Expoziția de grup „nichts nichts nichts, außer aber alles” în românește „Nimic, nimic, nimic, dar totul”, care a fost vernisată pe 22 octombrie 2021 în Kunstverein Gelsenkirchen, în vila veche a Muzeului de Artă Gelsenkirchen din Germania, este încă deschisă publicului până pe 12 decembrie 2021. Explorarea identității în relație cu originile individuale și transformările sociale actuale devine o temă centrală a expoziției și reunește lucrările de artă a 21 de studenți de diferite naționalități, elevi ai clasei conduse de Mariana Castillo Deball la  Kunstakademie Münster (Facultatea de Arte din Münster).

Statutul intercultural și interdisciplinar al clasei Deball se manifestă în expoziție prin prezența a 8 naționalități care aparțin de: Germania, Coreea de Sud, Japonia, Guatemala, Turcia, Mexic, Mongolia și România.

 

Kunstmuseum Gelsenkirchen Alte Villa, @ Thomas Robbin

 

Printre participanți se numără și artista Anastasia Comănescu, cu ajutorul căreia am aflat mai multe despre expoziție, într-un interviu pe care i l-a acordat Stancăi Soare în exclusivitate pentru Artevezi: „Colegii mei au fost interesați să găsească un numitor comun între origini și naționalitate în coagularea unui tematici colective, motiv pentru care lucrările din expoziție reflectă identitatea fiecărui artist”, spune Anastasia în interviu.

Din 2019, Anastasia Comănescu este studentă la clasa condusă de Mariana Castillo Deball din cadrul Kunstakademie Münster. În același an, a obținut o bursă de două săptămâni pentru îmbunătățirea limbii germane și aprofundarea culturii germane la Goethe Institut Berlin. În prezent este interpret româno-german pentru pacienții din spitalul Akzent GmbH Münster; iar până acum a participat în cadrul unor expoziții de grup din România, Münster și Danemarca.

Participarea Anastasiei în cadrul expoziției actuale pune accent pe conexiunea ei cu tradiția, văzută din afara țării de origine. Iar în situația dată, se pierde noțiunea de trecere a timpului – stare  generată aici, și de impactul emoțional pe care îl au unele amintiri trăite de artistă, la ea „acasă”.

Tendința de conservare a propiilor identități este transpusă de către artiști în instalații și obiecte, care pot fi observate pe toate cele trei etaje ale clădirii Kunstverein. De la săpun la bucăți de lemn de fag la scriere și limbaj, lucrările încapsulează perspective diferite de alienare, în contextul actual pandemic. Se simte o reîntoarcere a artișilor la tradiție și ritualuri – o nevoie spirtuală  de recuperare a valorilor tradiționale. Cultura proprie fiecărui artist parcă se sforțează să iasă de sub menghina sufocantă a ceea ce numim astăzi, actualitate.

 

Lisa Felden, Jaadepöötzj

 

De la stânga la dreapa: Jins Soo Park, Der beschriftete Sack și Anastasia Comănescu, Despre săpun

 

Maria Renée Morales García, Smashing (ongoing)

 

Katharina Kneip, – to go somewhere – what do we do know?

 

De altfel,  nevoia de reîntoarcere la rădăcini a artiștilor este firească  și nu reprezintă nicidecum o noutate, cel puțin față de aceia care trăim în România, unde am putut observa evoluția a două dintre curentele artistice, care s-au dezvoltat pe baza culturii tradiționale: neo-ortodoxismul în pictură și spectralismul în muzică.

Revenind la expoziția intitulată în germană nichts nichts nichts, außer aber alles, Instalația Anastasiei Comănescu din cadrul ei,  “Despre săpun”,  transferă privirii o stare liminală pe care artista a trăit-o în perioada de izolare impusă de pandemie. După ce a găsit o bucată de săpun care aparținea cândva bunicii ei, artista a avut o halucinație olfactivă, care i-a adus aminte de mirosul îmbietor al hainelor proaspăt spălate și deci, de ritualul bunicii ei: „Lucrul manual este parte importantă din ceea ce fac și săpunul este un simbol care mă conectează la origini. Iată, aici o mică parte din identitatea mea”, spune Anastasia în interviul acordat Stancăi Soare pentru artevezi.

Lucrarea ei alcătuită din trei structuri de metal evidențiază un tricou alb îmbibat în săpun și bucăți de săpun de diferite forme și mărimi. Artista ne propune astfel o vedere în perspectivă a ritualului de curățire, cu centrul de fugă pe tricoul alb. Instalația vine la pachet cu un set de instrucțiuni pentru realizarea unui săpun la noi acasă.

 

Anastasia Comănescu, Despre săpun

 

Anastasia Comănescu, Detaliu 1 din lucrarea Despre săpun

 

Anastasia comănescu, Detaliu 2 din lucrarea Despre săpun

 

Lăsăm rețeta Anastasiei mai jos și în sfârșit, recomandăm expoziția pentru curioșii ai căror ochi se răsfață prin Germania:

„4 Kg grăsime (orice formă de ulei/grăsime pe care o puteți găsi: folosit, proaspăt, stricat, nu prea contează) – aici cu tradiționala grăsime de porc și bucăți de slănină, 1 Kg hidroxid de sodiu (sodă caustică). Vă rugăm să purtați mănuși. Sau nu, cam un buchet de lavandă. Dar știi, trebuie măsurat cu inima, la fel ca și cu usturoiul, 2 pumni de sare și apă.

Deci, regula de bază aici este să amesteci totul bine și continuu sub foc. Începeți cu topirea grăsimii, apoi adăugați apa și la final amestecați soda lavanda și sarea. Se amestecă până la următoarea lună plină. Sau până când vezi săpunul formându-se pe suprafața poțiunii. Acum lăsați-l să se răcească pentru o zi. Va fi utilizabil în aproximativ o săptămână de acum înainte. Bucurați-vă!

Mi-ar plăcea să văd poțiunile tale luând formă! Trimite-mi poze la: showmethesoap@gmail.com”

 

Artiști:

Mandkhai Ariunbold, Jannik Bergfelder, Merle Borgmann, Anastasia Teodora Comănescu, Tuğba Durukan, Lisa Felden, Katrin Fischer, Hansol Kang, Masako Kato, Suyeon Kim, Katharina Kneip, Hannah Kons, Maria Alejandra Medina Fuentes, Jakob Mönch, Elena Mohr, Maria Reneé Morales Garcia, Jin Soo Park, Joshua Karan Singh, Yui Tombana, Johanna Wiesen.

Despre Mariana Castillo Deball:

Mariana Castillo Deball a obținut un BFA de la Universidad Nacional Autónoma de México în 1997. În 2003, a absolvit un program postuniversitar la Jan van Eyck Academie din Țările de Jos. Deball a fost distinsă cu numeoaroase premii precum:  Prix de Rome (2004), Zurich Art Prize (2012), o bursă la Institutul Henry Moore (2012) și Preis der Nationalgalerie für junge Kunst (2013). A fost artist rezident la Berliner Künstlerprogramm din Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) în 2011.

Ce trebuie să știi dacă vrei să te înscrii la Kunstakademie Münster?

Oricine este interesat să aplice la Kunstakademie Münster are nevoie de certificat C1 de limbă germană, iar perioada de înscriere este de la 4 aprilie până la 10 aprilie în fiecare an. Dacă ești admis, dar nu stăpânești limba germană, atunci academia îți permite să-ți păstrezi locul pentru anul următor, astfel încât să ai timp să atingi nivelul C1 de limba germană.

 

 

 

 

Elena Ghițoiu / Founder & Editor-in-Chief of ArTeVezi: I think that art should be understood in the simplest possible terms, far from abstract notions and metaphors that transplant it into hard-to-understand discourses. Years of study in art theory and freelance experience in communication go straight to the point without too much emphasis.