@arcub

 

În perioada 7-18 iulie, Asociația 1001 ARTE lansează expoziția comună a 37 de artiști francezi de la Rivoli 59 Paris și a 20 de artiști români, la Arcub – Hanul Gabroveni. Proiectul de schimb cultural româno-francez este iniţiat de artistul franco-român George Bodocan şi este organizat de Asociaţia 1001 Arte din Bucuresti, în parteneriat cu Asociația Rivoli 59, afiliată Primăriei din Paris, și cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti.

În cadrul schimbului cultural, artiștii români vor expune la rândul lor la Rivoli 59 în Paris în luna septembrie a acestui an. Proiectul este unul de schimb cultural româno-francez, organizat de Asociația 1001 Arte din București în parteneriat cu Asociația Rivoli 59, afiliată Primăriei din Paris și cu ARCUB București.

Evenimentul de lansare al Expoziției “Km 0 al Artei Contemporane”, va avea loc pe data de 7 Iulie, începând cu orele 18.00, la ARCUB, de pe Str. Lipscani nr. 84 – 90.

Expoziția aduce în atenția publicului lucrări de artă care abordează problematici printre cele mai dezbătute în societatea contemporană, de la protejarea mediului

înconjurător, toleranță, feminism, solidaritate și pace, în peste 60 de lucrări expuse din medii că pictură, sculptură colaj sau new media.

Dacă expoziția artiștilor francezi propune publicului bucureștean o incursiune în diversitatea artei contemporane europene printr-o explozie de ritm și culoare, lumină și mișcare, expoziția artiștilor români reia tema Bestiarului* artistic adaptată anului 2022.

Dialogul artistic se va finaliza în perioada 2-19 Septembrie, prin deplasarea expoziției ‘Km 0 al Artei Contemporane’ a 35 de artiști români în galeria Rivoli 59 din Paris.

8 artiști consacrați vor fi alături de artiștii tineri ca o pledoarie pentru mentorat și solidaritate artistică.

Expozițiile sunt însoțite și de o serie de activități de cooperare culturală precum: rezidențe artistice atât pentru artiști francezi în București, cât și pentru artiști români la Paris; realizarea unei picturi murale lângă Ambasada Franței în România și a uneia la Paris.

Motivațiile proiectului au în vedere condiția artistului tânăr român, marcată de lipsuri financiare dar și de oportunități, generate de numeroase tulburări sociale.

„Lipsa de interes a publicului local față de fenomenul artei contemporane îi face pe mulți artiști valoroși să abandoneze carieră artistică înainte de 30 de ani”, declară Cristian Cojanu, manager cultural și curator / 1001 Arte.

 

În acest context, schimbul cultural româno-francez este necesar atât artiștilor români cât și publicului care apreciază arta contemporană dar o consideră deseori inaccesibilă. Prea puțin promovată, extrem de codificată, ascunsă prin galerii în care doar câțiva inițiați pătrund, mesajul acestui schimb cultural este acela că artiștii tineri, indiferent unde profesează, au nevoie de încurajarea publicului.

Sponsori: Up Romania, Hilton Garden Inn

Parteneri media: RFI, Radio Cultural, Artevezi