“Călătoria” expoziției itinerante,« SIC TRANSIT… » a fost începută de artista Suzana Fântânariu, la Muzeul Național al Literaturii Române București și continuată la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, se manifestă în prezent, la Reșița (expoziția este deschisă până pe 25 mai), unde artista multidisciplinară Suzana Fântânariu, una dintre cele mai complexe și inovatoare din arta contemporană românească, expune pentru prima dată.

Pentru a putea desfășura lucrările sale de mari dimensiuni, muzeul a pus la dispoziție trei săli monumentale, la parter și etaj, care comunică vizual într-un continuum tematic, integrând cele patru secțiuni ale expoziției : Zborul, Corpul (cu lucrări din seriile « Corp Însemnat » și « Totem »), Chipul (cu seria recentă « Portrete Arborescente ») și Timpul (cu seria « Jurnalelor Utopice »). Unitatea subtilă a spațiilor creează o senzație copleșitoare de acces într-un univers compact, straniu și familiar, Suzana Fântânariu folosind fragmente ale obiectelor din realitatea imediată în alcătuirea celor mai multe dintre lucrările prezentate.

Spre deosebire de topografia expozițiilor din București și Brașov, în Muzeul Banatului Montan « camerele » alcătuiesc un parcurs fluid, fără « porți de trecere » sau separări, în care arta vizuală a Suzanei Fântânariu comunică direct cu arta sa poetică, pentru că fiecare secțiune are ca motto un poem din recentul său volum de poezie « Exces de Melancolie ».

 

Aripa din Camera-Zbor, în plan secund: Camera-Trup, cu seria Corpurilor Însemnate

 

Expoziția trăiește altfel la Reșița, cu provocarea unui spațiu neobișnuit și o arhitectură modernă și complicată, în care vizitatorul pătrunde direct din exterior în lumea interioară a artistei. Șirul Portretelor Arborescente comunică subtil cu lucrarea plasată în centrul uneia dintre săli, Calea, orientând privirea către monumentalul « Noul Jurnal Utopic » care domină, de la etaj, expoziția.

Cei doi Dragoni, paznici ai Timpului, străjuiesc, tot central,  sala « Jurnalelor Utopice ».

La vernisajul expoziției, Dorinel Hotnogu, antreprenor cultural, colecționar, pasionat de arta contemporană românească și inițiator al multor evenimente artistice care schimbă gradual fața orașului, a împărtășit publicului numeros emoția sa pentru „acest vis împlinit », cel de a găzdui, la Reșița, lucrările Suzanei Fântânariu.

Cu puțin timp în urmă, într-un dialog purtat la un post de televiziune timișorean, Suzana Fântânariu, povestind despre felul în care a reușit să metamorfozeze tensiunea vremurilor într-o « transă creativă », făcea o mărturisire de credință : «eu transfigurez realitatea pentru ceilalți ». Ce crez artistic poate fi mai nobil și mai generos ?

 

Cristina Simion, curator și galerist

/curatoarea expoziției « SIC TRANSIT… »