Prima etapă a programului de mentorat artistic și de mediere culturală, Post-Digital Intersections, a lansat prima expoziție, pe data de 15 iunie la Timișoara, în spațiile Palatului Ștefania. Intitulată Intersecting Realities, expoziția de lansare a programului a evidențiat abordările inovatoare ale unor artiști relevanți pe plan internațional.  Expoziția este deschisă publicului până la data de 2 iulie și prezintă lucrările artiștilor:  Anderwald+Grond (Austria), Antoni Rayzhekov (Bulgaria/ Austria), Kasia Molga (Marea Britanie), Marco Barotti (Germania), Sabina Suru (România), Theresa Schubert (Germania)

Expoziția de lansare, Intersecting Realities, curatoriată de Dr. Claudia Schnugg (expert în cadrul platformei Sci-Art Project – un program derulat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene din Ispra) & Andrei Tudose (inițiator al acestui demers), este o invitație într-un microvers hibrid populat cu teme de actualitate, de la crize sociale, economice sau climatice, spre spații personale, cum ar fi identitatea, viața privată, intimitatea ori reprezentările corpului și ale sinelui într-o lume a artei redefinite de știință și tehnologie. În cadrul expoziției este inclusă  și o selecție de filme prezentate în cadrul Ars Electronica Animation Film Festival 2022, un best-of condensat al producțiilor contemporane din zona de film digital.

Până la finalul acestui an, Post-Digital Intersections va susține producția artistică a șase studenți de la Facultatea de Arte din Timișoara, care vor lucra alături de mentori internaționali și de șase masteranzi din cadrul Centrului de Excelență pentru Studiul Imaginii din București.

“Pe măsură ce știința avansează, reducând distanța dintre oameni și mașini, domenii precum arta digitală și bio-arta reflectă estomparea unor granițe percepute cândva ca impermeabile, fie între artă și știință, între organism și mașină sau între natural și modificat. Unii se tem că aceasta ar putea fi o cale spre o monocultură, spre un univers în care toate arată și se simt la fel. La fel de bine, hibridizarea poate fi o restructurare, o eliberare a domeniului artistic de unele constrângeri de până acum, pentru a face loc altor direcții de dezvoltare. Cam așa cum fotografia a eliberat artele vizuale de condiția descriptivului. Post-Digital Intersections translatează în real aceste concepte, testând noi dimensiuni, cosmice sau nanoscopice, ale unei realități redefinite prin știință și tehnologie”. Claudia Schnugg, Curator Ars Electronica, Post Digital Intersections

Fiecare dintre artiștii invitați la Timișoara detaliază o viziune subiectivă asupra unui aspect al vieții actuale, oferind o perspectivă asupra punctului în care propriul drum se intersectează cu o felie de realitate. Demersul curatorial reunește, într-o narațiune hibridă unitară, viziuni ale unor artiști care se eliberează, treptat, de fascinația digitalului, în favoarea unui instrumentar variat de medii de experimentare, care aduc în prim plan experiența privitorului. Păstrând ca reper punctul de intersecție, creatorii navighează liber spre orizontul larg al artei contemporane, pentru a stabili noi legături între diferite domenii, geografii și culturi. Instalațiile sunt interactive, dinamice, creative, gândite pentru un public, care devine creator și parte activă a unei lumi în permanentă transformare.

Expoziția va fi deschisă cu lucrarea APES de Marco Barotti, un artist fascinat de expansiunea aplicațiilor digitale, dar mai ales de întrebările incomode pe care le ridică folosirea acestora, de la sustenabilitate, la confidențialitate, supraveghere și control. Marco Barotti explorează noi teritorii, examinând modul în care tehnologiile inteligente schimbă comportamentul uman și dinamica grupurilor. Se pierde apoi în universuri utopice, croite din entuziasm, încredere oarbă în tehnologie sau dintr-o cunoaștere superficială a mecanismelor din spatele dispozitivelor inteligente. Instalația păstrează un punct de reper clasic, maimuțele, simbol universal al evoluției și bornă relevantă a unui parcurs care tocmai tranzitează un punct macaz: cum va arăta următoarea siluetă din șirul evoluționist și care va fi relația sa cu concretul în lumea de mâine?

 

MarcoBarotti_APES_©Xueqi-Huangfu_4

 

În cadrul expoziției poate fi admirată o instalație adaptată, despre plante pe cale de dispariție în România a Kasiei Molga. În continuarea, lucrarea Theresei Schubert, care este plasată la confluența fluviilor naturale cu parametrii lor digitali, într-un univers postuman, în care înțelegerea depinde de ceea ce poate fi văzut sau nu. Lucrarea „The Entropist”, a Sabinei Suru, caută urmele itinerariului nostru digital, o aventură la întâlnirea proceselor analog cu  inteligența artificială, un loc pe care doar educația digitală l-ar putea face inteligibil. La finalul aventurii, Instalația realizată de Anderwald+Grond (Austria)  își invită publicul să experimenteze modul în care cei doi artiști analizează amețeala ca proces creativ.

 

 

Kasia Molga, Fritillaria meleagris and paint

 

“Navigând liber între medii și abordări, selecția de lucrări construiește un fir roșu care transcende conceptele abstracte sau criptice atât de familiare în artă, construind, în schimb, o experiență reflexivă și interactivă. Spațiul Post-Digital Intersections este un posibil punct de plecare al discuției despre modul în care ne raportăm la prezent și despre modul în care ne imaginăm viitorul. Este, totodată, o sursă de inspirație pentru o tânără generație de artiști, pe care îi invităm să ni se alăture pentru a construi împreună Youthopia, un univers ideal, clădit prin artă, știință și tehnologie”Andrei Tudose, inițiator al acestui program și curator al expoziției de lansare

Expoziția Intersecting Realities include o selecție de filme prezentate în cadrul Ars Electronica Animation Film Festival 2022, un best-of condensat al producțiilor contemporane din zona de film digital. Selecția prezintă trenduri esențiale ale ultimilor ani, bazată pe lucrările înscrise la Prix Ars Electronica, și este reflectare asupra schimbărilor din societatea contemporană, sub umbrela festivalului Ars Electronica 2022, There’s No Planet B (ro. Nu există o Planetă B).

 

 

STILL , trailer by Josef-Ibrahim, Nico-Hartl, Philipp Hackl, Alexander Wilhelm, Patrick Proier

 

PROGRAM DE MENTORAT PENTRU STUDENȚI ȘI UN OPEN CALL

Post-Digital Intersections promovează rolul vital pe care colaborarea în știință, tehnologie și artă îl poate juca în înțelegerea lumii contemporane, precum și în promovarea celor mai inovatoare forme de creație și cercetare. Îi invităm pe toți cei interesați de acest domeniu – iubitorii de artă, instituțiile, părțile interesate din industrie și comunitățile creative -, să exploreze rolul cheie pe care colaborarea bazată pe artă și producția transversală de cunoștințe ar trebui să-l joace într-o societate care își reevaluează în totalitate fundamentele viitorului.

Post-Digital Intersections dezvoltă platforme interdisciplinare de producție artistică, fiind un mediator al dialogului între comunitatea culturală internațională, națională, studenți din Timișoara și București și comunitățile locale. Printr-o abordare bazată pe schimbul interdisciplinar de cunoștințe și practică, în cadrul acestui program sunt abordate problematici care vizează zone critice ale artei și vieții contemporane, cu focus asupra implicațiilor societale și culturale ale intersecției artei cu știința și tehnologia.

Studenții care vor fi incluși în programul de mentorat Post-Digital Intersections vor fi selectați printr-un apel public care urmează să fie lansat pe data de 19 iunie. Înscrierile se vor face printr-un formular deschis pe site-ul Asociației Marginal (www.marginal.ro) și promovat pe rețelele sociale asociate.

6 STUDENȚI VOR BENEFICIA DE UN ONORARIU ÎN VALOARE DE 4500 DE LEI DE PERSOANĂ

„În urma acestui apel, vom selecta șase studenți din Timișoara, care vor beneficia sesiuni de mentorat și de un grant de producție și de un onorariu în valoare totală de 4500 de lei de persoană. Studenții incluși în program vor colabora, 1 la 1, cu 6 masteranzi CESI, care îi vor ajuta să își clarifice și să își fundamenteze teoretic lucrările. De asemenea, vor beneficia de peste 20 de sesiuni de mentorat și de întâlniri de lucru cu curatori, artiști, profesori sau manageri culturali din România și din afară, în perioada iulie-noiembrie. În decembrie, participanții își vor prezenta lucrările în cadrul unei expoziții de grup, găzduită la Palatul Ștefania din Timișoara. În cadrul aceluiași eveniment, masteranzii CESI vor prezenta cercetarea teoretică pe care au dezvoltat-o, având ca scop sa mapeze domeniul art-sci-tech din România în context european”, spune Andrei Tudose, inițiatorul programului Post-Digital Intersections.

ECHIPA

Echipa: Inițiator proiect și curator: Andrei Tudose | Curator expoziție: Claudia Schnugg | Curator program mentoral: Annick Bureaud | Echipa de mentori și mediatori culturali: Ruth Anderwald + Leonhard Grond, Suzana Dan, Janek Świerkowski, Dasha Ilina, Sabina Suru, Livia Mateiaș | Comunicare: Evantia Barca | Project manager: Ingrid Ene | Producție expoziții: Asociația Simultan | Coordonatori studenți: Mihai Zgondoiu (Universitatea de Vest, Timișoara) și Ana Negoiță (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, București) | Documentare foto: Tudor C. Popa | Documentare video: Vivo Production

ORGANIZATORI:

Asociația Culturală Marginal, în cadrul Open Practice Society, platforma de educație alternativă / STEAM

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sprijit de Forumul Cultural Austriac din București

PARTENERI:

Universitatea de Vest Timișoara, Centrului de Excelență în Studiul Imaginii București, University of Applied Arts Viena, Ars Electronica Export (Austria), Asociația Simultan (România), Leonardo Olats (Franța), Instytut B61 (Polonia), NØ School Nevers (Franța), Asociația Ephemair (România), Institutul Goethe, Kozel.