Muzeul de Arte Frumoase din Montreal (MBAM) a mers dincolo de limitele…realității, pentru a pune în valoare opera artistului american Jean-Michel Basquiat.

MBAM a apelat la studioul Dpt. pentru a trimite în realitatea augmentată lucrările cele mai reprezentative ale artistului – pictor și desenator originar din Haiti și Puerto Rico – înlocuindu-le virtual în mediul natural: New York-ul anilor 70-80. Creatorii Dpt. sunt ei înșiși artiști: talentul lor constă în manevrarea realității augmentate, o serie numerică ce adaugă conținut multimedia în mediul imediat al vizitatorului: „era important pentru muzeu să reașeze operele lui Basquiat în contextul lor originar deoarece el crea lucrări din orice îi pica în mână și nu le realiza neapărat pentru a fi expuse în galerii sau muzee”, explică Nicolas Roy, directorul Dpt.

Pentru 20 de lucrări de-ale lui Basquiat, a fost elaborat în studio un strat imersiv care adaugă explicații despre procesul său creativ. Stratul imersiv înlocuiește ambianța în general neutră și bizară, tipică unui loc precum MBAM. Ceva foarte intim din influențele artistului care a învățat să mânuiască creionul și culorile după ce a experimentat arta stradală prin graffiti – acolo unde se regăsesc influențele sale muzicale. Acest lucru impune nu doar o schimbare de decor, dar și o anumită sonoritate urbană; „Muzeul își dorea ca vizitatorii să înțeleagă foarte bine amprenta muzicală în operele lui Jean Michel Basquiat. De aceea am inclus jazz și hip hop, printre altele. În mod normal, muzeul este un loc unde păstrezi mai degrabă liniștea”, adaugă Nicolas Roy.

Jean-Michel Basquiat (1960-1988), Un comité d’experts, 1982, Photo Douglas M. Parke

 

Cei care sunt curioși și își doresc să retrăiască atât vizual, cât și auditiv o perioadă marcată de emergența picturii cu aerosoli, pe fond de beton gri, nu trebuie decât să scoată telefonul și să îndrepte camera spre lucrarea preferată. În acel moment, vor apărea pe ecran și în căști elementele adăugate lucrării expuse:„Formula pare să facă senzație: un vizitator din cinci intră în joc. Acest lucru scoate în evidență rata de pătrundere a unui smartphone în rândul consumatorilor de arte vizuale din Quebec. Iar pentru noi, veștile sunt excelente” concluzionează directorul Dpt.

Artistul american Jean-Michel Basquiat a decedat în 1988, la doar 27 de ani. Acest lucru nu l-a împiedicat să creeze mai mult de 600 de picturi și 1500 de desene, afirmându-se ca un lider al neoexpresionismului.

 

Muzeul de Arte Frumoase din Canada, MBAM, @MBAM

 

 

Bogdan Afrasinei/ Traducător & Moderator de știri internaționale ArteVezi. În 2016, Bogdan a obținut certificatul de traducător autorizat și până în prezent a colaborat cu multe instituții și agenții publice. De mic a avut norocul să fie ghidat spiritual prin lumea artei de către bunicul său – istoric și critic de artă român. În prezent, Bogdan moderează știri internaționale și traduce articole din franceză, engleză și spaniolă pentru rubrica Satelit 01001.