16708465_1683056958660122_6637414813989892627_n

Artiști: Horia Bernea, Pavel Ilie, Julian Mereuță, Paul Neagu, Mihai Olos, Decebal Scriba
Curator: Magda Radu
22 februarie – 2 aprilie, 2017
Vernisaj: 22 februarie, 19.00

Expoziția de față s-a configurat treptat pornind de la o altă expoziție, organizată de Decebal Scriba și deschisă la București în 1974. În calitate de participant și curator, Decebal Scriba nu doar a documentat expoziția și a păstrat unele din lucrările expuse atunci, dar a recepționat lucrări și scrisori primite de la artiști – materiale care permit o parțială reconstituire a unei stări colective și a unui climat de lucru în care vitalitatea ideilor și dorința de a experimenta dominau conversația despre artă. Documentația adunată în jurul expoziției respective a devenit prilejul unui demers care investighează un episod al conceptualismului românesc prin prisma rețelelor de legături și a schimburilor de idei care uneau un nucleu de artiști. Sunt invocate și alte contexte expoziționale precum fosta Galeria Nouă, galeria Grupului de Artă Generativă de la Londra sau Bienala de la Paris din 1971.

În vocabularul acestei expoziții lucrările se îmbină cu un bogat material adiacent – scrisori, machete, acțiuni fotografiate sau fotografii documentare. O altă componentă este accentul pus pe cercetarea artistică, pe imaginarea unor lucrări care în majoritatea cazurilor nu s-au concretizat. Pe lângă contribuțiile extinse ale unor artiști ca Horia Bernea și Decebal Scriba, participanți în expoziția Situație și concept, sunt prezentate câteva acțiuni timpurii inițiate de Iulian Mereuță, precum și corespondența lui cu Jindřich Chalupecký, critic de artă ceh și promotor al unei mișcări conceptuale paneuropene. Sunt de asemenea incluse proiecte, instalații și acțiuni ale lui Ilie Pavel, un mentor pentru artiștii tineri de atunci, dar și o lucrare a lui Mihai Olos, trimisă cu dedicație lui Decebal Scriba după ce Olos văzuse expoziția Situație și concept. Paul Neagu, deși plecat deja din țară, era și el în orbita tuturor.

Prieteniile durabile – care au rezistat mult după ce o parte din cei menționați au ales să emigreze din țară –, nevoia artiștilor de a comunica dincolo de obstacole politice și geografice constituie de fapt substanța și motorul acestei expoziții, o expoziție care își propune să fie citită ca o cercetare deschisă. Rețeaua se poate extinde, iar cercetările ulterioare vor aduce necesare aprofundări în cunoașterea acestui segment istoric al artei contemporane.

Mulțumiri speciale: Iolanda Costide, Marian Ivan, Mihai Nazarie, Anca Oroveanu, Decebal Scriba, Ovidiu Șandor

Expoziția este organizată de Asociația Salonul de proiecte și face parte din proiectul Producția artistică: proces și cercetare.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cu sprijinul: Galeria Ivan, București

Sponsor: Catleya

Salonul de proiecte beneficiază de sprijinul pe termen lung al Fundației Art Encounters, Timișoara.

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.

Salonul de proiecte
Tipografia Universul
Corpul B, etaj 1
Ion Brezoianu 23 – 25
București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/SdeProiecte