Asociația Culturală Eastwards Prospectus anunță numele celor zece artiști emergenți care au fost selectați să participe în programul ACCELERATOR Brașov. Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți. Ei sunt: Alexandra Boaru, Adrian Cojocaru, Alexandru Daniel Florea, Denis Flueraru, Iulia Jugaru, Irina Motroc, Diana Popuț, Diana Roșca, Ioana Rusu și Anca Țintea.
Cei zece artiști emergenți au fost selectați de către un juriu din România dintr-un portofoliu de 87 de aplicații eligibile primite în timpul derulării Apelului Deschis, care s-a desfășurat în luna august a acestui an.

 

„(…)Artiștii emergenți din România au viziune artistică și produc lucrări de calitate ridicată”, (Andrei Breahnă)

Andrei Breahnă, președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus și manager de proiect

 

„Cele 87 de înscrieri eligibile pe care le-am primit în cadrul Apelului Deschis pentru programul ACCELERATOR Brașov ne-au confirmat că artiștii emergenți din România au viziune artistică și produc lucrări de calitate ridicată. Prin ACCELERATOR Brașov, ne propunem să continuăm să sprijinim în mod integrat artiștii pe mai multe paliere: cunoștințe relevante ancorate în prezent, resurse și context de expunere, așa cum am făcut-o încă de la lansarea programului extins de mentorat ACCELERATOR în 2022. Eu, personal, și întreaga echipă de proiect suntem nerăbdători să începem activitățile din proiect și să aducem un beneficiu palpabil și valoros pentru dezvoltarea carierelor artiștilor emergenți selectați în cadrul ACCELERATOR Brașov,” explică Andrei Breahnă, președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus și manager de proiect.

 

„Se demonstrează, o dată în plus, că arta contemporană românească este din ce în ce mai dinamică”, (Bianca-Maria Bălșan).

Bianca-Maria Bălșan, manager cultural și directorul Muzeului de Artă Brașov

 

„Am apreciat foarte mult numărul, calitatea și diversitatea aplicațiilor propuse în cadrul apelului deschis ACCELERATOR Brașov. Se demonstrează, o dată în plus, că arta contemporană românească este din ce în ce mai dinamică. De asemenea, interesul mare al artiștilor pentru acest proiect reflectă necesitatea facilitării accesului artiștilor emergenți, și nu numai, la cunoștințe despre piața de artă, promovarea operelor lor și crearea contextului pentru expunere. Sper ca acest demers să devină un reper în colaborarea dintre mediul public și cel privat îndreptată spre construirea unui sistem de sprijin viabil pentru artiștii emergenți români,” adaugă Bianca-Maria Bălșan, manager cultural și directorul Muzeului de Artă Brașov – membră a juriului ACCELERATOR Brașov.

Laboratoarele ACCELERATOR Brașov:

În cadrul stagiului de mentorat, cei zece artiști emergenți vor participa la următoarele laboratoare: Piața de artă contemporană și posibilități de finanțare (susținut de Andrei Breahnă, manager cultural); Sistemul artei contemporane (Mihaela Chiriac, curatoare independentă); Curatoriere. Relația dintre artist și curator (Susținut de Georgia Țidorescu, curatoare independentă); PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice (Ioana Chira, comunicator). Mai multe detalii despre mentori aici.

Etapele viitoare ale ACCELERATOR Brașov:

Desfășurarea activităților din cadrul stagiului de mentorat: laboratoare, întâlniri fizice și online, lucru individual, sesiuni de mentorat one-on-one: 18 septembrie – 10 octombrie 2023
Producție lucrări de artă pentru expoziția de grup: 11 octombrie – 9 noiembrie 2023
Vernisajul expoziției de grup: 10 noiembrie 2023

Despre ACEP

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.

ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

Despre Muzeul de Artă Brașov

 

Muzeul de Artă Brașov creează conexiuni între public, artă și artiști, fiind un spațiu dinamic de explorare, învățare activă și experimentare cu patrimoniul și creația contemporană. Echipa muzeului își asumă rolul de facilitator, din dorința de a contribui la schimbarea percepției publice eronate asupra muzeelor, conform căreia acestea reprezintă spații pasive, simple arhive de patrimoniu, propunând metode inovative de valorificare a acestuia și de promovare a artei contemporane.