Pe Monica Stănescu am cunoscut-o la un vernisaj de artă, în vara anului 2021.  Îmi aduc aminte că cerceii pe care îi purta atunci au fost primul element, care însoțit de zâmbetul ei a deschis dialogul nostru. Despre artă, desigur. Și despre tot felul de superbități. Una dintre ele este Most Precious – brandul de bijuterii pe care l-a creat după ce a lăsat în urmă o experiență de 10 ani în advertising ca să revină la lumea plastică a artei. A studiat la liceul Tonița, iar mai târziu a urmat Facultatea de Grafică și design la Universitatea din Düsseldorf.  Experiența ei de viață este concentrată în piese unicat cu linie minimalistă confecționate în mare parte din aur, argint și pietre prețioase iar sursa de inspirație în realizarea lor este viața de zi cu zi: uneori privită în profunzime, alteori de la distanță. Și indiferent de raporturile care există între ea și lumea în care trăiește, Monica are capacitatea să surprindă zborul unui fluture văzut din depărtare și să-i redea fragilitatea manual.

Diferite participări la expoziții internaționale de bijuterie contemporană precum: Autor (câțiva ani la rând),  Joya Barcelona (2016) sau Sieraad Amserdam (2017) dovedesc din plin natura delicată a bijuteriilor Most Precious.  Astfel că în prezent, artista a ajuns să colaboreaze cu câteva galerii din Paris, iar planurile ei de viitor merg și mai departe de atât.

Să vedem cu ce ne surpinde în continuare Monica Stănescu, artista care confecționează bijuterii hand-made, în interviul pe care l-a acordat în exclusivitate echipei artevezi:

 

Monica Stănescu, 2020

 

Elena Ghițoiu: Cum te descrii în câteva cuvinte?

Monica Stănescu: Din câte mi s-a spus, sunt un personaj simpatic și energic. Eu zic că îmi place viața și în mod special a mea. Cred că sunt un fel de elf care aduce voie bună.

E.G.: Care a fost cea mai neobișnuită imagine a copilăriei și ce ți se părea frumos atunci?

M.S.: Îmi aduc aminte când am emigrat în Germania și am văzut pentru prima dată marea de luminițe și reclame în gara din Frankfurt.  Îmi plăcea foarte mult să desenez iar mai târziu am început să scriu mici povestioare. Mai târziu, încurajată fiind de părinți am urmat drumul creației.

E.G.: Care a fost primul obiect pe care ai reușit să-l vinzi? Mai ții minte ce vârstă erai?

M.S.: Nu prea aveam noțiunea banilor, știu că pictam felicitări de crăciun apoi le făceam cadou în familie.

E.G.: Ești creatoarea brand-ului de bijuterie contemporană, Most Precious. Ce anume te-a determinat să emigrezi din zona advertising-ului, unde ai activat aproximativ 10 ani, în zona artistică de jewellery?

M.S.: Pe vremea când eram încă angajată și lucram ca art director tânjeam să fac lucruri manual, pentru că totul în domeniul advertising-ului se întâmplă virtual. Simțeam nevoia acută să îmi pot atinge lucrările, să le simt, să le țin în mână. Astfel mai întâi m-am reapucat de pictat, seara după job, apoi am început să confecționez tot felul de obiecte și bijuterii handmade. Mai târziu, printr-un prieten, am aflat de niște cursuri de bijuterie contemporană pe care le-am urmat. La scurt timp după aceea mi-am dat demisia și m-am aruncat în vâltoare, ca atunci când ești la mare iar apa este rece, intri și începi să înoți ca să te încălzești. A fost o decizie pe care nu am regretat-o niciodată, îmi place foarte mult ceea ce fac și sunt perfect conștientă că nu toată lumea are norocul să își găsească și mai ales să își trăiască vocația. Îmi place mult ideea că un material dur și rigid precum argintul sau aurul, devine în mâna mea maleabil și că îi pot da orice formă doresc.

 

În atelier

 

Brățară cu pietre prețioase

 

E.G.: Cu ce materiale lucrezi și care sunt pattern-urile pe care le utilizezi cel mai des în realizarea bijuteriilor Most Precious?

M.S.: Majoritar lucrez cu argint, aur și pietre prețioase iar bijuteriile mele au de obicei o linie minimalistă, nu îmi plac obiectele încărcate fără sens, doar așa de dragul artei. În mare parte, colecțiile mele au concepte legate de viață, uneori privită în profunzime, alteori preiau doar o stare precum zborul unui fluture primăvara.

 

 

 

E.G.: Care este procesul de realizare a unei bijuterii din momentul în care este gata design-ul și până în acel moment în care este transferat producătorilor?

M.S.: Depinde dacă este o comandă personalizată sau o bijuterie care fac eparte exclusiv din colecțiile mele. Dacă este un obiect personalizat, atunci stau de vorba cu clientul să văd care este direcția dorită apoi creez piesa în funcție de ce am stabilit. Mai întâi fac o schiță iar dacă clientul este mulțumit o realizez. Acum depinde de design. Dacă este organic execut obiectul mai întâi din ceară iar apoi îl torn sau îl construiesc direct din metal dacă este geometric. Îmi pare bine să pot spune că am clienți cărora le-am fost alături cu piese unicat, de la prima aniversare până la logodnă și căsătorie. Cât despre magazinele sau galeriile cu care colaborez, acestea își aleg de obicei bijuteriile dintre colecțiile aflate pe site sau pe pagina de Facebook.

Bijuteriile Most Precious sunt lucrate manual, în serie mică sau unicat iar tehnicile folosite în prelucrarea pieselor sunt cele obișnuite atelierelor micuțe, care încă permit grijă față de obiectul fiecărui client în parte.

 

În atelier

 

Cercei cu pietre prețioase

 

E.G.: Cum arată o zi obișnuită a unui creator de superbități?

M.S.: În primul rând cum se încheie o zi obișnuită a unui bijutier: făcând planul comenzilor primite, care, cum și în ce ordine trebuie executate, care sunt urgențele și ce merge la turnat. Astfel dimineață știu exact ce am de făcut și îmi încep ziua liniștită cu o ceașcă de cafea. În prima parte a zilei mă ocup de execuția bijuteriilor, tot ce înseamnă sudat, pilit, ciocănit ca mai apoi spre după amiază să mă ocup de finisaje, adică polisat, periat, patinat sau aurit.Nu este ceva pe gustul fiecăruia și nu oricine își permite luxul unui ritm imprevizibil, mie îmi place.

 

În atelier

 

Inel Seaside

 

E.G.: Iarna este un anotimp pretențios în alegerea propriului stil. Ce bijuterii din colecția proprie recomanzi pentru sezonul toamnă / iarnă?

M. S.: Având în vedere că purtăm haine groase, ne trebuie și bijuterii consistente care să le completeze. Mă gândesc la colecția Ancient, cu cerceii masivi din argint aurit care se potrivesc perfect la geci negre din piele sau paltoane groase de lână. Cei curajoși pot purta inelele colecției peste o mănușă neagră și suplă.

 

 

E.G.: Care este publicul țintă Most Precious? Și ce obiective are pentru următoarea perioadă?

M.S.: Atunci când porți o bijuterie Most Precious alegi să ieși în evidență, sa ai curajul de a arăta cine ești. De aceea, clienții Most Precious sunt oameni deschiși, care iubesc viața și cărora le place să încerce ceva nou, în nici un caz clasic, convențional. Pentru următoarea perioadă lucrez la o colecție nouă, probabil va fi disponibilă la primăvară.

E.G.: Ce mesaj ai pentru tinerii designeri de obiect?

M.S.: Să își dea frâu liber imaginației, în ziua de azi totul este posibil și nu trebuie să le fie frică de nimic, există o nișă pentru fiecare.

 

 

Elena Ghițoiu / Fondator & Redactor șef ArTeVezi: Cred că arta trebuie înțeleasă în termeni cât mai simpli, departe de noțiuni abstracte și metafore care o transplantează în discursuri greu de înțeles. Anii de studiu în teoria artei și experiența de freelancer în comunicare mă duc direct la obiect fără prea multă emfază.