Asociația Escu pentru dezvoltarea culturii românești în parteneriat cu Muzeul Sportului lansează o expoziție magistrală despre cultura sportivă a României la Jocurile Olimpice, din antebelic și până în prezent. Evenimentul de lansare a expoziției are loc astăzi, în data de 9 aprilie, între orele 09:00- 18:00, la etajul 1 al complexului Mega Mall, la adresa Pierre de Coubertin nr. 3. Expoziția poate fi vizitată cu acces gratuit în perioada 9-25 aprilie.

 

Pavilion sportiv_Expo

 Expoziția este decorată cu sute de exponate care constau în imagini si articole de arhivă, obiecte de memorabilia, echipamente de antrenament semnate de campionii sportului românesc și alte accesorii fascinante care trec în revistă 15 sporturi olimpice: gimnastică artistică, atletism, canotaj și kaiac-canoe, lupte libere și greco-romane, călărie, tenis, scrimă, rugby, înot și polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, box, judo, oină și tir.

Printre exponate se numără și articole, interviuri, fotografii și programe de sport care aparțin colecționarului Florian Ciobanu din perioada 1900-1992. 

Mesajul pe care ni-l transmit organizatorii încurajează societatea sa lupte în contextul actual pandemic prin valorificarea performanțelor sportive românești. De altfel, expoziția anticipează cu optimism Olimpiada din acest an, care va avea loc la Tokyo: 

” Noi, cei de la Asociația ESCU, am considerat că este un moment prielnic să facem un exercițiu de remembering al marilor momente istorice în care România a avut marea șansă și a făcut mai ales efortul să se individualizeze la scară globală; dincolo de orice superficialitate, sportul este cel mai bun ambasador al unui stat, oricine o știe, iar marii campioni sunt printre cei mai iubiți oameni, la care poate aspira o planetă întreagă. Sunt mulți sportivi tineri care au nevoie imensă de susținere, pe toate planurile, pentru a ajunge la performanțele, poate chiar a le întrece, pe ale acelor campioni consacrați. Încercăm să dăm o mână de ajutor în acest sens, prin a crea un spațiu de descoperire și conversație asupra acestui subiect.” (Andreea Dănescu / Președinte ESCU & Organizator eveniment ) 

Anticiparea Olimpiadei de la Tokyo din vara acestui an, când sportivii noștri își vor spune din nou povestea. Așteptările noastre sunt ca expoziția să atragă un public divers, de toate vârstele și din toate mediile sociale, dar mai ales să insufle celor mai mici dintre noi o dorință de a ieși din casă, din fața telefonului sau a calculatorului și de a începe să se joace cu o minge, pentru început.“ ( Andreea Dănescu, președinte al asociației ESCU).

Pavilion sportiv / Expo

Chiar daca expoziția are o componentă educativa, nu-i lipsesc elementele estetice: 

“Fiecare panou reprezintă un sport/sportiv sau un ansamblu, care cuprinde obiecte iconice pentru acel domeniu, dar și un profil documentat realizat pe fiecare sport/campion în parte. De asemenea, am construit și o serie de butaforii creative și jucăușe pe această tematică. E foarte colorată și concentrată expoziția ca atmosferă. Pentru un public nu neapărat avizat o să fie o adevărată surpriză să descopere un costum competițional de echitație, de tir, de lupte greco-romane și de scrimă, de exemplu, printre multe altele.” (Andreea Dănescu)

 

Comunicat de presă preluat de Elena Ghițoiu (Editor Chief) prin intermediul Andreei Dănescu (președine ESCU)