Galeria Galateea Contemporary Art anunță în premieră, pe 16.02.2023, ora 18.00, vernisajul expoziției … și Ceramica este “Regina”… semnată de cuplul artistic format din tată și fiu, Ilie Rusu și Constantin Rusu. Expoziția este curatoriată de Adela Bonaț și poate fi văzută până la data de 2 martie 2023.
Expoziția semnată de cei doi reprezintă un preambul al unui proiect mai amplu inițiat de artistul ceramist cu origini clujene, Ilie Rusu. La baza proiectului, artistul invită colegi, care se exprimă preponderent în alte medii, le pune la dispoziție materialul ceramic și le deschide o ușă spre experimente îndrăznețe și extravaganțe artistice.
În cadrul acestui context sinergetic, cei doi artiști-, Ilie Rusu și Constatin Rusu, au mai avut ocazia de a expune împreună. Cea mai recentă expoziție a avut loc în anul 2022 și s-a intitulat: Transfer și Continuitate.

Gresie colorată în masă, pigmenți, 1200°C 2018, Expo: Transfer – Continuitate

„Încă din perioada liceului (2002-2006) vizitam mediul pedagogic din cadrul secției Ceramică a Universității Naționale de Arte din București. Pe lângă asistența ocazională pe care i-o ofeream tatălui meu, în operațiuni tehnice ale domeniului, am avut ocazia să cunosc studenți ai dânsului din toate generațiile de după 2002. Punând mereu pe primul plan frumusețea Ceramicii în esența ei, Ilie Rusu mi-a transmis diverse principii mobilizatoare și constructive pentru un artist – deci și pentru un student al Artelor. Adesea îmi povestea despre teme de lucru pe care le lansa studenților și surprizele plăcute pe care, ca profesor, le-a trăit. Mi-a împărtășit de la bun început, totodată, că eșecul de moment face parte dintr-un proces amplu pe care studenții și de asemenea artiștii îl parcurg”, declara în anul 2022 pentru ArteVezi, Constantin Rusu.
Primul invitat, Constantin Rusu, artist multidisciplinar, abordează pictura și grafica într-o manieră originală, un complex puzzle greu de descifrat. Suprafețele sunt acoperite de semne grafice, săgeți vectoriale care regăsesc în ceramică noi modalități expresive, un azulejos contemporan. Dinamica, impetuozitatea mișcării, receptarea forțelor vizuale, livrescul și conceptualul se întrepătrund și se manifestă într-un edificiu vizual comprimat spre înăuntru sau explodând spre înafară, în creștere sau în descreștere.
„Cu drugul care servea pentru a închide o uşă şi cuprins de o moleşeală crescîndă, am făcut o gaură; s-a văzut o lumină albastră. Am lucrat mult şi chiar în acea după-amiază am pătruns înăuntru. Primul meu sentiment n-a fost dezamăgirea de-a nu găsi alimente, nici bucuria de-a descoperi o pompă de apă şi o uzină electrică, ci o plăcută şi generoasă uimire: pereţii, acoperişul, podeaua erau de porţelan albastru şi pînă şi aerul în această cameră, fără altă comunicare cu lumina zilei decît o ferestruică înaltă şi ascunsă între ramurile unui copac, avea o transparenţă cerească şi profundă, precum cea din spuma cascadelor”, spune Adela Bonaț.

Constantin Rusu, 2022

 

Coordonator: Marius Stanciu
Partener: Workspace Studio
Parteneri media: Modernism, Revista Arta, Jurnalul Bucureștiului, Intell News, Leviathan, Artline, Amos, Agenția de Carte, Propagarta, Empower Artists
Autor: Elena Ghițoiu