The recipients of the 2022 Andy Warhol Foundation Arts Writers Grant.

 

În valoare de aproape 700.000 de dolari, 20 de scriitori primesc bursele de merit pentru munca lor din partea Fundației Andy Warhol, pe anul 2022, Arts Writers Grants, un premiu pentru scrierile publicate de-a lungul anului, în funcție de impactul acestora asupra publicului, ideatică și tematică, premiile fiind și o modalitate de susținere a unei ideologii care dorește să arate că și scrisul e la fel de important ca artele vizuale și are valoarea necesară de a promova atât ideea cât și comunicarea acesteia, anunță Artforum.com.

După cum anunță organizația cu sediul în New York, va fi oferită o sumă de 695.000 de dolari către 20 de scriitori care lucrează și creează în trei categorii – Articole, Cărți și Scrieri scurte. Fiecare dintre beneficiari va primi între 15.000 și 50.000 de dolari, de multe ori mai mult față de cât primește un artist contemporan, scriitor, din România (Cel mai mare premiu literar din țara noastră nu depășește 2000 de dolari). Programul  susține scrierea critică despre arta contemporană și asigură că un astfel de produs rămâne o modalitate valoroasă de exprimare și o angajare intrinsecă înspre artele vizuale.
„Scriitorii care primesc Arts Writers Grants în acest an abordează un teren bogat de subiecte, variind de la reprezentări ale rasei și violenței de către artiști la eco-activism, politica muncii și formarea comunității, pentru a numi doar câteva”, a spus Andy Warhol, la momentul în care a inițiat acest proiect.

În 2022, Pradeep Dalal, directorul Fundației Arts Writers Grant a adăugat că: „Cu multe locuri de publicare la nivel local care se restrâng, cu ziarele naționale care își reduc acoperirea, tirajele și personalul artistic, iar presa universitară se bazează mai degrabă pe autori pentru a găsi sprijin suplimentar pentru a publica, nevoia de ajutor pentru scrierea critică de artă nu a fost niciodată mai urgentă.”
Printre beneficiarii din categoria Articole se numără Sarah Cooper, pentru cartea „From PersonA to Personality: Edit deAk’s Programs of Performance, Language, and Image, 1974–1980” și Xueli Wang, pentru „Poetics of Interiority in Asian American Photography”. Simone Browne a primit premiul pentru cartea sa „Black Artists and the Disruption of Surveillance”, despre opere de artă care iau în considerare viața populației de culoare, în timp ce Joshua Javier Guzmán a primit finanțare pentru „Brown Exposures: Queer Photography and the Literary Aperture, un volum. Fotografie și scriere experimentală pentru latino-americani și queer punk între 1979 și 1995”. Tausif Noor, Natasha Marie Liorens și Tina Rivers Ryan, toți colaboratori Artforum, au fost premiați la categoria Scrieri scurte.

 

Andy Warhol with his dachshund Archie in 1973. © Jack Mitchell. Courtesy of the Whitney Museum of American Art.

 

O listă completă a beneficiarilor premiilor din 2022 este mai jos.

Articole
Sarah Cooper, „De la Persoană la Personalitate: Editați programele de performanță, limbaj și imagine ale lui deAk, 1974–1980”
Pepper Stetler, „Aducerea exteriorului înăuntru: Centrul de artă pentru creșterea creativă”
Xueli Wang, „Poetica interiorității în fotografia asiatic-americană”
Cărți
Simone Browne: „Artiștii negri și perturbarea supravegherii”
Derrais Carter: „Cabana de zahăr: o viață culturală”
Youngmin Choe: „Materiality, Mediation, and the Decompression of Compressed Modernity
Terri Francis: „Fă acea artă!: Lucrările lui Kevin Jerome Everson”
Joshua Javier Guzmán: „Brown Exposures: Queer Photography and the Literary Aperture”
Pablo Larios: „Lucru de la distanță”
Claudia Costa Pederson: „Artă și tehnologie mexicană Ecologii, Postuman, Lumi Noi și Politică”

 

Autor: Leoanard Ancuța – Leonard Ancuța este poet, producător TV și redactor de știri. Scrie de mic copil, iar primul debut îl are de la vârsta de 14 ani, în Radio România Tineret. Din 1999 lucrează pentru Mediafax, Ziarul Financiar, Business Standard, etc. Cel mai recent roman al autorului este Sindromul Irukandji, un thriller romantic, disponibil în Librăriile Cărturești.