Muzeul de Artă din Craiova anunță în premieră vernisajul expoziției Emoții abstracte: Știlștand / Stillstand, care va avea loc în Palatul Jean Mihail, joi, pe data de 9.03.2023, între orele 17.00 – 19.00. Expoziția face parte din conceptul corpului artistic cu identitate mixtă -, Beatrice Von Babel: personaj, care a debutat în anul 2022, prin expoziții la Veneția și București.

Expoziția este deschisă publicului timp de o lună și oferă o experiență sinergetică prin intermediul a numeroși artiști, care lucrează cu diferite medii de expresie: de la desen, fotografie, video, pictură și sculptură până la instalație audio, print, obiect, text. Printre artiștii expozanți se deosebesc nume sonore, precum: Hede Bühl, Ion Grigorescu, Kyoko Murase, Thomas Ruff, Gregor Schneider.

Știlștand este transcrierea fonetică a cuvântului german Stillstand, care semnalizează o întrerupere a activității evidente: un motor, un mecanism nu mai funcționează sau nu se mai vede că ar funcționa. Normalitatea a fost întreruptă, oprită, suspendată, amânată; de acum persistă doar starea de inerție, abținere, blocaj, oprire, inhibiție, împiedicare, cedare, expectativă, stagnare.

Sub febrilitate stă o aparentă pasivitate, o imposibilă înaintare: starea de paralizie a suspendat sensul. Voința rulează în gol, atenția se scurge, se fărâmițează. Sub iluzia ordinii ulterioare, realitatea cade acum într-un hău. Umbra extinde tăcerea, vina, incapacitatea de a gândi, inutilitatea de a exprima. Hărți cu semnele de viață șterse demarchează ruine și victime

Expun desen, fotografie, video, pictură, sculptură: Aeul, Ștefan Bertalan, Hede Bühl, Roberta Curcă, Giles Eldridge, Clemens Goldbach, Ion Grigorescu, Regina Ionescu, Kitră, Maxim Liulcă, Irina Matthes, Florin Mitroi, Kyoko Murase, Anca Mureșan, Lost.Optics, Pisica Pătrată, Beniamin Popescu, Peter Ruehle, Thomas Ruff, Gregor Schneider, Virginia Toma, Whatisafullstop, Marian Zidaru

Expun instalație audio, print, obiect, text: Leonard Alecu, Soya Arakawa, Michele Azzalini, Lorenzo Bartoli, Elena Diaconu, Florina Drăguș, Rike Droescher, Mircea Florea, Renata Jaworska, Bernd Kastner, James Kirwan, Robert Köteles, Nicu Mihali, Noemi Morocho, Patricia Morocho, Jose Nahuelpan, Masao Nakahara, Alina Petre, Thomas Schütte, Rareș Toma, Paula Trifu, Victoria Zidaru
Asistenți coordonare artistică, tehnică: Robert Boghiu, Elena Stanciu

În perioada 7-9.03.23, artiști BvB prezenți la Craiova conlucrează cu elevi ai Liceului de artă și muzică din Craiova, integrându-i în expunere, și totodată oferă workshop-uri elevilor Liceului Tehnologic Brâncuși.

Beatrice von Babel este un corp artistic cu identitate mixtă. O parte provine din caracterul vechi de secole al lui Dante, inspirata Beatrice, iar cealaltă reflectă confuzia traumatică a zilelor noastre, asemănătoare Babelului. Născută în primăvara anului 2022, în circumstanțele istorice ale unei lumi rupte în bucăți sub presiunea războiului devastator iscat în mijlocul Europei, entitatea colectivă Beatrice von Babel și-a făcut prima apariție la Veneția, pe insula Giudecca. Din aprilie până la începutul lui iunie, enorma Sala del Camino a Fundației Bevilacqua la Masa a fost martora Beatrice von Babel. Under the Boat: o cantitate extraordinară de lucrări în continuă schimbare și happening-uri intense și dramatice zilnice, dans și mișcare, precum și diverse instalații acustice permanente, performance-urile electronice și experimentale de muzică live, urmate de ample ateliere de lucru cu studenți locali de la artă, cu comunitatea Giudecca și în mod frecvent cu vizitatorii. Un sentiment de implozie apocaliptică, exasperată a forțelor creative a marcat fenomenul foarte dens al BvB. Următorul pas a fost expunerea Effi/Pym de la București, Muzeul Național al Hărților. Inserarea intruzivă a lucrărilor și acțiunilor colectivului BvB în spațiile dedicate expozițiilor temporare, dar și în colecția permanentă a muzeului a funcționat ca fundal pentru seria fulminantă de performance-uri. acțiunile muzical-teatrale ale artiștilor din medii culturale extrem de diverse, au variat de la muzica tradițională japoneză, în străvechea limbă vorbită în Okinawa, până la compoziții germane și italienești baroce și clasice, de la jazz și melodii contemporane, pănă la ritmuri și instrumente arhaice românești. Happening-urile muzicale captivante au fost parțial înregistrate pe video.

În aprilie 2023, BvB va continua să dezvolte diferite limbaje și tehnici de locuire vizuală și auditivă a spațiilor ARCUB, clădire emblematică în centrul istoric al Bucureștiului. Intitulată Under the House, expoziția-performance va fi găzduită în săli boltite subterane, cu inserări pe scena de teatru a Centrului de Artă, fâcănd astfel posibilă o fluidizare a categoriilor artistice și reunind interpreți și artiști internaționali în fermitatea creativității ăn aceste vremuri tulburi. Expuneri și acțiuni scenice vor avea loc concomitent la Institutul Goethe și la Institutul Francez, parteneri care susțin în egală măsură colectivul BvB.