Expo SIC TRANSIT,@ Muzeul Banatului Montan Reşiţa, Suzana Fântânariu

 

La Muzeul Banatului Montan Reşiţa, pe data de 26 aprilie, a avut loc vernisajul expoziției SIC TRANSIT semnată de artista vizuală Suzana Fântânariu.
Aceeași expoziție a fost prezentată în luna ianuarie la Muzeul Național al Literaturii Române București, iar în martie, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov.
Expoziția itinerantă, realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Reşiţa, este deschisă publicului reșițean până la data de 25 mai și prezintă în premieră, aici, lucrările artistei vizuale Suzana Fântânariu.
Exponatele, care variază de la desen și pictură, la obiect și instalație în tehnica asamblajului, alcătuiesc două serii realizate recent de artistă: „Jurnale Utopice” (obiect, tehnică mixtă) și „Portrete Arborescente” (desen).

Expo SIC TRANSIT, Jurnale Utopice, Suzana Fântânariu @ Muzeul Banatului Montan Reşiţa

„Jurnalele Utopice” sunt un demers de recuperare materială și afectivă, de reconversie artistică a unor fragmente de realitate cu sensuri multiple, de transfer al unor relicve din sfera consumului în cea a perenității. „Portretele Arborescente” sunt desene frapante prin folosirea detaliilor anatomice parțial metamorfozate în elemente vegetale lemnoase, simboluri ale regresiunii, ale metamorfozei de tip kafkian, ale vulnerabilității spațiului intim.
Organizată în „camere” distincte, care urmăresc și exploatează topografia spațiului muzeal, expoziția e o călătorie într-un labirint imaginat de artistă ca o imersiune în câteva dintre temele sale preferate: corpul, utopia, zborul, lumina, fragilitatea efemeră a existenței.
Despre artistă:
Suzana Fântânariu (n. 1947) este una dintre cele mai importante artiste vizuale ale artei contemporane românești, timp de un sfert de secol profesor universitar dr. al Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității de Vest din Timișoara, autoare a numeroase studii și articole despre artă și a unui recent apărut volum de poezie, doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. A avut zeci de expoziții personale naționale și internaționale și a participat la sute de expoziții colective, bienale și trienale, tabere de creație și concursuri. A primit Medalia de Aur și Efigia de Membru permanent al Clubului UNESCO Vicenza la Bienala Internațională Di Carta/Papermade, Schio, Italia (2021), Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din România (2018), Marele Premiu al Ministerului Culturii din Republica Moldova (2014), Bursa Națională“Constantin Brâncuși” la Paris (2006), Premiul de Excelență al Bienalei Internaționale de Gravură de la Beijing (2003), Premiul I al Bienalei Internaționale de Arta Sharjah, U.A.E. (1997), Premiul II al Bienalei Internaționale de Gravură de la Maastricht (1993), Premiul I la Bienala Internațională de Artă Contemporană a Țărilor Francofone Paris (1992).
Autoare: Elena Ghițoiu