorganizator al programului Sandwich, pe care îl curatoriază începând cu 2016.

Lucrările sale au fost expuse recent la Nida Art Colony (LT), Billytown The Hague (NL), LISTE Basel (CH), CLC Gallery Venture și C5CNM Beijing (CN), Maverick Chelsea New York (SUA), și, în București, la galeriile Catinca Tabacaru, Nicodim și Ivan; la Muzeul Național de Artă Contemporană, Sandwich, tranzit.ro, Salonul de Proiecte, și în cadrul expoziției colaborative VIDEO+RADIO+LIVE, eveniment colateral al Bienalei Art Encounters 2021. Pălimariu a fost artist în rezidență la Message Salon Embassy Zurich Nord și residency.ch (CH), The Model (IRL) și EstNordEst (Quebec, Canada); și a creat lucrări pentru spații publice în Beijing, Innsbruck și București. Recent, Pălimariu a co-curatoriat Staycation, un simpozion și expoziție de grup realizate în colaborare cu Galeria Catinca Tabacaru și CTG Collective. Lucrările artistei fac parte din colecțiile publice ale MNAC și ING Global Art Collections precum și din colecții internaționale private. În toamna anului 2022, Pălimariu va fi artist în rezidență la Art Center Ongoing Tokyo, JP.

 

Kateryna Lysovenko: Something for Everyone:

Atât oamenii care au adus războiul mai aproape, cât și cei care au încercat să-l oprească au spus că nu vor război. Sunetul multor voci s-a contopit într-un cor. De asemenea, s-a cântat despre sacrificiile necesare pentru a evita războiul, iar mai târziu despre sacrificiile necesare ca războiul să se termine. Aidoma tragediilor antice, toată lumea își dorea ceea ce era mai bine, dar felul în care a fost pusă în scenă acțiunea a făcut din tragedie un act inevitabil. La fel ca în tragediile antice, trebuie să se întâmple un sacrificiu.

La școală, am învățat că istoria urmează un curs liniar și că astfel, ororile trecutului sunt lăsate tot mai mult în urmă. Mai târziu, mi-am dat seama că a privi istoria și practicile comemorative ca pe un mormânt pentru ororile care au rămas în trecut ne împiedică să observăm partea negativă a prezentului nostru și să-l numim pe numele său real: demon.

Vocea lumii nu poate dezvălui pe deplin tragedia din prezent; în cel mai bun caz, aceasta este recunoscută ca atare mult timp după evenimentele terifiante care afectează omenirea. Astfel, practicile memoriale sunt înrudite cu un anumit tip de performance: dat de actori care cred în ceea ce joacă, dar care are loc în golul format de absența celor demult plecați și lasă oamenii desprinși din lumea reală de forțele răului, în golul care plutește astăzi. Mă gândesc la amfiteatrul semicircular care te îmbrățișează, care te face să privești, să uiți că există o ieșire în spatele tău, și la altar, care joacă întotdeauna rolul principal. Vocile corale ajută la uitarea războiului, la declanșarea acestuia, la anihilarea iminentei lui apropieri. Ceea ce se rostește însă în cor, este cu dus și întors.

Nimic nu este cu adevărat lăsat în urmă: trăim fie într-un război interbelic, fie într-un timp de inter-pace.

Bio: Kateryna Lisovenko:

Kateryna Lisovenko este o artistă care trăiește și lucrează în Kiev, Ucraina. Lucrările ei variază de la picturi monumentale, desen la text. Practica artistei implică studiul relației dintre ideologie și pictură, producerea de imagini ale victimelor în politică și artă, din antichitate până în prezent.

 

 

BIO Dan Basu:

Dan Basu (n 1983, Iași) este artist care locuiește și lucrează în București, România. Practica sa este una meditativă, indiferent de mediul ales –muzică, video, instalație, fotografie și desen – care în primul rând observă și explorează schimbările interne și apoi cele din jur.

 

BIO Galeria Catinca Tabacaru:

Catinca Tabacaru a fondat galeria în 2014 în New York City, unde și-a construit o reputație internațională pentru a descoperi talente unice. În 2015, Tăbăcaru a început să lucreze în Harare, Zimbabwe, împreună cu Rachel Monosov, Raphael Guilbert și numeroși artiști ai galeriei (CTG Collective), iar în 2017, au construit și deschis a doua locație a galeriei în parteneriat cu organizația locală, Dzimbanhete Arts and Culture Interactions. În 2020, Catinca Tăbăcaru a mutat sediul principal al Galeriei de la New York la București, România .

Experiența itinerantă a galeriei se reflectă în programul internațional care include reprezentarea artiștilor de pe 5 continente, în cadrul unor rezidențe și participări frecvente la bienale internaționale.

Lucrările artiștilor din portofoliul galeriei au fost expuse și achiziționate de muzee și instituții din întreaga lume, precum: Bienala de la Veneția, Dakar, Cairo și Bamako; Muzeul Whitney (New York), Institutul de Artă din Chicago, Muzeul de Artă al Județului Los Angeles (LACMA), Muzeul Block de la Universitatea Northwestern (Illinois), Albright Knox (Buffalo), Muzeul de Artă din New Orleans ( NOMA ), Galeria Națională a Zimbabwe (Harare), Muzeul Național de Artă (București), BOZAR (Bruxelles), Palazzo delle Esposizioni (Roma), Kunsthaus Hamburg și Bundeskunsthalle (Bonn).

DoiJoi:

În cea de-a doua joi a fiecărei luni, galeriile de artă și spațiile alternative afiliate coexistă pentru a contura programul unui itinerariu de artă “after-work,” în intervalul orar 18:00-22:00. De la happening-uri dedicate, la un program extins de vizitare, acțiunile înscrise în circuit sunt menite să încurajeze și să faciliteze comunității locale interesul și accesul la artă contemporană și experiențele derivate. (fragment preluat din Propagarta)

Comunicat moderat de Elena Ghițoiu