Laborna ne invită să profităm de ultima săptămână (4-8 august) în care mai poate fi vizitată expoziția Bătălia de la Neptun. Realizată de artista Naiana Vatavu, expoziția reconstruiește un muzeu arheologic imaginar, prin care ne dezvăluie existența fantastică a civilizației Neptun. 

Alcătuită în mare parte din instalații-obiect, respectiv „rămășițe arheologice”, expoziția ne prezintă sub o formă alegorică și ironică istoria „bătăliei de la Neptun”. Firul psihologic al conceptului artistic se desprinde din premisa unui măcel care a avut loc în anul 2019, pe plajă, rezultat al faptului că un turist a ocupat umbra persoanei alăturate. 

“Civilizația Neptun pe care am reprezentat-o este o lume condusă de prostie și de furie, iar monedele care aparțin acesteia au valori la fel de stupide. Întreaga bătălie se fundamentează pe un istoric al unor astfel de bătălii, care au existat și care au lăsat de-a lungul timpului victime umane sau non-umane, mai vechi și mai noi”, ne relatează Naiana Vatavu (artist vizual, doctor în psihologie și lector universitar în cadrul departamentului DPPD al Universității Naționale de Arte București) într-un interviu luat de Oana Bălțatu (fotograf & grafician artevezi). 

 

 

 

Articol: Elena Ghițoiu

Foto Credit: Oana Bălțatu