Affordable Art Fair New York, @Reed Photographic

 

Un grup norocos, dar și talentat, de artiști din New York va obține venituri garantate ca parte a unui program pilot ambițios. Inițiativa Creatives Rebuild New York (CRNY) a anunțat că oferă 43,2 milioane de dolari pentru mai multe burse lunare de la 1.000 la 2.400 de dolari artiștilor și altor creatori care trăiesc în tot statul, pentru o perioadă de 18 luni. Modelul dispune de o alternativă la sistemul de burse și granturi care oferă artiștilor posibilitatea unui venit constant.

 

Screenshot @CRN

 

Pentru a face o comparație cu ce se întâmplă la noi, în anul 2022 artiștii români beneficiază de cu mult mai puțini bani, pe de o parte sunt cele 37 de burse oferite de Primăria Timișoara, în valoare de 500.000 de lei, sau bursele stART, cu o valoare totală de 180.000 de lei. Iar pe de altă parte, Institutul Cultural Român oferă acces către burse dar nu comunică sumele care pot fi acordate iar majoritatea sunt burse alocate studenților nu și celor aflați în afara sistemului academic.

În ce privește New-York-ul, între cei care primesc bani din partea statului, aproximativ 20% dintre beneficiari lucrează în special în sfera artelor vizuale și 62% dintre aceștia au spus că anterior nu au avut nicio sursă de venit care să le ofera siguranță financiară. Modelul este menit să ofere o alternativă la sistemul de burse și granturi pe care se bazează în mod obișnuit artiștii, care tinde să fie competitiv și distribuit inegal.

„Suntem încântați că acest program îi ajută pe artiști să-și îndeplinească nevoile de bază și sperăm că venitul garantat pentru artiști va servi drept model pentru soluții la scară mai largă, bazate pe politici în viitor”, a declarat Emil Kang, președintele consiliului de conducere al CRNY și directorul de program pentru arte și cultură al Fundației Mellon.

CRNY este o inițiativă care a debutat în urmă cu trei ani și a alocat venituri în valoare de 125 milioane de dolari oferite de Fundația Andrew W. Mellon pentru a sprijini artiștii fără posibilități financiare cu venituri garantate și oportunități de angajare.

Destinatarii au fost selectați dintre aproximativ 22.000 de solicitanți conform unui proces care a inclus, pe de o parte activitatea acestora, dar în același timp, selecția a inclus și un factor aleatoriu, de tipul noroc, pentru a favoriza și asigura că finanțarea a fost distribuită în mod egal în întregul stat luând în considerare toate barierele sistemice.

Aceasta înseamnă că 62 la sută din listă se identifică ca fiind negri, indigeni sau persoane de culoare, 51 la sută ca LGBTQ+, 34 la sută ca trans, nonbinare sau neconforme de gen și 34 la sută ca îngrijitori.
Arta și cultura contribuie cu 120 de miliarde de dolari la economia statului New York și sunt o forță cheie din spatele industriei turistice a statului de 177 de miliarde de dolari, potrivit CRNY. Dar pandemia a evidențiat și precaritatea lor financiară considerabilă cu pierderea bruscă a locurilor de muncă și a oportunităților. Statul New York, de exemplu, a pierdut 50% din locurile de muncă în artele spectacolului în 2020.

 

Screenshot @CRN

 

„Unele luni sunt profitabile, iar altele nu”, a spus dansatorul și coregraful Kristen Brooks Sandler, care este unul dintre beneficiarii finanțării. „Mă îndoiesc la sfârșitul lunii că aș avea banii de chirie dacă, din întâmplare, un cec nu a venit încă prin poștă, și asta e realitatea mea. Nu mi-am dat seama cât de stresant a fost până când am primit această finanțare. Ușurarea nu este doar financiară; este emoțională, fizică, mentală și artistică.”
Modelele istorice pentru acest tip de program includ Experimentul de muncă cu venituri absolvite din New Jersey din anii 1960 și rețeaua Majors for a Guaranteed Income, care speră să combată inegalitatea veniturilor în toate sectoarele la nivel național.

 

 

Leonard Ancuța este poet, producător TV și redactor de știri. Scrie de mic copil, iar primul debut îl are de la vârsta de 14 ani, în Radio România Tineret. Din 1999 lucrează pentru Mediafax, Ziarul Financiar, Business Standard, etc. Cel mai recent roman al autorului este Sindromul Irukandji, un thriller romantic, disponibil în Librăriile Cărturești.