Catalogul uneia dintre cele mai râvnite și popularizate expoziții de artă din România la ora actuală, Efectul Picasso ( 27 septembrie 2023 – 22 ianuarie 2024), a fost tipărit în luna decembrie la editura Vellant. Catalogul, intitulat Efectul Picasso. Influenta lui Picasso asupra artei românesti din anii ‘60 până la ora actuală, poate fi achiziționat online de pe site-ul editurii Vellant și de pe cel al librăriilor Cărturești. Acesta mai poate fi găsit pe rafturile librăriilor Cărturești din țară, cât și la shopul muzeului MARe/ Muzeul de Artă Recentă din București. 

Catalogul conține 100 de ilustrații analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români și francezi, precum și un chestionar Efectul Picasso: „Care este efectul lui Picasso asupra creației și vieții proprii?”, adresat artiștilor români.

 

 

MARe/Muzeul de Artă Recentă București prezintă una dintre cele mai originale și importante expoziții la nivel mondial, dedicate lui Pablo Picasso, înscrisă în seria de 42 de evenimente, Célébration Picasso: 1973-2023, care aniversează 50 de ani de la dispariția fizică a artistului spaniol: EFECTUL PICASSO (27 septembrie 2023 – 22 ianuarie 2024). 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) din colecția de artist a lui Pablo Picasso prezentate în oglindă cu 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne.

 

„Efectul Picasso prezintă ecoul operei și personalității lui Picasso asupra artei românești din anii 1960 până în prezent, prin lucrări realizate de 37 de artiști contemporani. Ideea nu a fost de a realiza un echilibru, ci de a oferi un sens (artistic, istoric, politic) prin inserția unor artiști români. Privirile lor asupra lui Picasso sunt bogate și diverse. De la imitarea opțiunilor stilistice și iconografice inspirate de Picasso (în special de cubismul său timpuriu), la subminarea nuanțelor politice ale apartenenței sale comuniste și chiar la batjocorirea lui Picasso sau reinterpretarea operelor și a figurii sale într-o direcție cu totul spirituală, un întreg tărâm al materiei picassiene se deschide prin contribuțiile artiștilor români. Aportul lor este frecvent critic și extrem de creativ: pe lângă picturile și desenele artiștilor români, sunt prezente sculpturi, instalații, ceramică, fotografie, artă murală. Astfel, expoziția se transformă într-o trăire autentică și densă a unei călătorii istorice prin cei peste 50 de ani de interferență fructuoasă a lui Picasso cu lumea artei românești.” Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă București și curatorul expoziției.

Artiștii români expuși: Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Mircea Cantor, Eva Cerbu, Vali Chincișan, Darie Dup, Aniela Firon, Marin Gherasim, Ion Grigorescu, Vasile Gorduz, Dumitru Gorzo, Hortensia Mi Kafchin, Kádár Tibor, Kero Zen, Irlo, Victor Man, Tincuța Marin, M.H. Maxy, Florin Mitroi, Valeriu Mladin, Dragoș Morărescu, Nagy Albert, Mihai Olos, Ion Pacea, Radu Pandele, Neculai Păduraru, Pisica Pătrată, Constantin Piliuță, Silvia Radu, Alexandru Rădvan, Alma Redlinger, Wanda Sachelarie-Vladimirescu, Donald Simionoiu, Alexandru Țipoia, Vladimir Zamfirescu, Marian Zidaru.