@Răzvan Năstase

 

 

Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” găzduiește în premieră expoziția „Utopia, merită” a artistului Dumitru Gorzo, la Galeria Palatului Culturii (str. Albert Berger nr. 10, Bistrița).

Deschisă publicului în perioada 14 iunie-30 august, 2023, expoziția curatoriată de Lina Țărmure poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9:00 și 18:00.

Precedată de expoziția Little Magenta Riding Hood & New Forms de la /SAC Malmaison, „Utopia, merită” prelungește suita evenimentelor gândite în jurul proiectului „Continuous Studio VI”, care se va desfășura la Bistrița în multiple spații expoziționale (și nu numai) de-a lungul perioadei iunie – septembrie 2023.

Lucrările selectate acoperă perioada 2003 – 2023, și reprezintă fragmente din mai multe serii: „MM Table” (Ieud, 2003), Donumenta (Regensburg, 2007), „SuperC” (New York, 2010), „Din dragoste” (București, 2013) și „Continuous Studio V” (București, 2022 – 2023).

„Utopia, merită” reprezintă o încercare de a demonta atitudinile unidirecționale și reducționiste asupra relației dintre centru și periferie. În timp ce majoritatea demersurilor vizate de creatori se doresc a fi implementate în orașele mari, colaborarea dintre Dumitru Gorzo și Lina Țărmure presupune inversarea acestor tendințe, precum și testarea premizei  inițiale a proiectului, aceea de a demonstra potențialul contextelor aflate la o mai mică sau mai mare distanță de „centre” și / sau capitală. Artistul se va afla la Bistrița pe o perioadă de trei luni, iar procesul creativ poate fi asemănat cu un organism aflat într-o continuă dezvoltare, lucrările rezultate din această întâlnire nefiind premeditate, având o strânsă legătură cu dinamica locului.

 

 

 

 

 

 

 

@ziaruldebistrița.ro

 

Despre artist:

Dumitru Gorzo este absolvent al secției de pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Este co-fondator al grupului Rostopasca. Mediile predilecte de lucru acoperă multiple forme de expresie vizuală de la pictură la performance trecând prin sculptură, instalație, artă de stradă etc. Trăiește și lucrează la București și New York.

Despre curatoare:

Lina Țărmure este curator independent și manager cultural. A absolvit licența și masterul din cadrul Facultății de Istoria și Teoria Artei la Universitatea Națională de Arte din București. În 2019, a co-fondat Diptych Art Space din București, unde curatoriază programul de evenimente al acestuia. Scrie constant despre artă, textele sale putând fi regăsite în Dilema Veche, Revista Arta, Propagarta ș.a.

Despre Palatul Culturii din Bistrița

Palatul Culturii din Bistrița, monument istoric realizat în anul 1896 după planurile  arhitectului vienez Peter Paul Brang, a fost reabilitată din fonduri europene, reușind să găzduiască evenimente culturale multiple, în anul 2022  fiind gazdă pentru Gala Premiilor UNITER.

 

Sponsori:

Crama Jelna