Afișul Expoziției

 

Galeria Kulterra revine în atenția publicului cu a doua expoziție de la debutul său din luna septembrie, care l-a avut protagonist pe artistul urban Obie Platon. Intitulată ”Elena Bria. New Academia”, noua expoziție se deschide publicului astăzi, pe data de 9 decembrie, de la ora 16:00-21:00, la adresa galeriei din Știrbei Vodă 104-106.  Cu o abordare total diferită, opusă celei dintâi, atât prin formă cât și prin conținut, expoziția reunește picturi ale artistei realizate în stilul școlii de la Sankt Petersburg – stil pe care l-a dobândit în timpul celor 6 ani de studiu, între 2012 și 2018, la Academia Imperială de Arte Frumoase, Ilya Repin. 

Piesa centrală a expoziției reprezintă o pictură de dimensiuni monumentale în care este înfățișat cuplul regal Ferdinand I și Regina Maria în cadrul evenimentului de încoronare, care a avut loc în anul 1922, la Alba Iulia: “Expoziția reprezintă astfel un simbol pentru sărbătorirea Zilei Națianole, cât și un omagiu adus regalității”, declară curatorul expoziției Olga Vintaniuc.  În același timp ține să precizeze că lucrarea are la bază o mise-en-scène cu modele vii ale căror costumații sunt confecționate tot de artista Elena Bria.
În sfârșit, celor aproximativ 35 de picturi cu teme figurative variate care alcătuiesc expoziția, le sunt alăturate publicații și fotografii originale din anul încoronării, împrumutate de Casa de licitație Historic.

 

Elena Bria, „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”

 

Elena Bria, „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”, detaliu 1

 

 

Elena Bria, „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”, detaliu 2

 

Ceremonia de încoronare @Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane

 

Elena Bria în atelier

 

Prezentare:

<<”Arta contemporană” este o sintagmă care poate descuraja. Arta contemporană s-a ascuns în spatele uneterminologii tot mai sofisticate și mai complicate, la înțelesurile căreia putem ajunge doar ghidați de un ”specialist” care să ne-o ”traducă”. Pe scurt, arta contemporană este pentru mulți distantă, individualistă, amăgitoare, poate chiar înșelătoare, ori lipsită de vreun sens, cât timp sensurile (îi) sunt ascunse.
Elena Bria este, din acest punct de vedere, un șoc! Un șoc plăcut, însă. Că ea face parte dintre artiștii contemporani este evident. Născută în 1992,la Chișinău, Elena Bria a absolvit în 2011 liceul de arte plastice “Igor Vieru” din Chișinău și Academia Imperială de Arte Frumoase, Ilya Repin din Sankt Petersburg, unde a studiat între
2012 și 2018. A avut expoziții solo la Chișinău, București și a participat la expoziții colective din SUA, Rusia, Marea Britanie și Italia.
Așadar, o artistă a prezentului. Și totuși privindu-i lucrările ne putem întreba: este, oare, artă contemporană ceea ce vedem? Elena Bria pare să ne vorbească din trecut. Stilul ei, puternic marcat de școala de la Sankt Petersburg, se păstrează cu îndrăzneală, aproape sfidător, în tipare ce păreau definitiv abandonate. Elena Bria nu crede în reprezentări ambigui. Nu ”ne lasă” singuri în fața lucrărilor ei. Nu ne provoacă să avem sau să inventăm emoții și înțelegeri pe care să nu le putem susține ori proba. Elena Bria este limpede, explicită, coerentă. Subiectele și tehnica ei ne eliberează de efortul de a inventa în mintea noastră forme, culori și, mai ales, sensuri. Sunt toate acolo, în fiecare lucrare, ne așteaptă și ne întâmpină familiar, odihnitor. În cazul ei, celebra întrebare ”ce a vrut să spună artistul?” devine inutilă. Privitorul știe ce a vrut să spună Elena Bria, pentru că artista nu lasă loc de vreun dubiu.
Portretele ei sunt vii, sunt prezente, ni se alătură în exercițiul contemplării. Iar obiectele din lucrările cu natură moartă ne provoacă la momente de meditație.
Eliberat de angoasa neînțelegerii, privitorul este invitat să contemple cursiv, fără întreruperi. Să descopere detalii și să dialogheze. Elena Bria nu-și lasă singur publicul, îl însoțește în fiecare dintre lucrările sale. Iar privitorul nu are nevoie de nici un ghid specializat, căci pictura Elenei Bria îl conduce singură prin propriile povești. Cunoscătorul va putea, desigur, remarca detalii tehnice, perspective, proporții, cromatici, pensulații, tratarea pânzei și așa mai departe. Dar povestea în sine, subiectul ca atare, îi va spune și celui neavizat la fel de mult cât îi spune celui
antrenat în analizarea lucrărilor de artă.
Și, totuși, este artă contemporană ceea ce face ea? Elena Bria ne va spune simplu: e ARTĂ! Sintagma ”artă contemporană” nu indică, de fapt, ceva specific. Și tocmai de aceea poate cuprinde generos și poate că revendicativ, extr em de multe stiluri și abordări. În acest cadru aparent haotic, Elena Bria a ales ordinea. Ea caută inovarea în interiorul canonului clasic, iar nu în negarea acestuia. Ea păstrează, dar și rafinează, subiecte pe care mulți le-ar vedea anacronice. Originalitatea ei nu constă în inventarea de concepte sau de tehnici, cât în modul actual, contemporan, în care ea se așează în interiorul vechilor teme și metode.
Prima artistă de origini basarabene admisă la Academia Imperială de Arte Frumoase, Ilya Repin din Sankt Petersburg, în ultimii 20 de ani, Elena Bria s-a prezentat în 2018 cu o lucrare de licență monumentală atât prin proporții, cât și prin subiect: „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.1922”. Era anul Centenarului și ea, chiar acolo, în fosta capitală a Imperiului Țarist, s-a prezentat cu Încoronarea Regelui României. La Galeria Kulterra, lucrarea va fi prezentată împreună cu documente și materiale din anul Încoronării, pentru care mulțumim Casei de Licitații Historic. Să fie aceasta o lucrare de artă contemporană? E doar academism, vor zice unii. Ba e cât se poate de contemporană putem zice noi. Nu doar pentru că este o lucrare atât de recentă, ci și pentru că în expresiile sale actuale, arta contemporană se desparte tot mai mult de propriile definiții și doctrine. >>