Expo view, @gaep

 

Pe 18 iunie, la Gaep, se deschide expoziția care îl are ca protagonist pe artistul de origine braziliană Filipe Cohen – multiplu nominalizat al premiilor PIPA din Brazilia. Expoziția personală, intitulată Eyelids, reprezintă o premieră pe scena locală și poate fi vizitată la GAEP, până pe 13 august, 2022. Înscrisă în circuitul colaborativ Doi Joi, alături de alte galerii, care au scopul de a duce publicul mai aproape de creatorii artei prin programe speciale;  joi, pe 14 iulie, vizitatorii GAEP au ocazia să afle povestea din spatele expoziției, în cadrul unui program prelungit, între orele 18.00 – 22.00.

Expoziția are la bază experimente din practica recentă a artistului care dezvăluie conceptul de oglindire și de reflexie a luminii prin intermediul unor compoziții sculpturale sub formă de cutii-vitrină și de picturi. Înscenarea unui apus de soare – temă recurentă a artistului, dezvăluie un limbaj arhetipal, în care vizitatorul are ocazia să privească diferite forme universale, accentuate de un discurs minimalist.

Obișnuit să lucreze în serii, artistul declară că două dintre cele mai lungi serii de lucrări pe care le-a realizat în ultima perioadă sunt meditații asupra luminii. (curatorial.ro)

„Lumina, cu a sa capacitate de a crea culori și adâncimi, de a dematerializa orizontul prin reflexie, de a evidenția forme, se află în centrul investigației artistului. Cohen abordează subiectul prin prisma peisajului, geometrizat și abstractizat. Totuși, felul în care folosește formele și  culorile transcende precizia geometrică și infuzează lucrările cu un sentiment poetic. Pentru el, peisajele, fie sub formă de picturi, fie de cutii-vitrină, au fost dintotdeauna un pretext pentru a vorbi despre dinamica dintre lumină, spațiu și timp”, declară în comunicatul de presă, organizatorii GAEP.

 

Despre artist: 

Felipe Cohen (n. 1976, trăiește și lucrează în São Paulo, Brazilia) este câștigătorul mai multor premii – illySustainArt Award la ARCOmadrid (2016), Atos Visuais Funarte (2007) și Fiat Mostra Brasil (2006) – și cvadruplu nominalizat la PIPA Prize în Brazilia (2016, 2013, 2012, 2010). Lucrările lui se află în colecții muzeale precum Museu de Arte Moderna de São Paulo, Museu de Arte do Rio și SMoCA: Scottsdale Museum of Contemporary Art. Printre expozițiile personale recente se numără: Sol que abre o céu (Galeria Silvia Cintra + Box4, Rio de Janeiro, 2022), Pálpebra (Galeria Millan, São Paulo, 2021), Broken Light (Ivorypress, Madrid, 2018), Luz Partida (Galeria Cavalo, Rio de Janeiro, 2017) și Ocidente (Kubikgallery, Porto, 2017). Înainte de Eyelids, la Gaep a participat în trei expoziții de grup: Borderline
Relation (2018), The Domino Effect (2020) și The Domino Effect 2 (2021).

Partener al expoziției: ARCUB
Cu sprijinul: COS Corporate Office Solutions, Signify
Parteneri media: igloo, Curatorial, Revista Atelierul