Hulda Rós Gudnadóttir, photo Rut Sigurðardóttir

 

Galeria Gaep invită publicul din București sâmbătă, 6 mai, de la ora 20:00, să vizioneze lucrarea multimedia Ocean Glory, a artistei islandeze Hulda Rós Gudnadóttir.

Ocean Glory (2019, 25 minute) este o lucrare video care tratează tematica mediului înconjurător și face parte  parte din programul Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți, implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus, în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik din Islanda, ca partener internațional.

 

Ocean Glory, 2019 HD single-channel video 25 min. © Hulda Rós Gudnadóttir, courtesy of the artist

 

În cel de-al doilea an de implementare, programul Accelerator se află în plină desfășurare a celei de-a doua etape, expoziția Back to Where it All Began, care poate fi vizitată până pe 13 mai și în cadrul căreia publicul poate viziona lucrările celor 10 artiști emergenți selectați anul trecut. Pe lângă obiectivul de a oferi cunoștințe de la mentori consacrați internațional și resurse pentru producția de lucrări noi, precum și spații de expunere variate, Accelerator și-a propus o serie de acțiuni de mediere culturală sub forma unor evenimente conexe adresate publicului larg, menite să conecteze audiențele cu arta contemporană.

 

Vedere din expo: 𝐁𝐚𝐜𝐤 𝐭𝐨 𝗪𝐡𝐞𝐫𝐞 𝐈𝐭 𝐀𝐥𝐥 𝐁𝐞𝐠𝐚𝐧, Tevž Logar⁣, @GAEP

 

În această sferă se înscrie screening-ul lucrării Ocean Glory, a artistei islandeze Hulda Rós Gudnadóttir, care va avea loc pe 6 mai, la galeria Gaep din București, începând cu ora 20:00.
Ocean Glory este o lucrare video comisionată de Antonia Alampi, din partea Savvy Contemporary Berlin, pentru un program de performance-uri, proiecții, mese rotunde și ateliere, intitulat Invocations, din cadrul expoziției The Long Term You Cannot Afford. On the Distribution of the Toxic. Expoziția a abordat tema nedreptății în ceea ce privește mediul înconjurător prin prisma noțiunii de toxic și a discriminării implicite în producția și circulația sa, ambele adânc înrădăcinate în structuri istorice de putere. Programul Invocations s-a desfășurat la Silent Green, o fostă capelă transformată în centru cultural.

Hulda Rós Gudnadóttir lucrează ca artistă vizuală și regizoare de film. Deși relevanța chestiunilor aduse de ea în discuție este globală, lucrările ei sunt întotdeauna ancorate în experiențe personale și valorifică atât originile sale islandeze, cât și stilul său de viață nomad, în mai multe orașe.

Lucrările artistei sunt rezultatele unui proces de lungă durată bazat pe cercetare aprofundată, colaborări interdisciplinare și implicare socială, prin intermediul cărora Gudnadóttir urmărește interconexiunile dintre ideile filosofice actuale, sistemele sociale și percepția asupra mediului înconjurător. Toate acestea ajung la public sub forma unor documentare și instalații de mari dimensiuni – poetice, dar și cu umor, experimentale și critice – sau prin medii mai spontane: video pe un singur canal, performance, intervenție, sculptură și fotografie digitală.

Ocean Glory este o astfel de lucrare video, parte dintr-o serie de lucrări născute dintr-un proiect de cercetare pe termen lung, cu titlul S-I-L-I-C-A. Prin mijloace diferite de exprimare artistică, Gudnadóttir investighează procesul de fabricare a semiconductorilor pentru celule fotovoltaice, care se desfășoară pe trei continente diferite și presupune activități de minerit, extracție, monocultură, arderi de cărbune, foraj pentru producția de energie, eliberare de dioxid de carbon și consum de combustibili fosili în transportul maritim.

Ocean Glory este o iterație creată din clipuri de cercetare și experimente filmate. Deși deocamdată a dezvăluit doar o mică parte din proiectul-umbrelă, S-I-L-I-C-A, artista a participat într-o expoziție de grup la Ambasadele Nordice din Berlin în 2020, cu printuri de mari dimensiuni ale unor imagini din arhiva proiectului de cercetare, și a avut o expoziție personală cu C-printuri din aceeași sursă, la Scharaun Berlin în 2021.

În prezent, Hulda Rós Gudnadóttir beneficiază cu acest proiect de o rezidență la International Studio and Curatorial Program din New York și lucrează la un film de lung-metraj și o instalație video pe mai multe canale, cu sprijinul Icelandic Film Fund și Icelandic Art Fund. Lansarea este programată pentru 2024/25. Totodată, următoarea expoziție personală cu lucrări noi din proiectul S-I-L-I-C-A va avea loc la Gallery Gudmundsdottir din Berlin în 2023.

 

Despre artistă:

Hulda Rós Gudnadóttir (n. 1973) trăiește și lucrează în Berlin, dar revine constant în Reykjavik, orașul său natal. A avut expoziții personale la Berlinische Galerie, Reykjavik Art Museum și Künstlerhaus Bethanien din Berlin, printre multe alte locuri. Gudnadóttir a obținut rezidențe la International Studio and Curatorial Program din New York (2023) și Künstlerhaus Bethanien (2018). Este câștigătoarea Gudmundu Award (2019), Skjaldborg Award (2016), DV Culture Award (2009) și a premiilor Penninn, Edda, Reykjavik Short and Docs și Skjaldborg Award (2008) și a fost nominalizată la zeci de alte premii internaționale..

Despre programul Accelerator:

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

Despre Granturile SEE:

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Despre ACEP:

Asociația Culturală Eastwards Prospectus promovează arta contemporană la nivel național și internațional prin expoziții și proiecte culturale sau educative desfășurate împreună cu parteneri cheie din sfera culturală. În cei 7 ani de la înființare, ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii, interesați de arta contemporană.