Grupul Accelerator @GAEP

 

Potrivit unor studii internaționale din 2021, analizate de galeria GAEP, care arată că sectorul emergent cucerește tot mai mult teren pe piața de artă, inițiativele de susținere și de propulsare venite din partea asociațiilor culturale pentru artiștii emergenți se dovedesc din ce în ce mai utile, atât pentru stimularea producției de lucrări noi, cât și pentru crearea unui corespondent real pe scena culturală.

Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți. Programul, care se derulează în premieră, actualmente, în România

O astfel de inițiativă este lansată de Asociația Culturală Eastwards Prospectus în anul 2021, în cadrul programului Shortcuts de mentorat pentru artiștii emergenți. Varianta extinsă a programului revine în anul 2022 cu o strategie mai complexă, care se derulează în premieră, actualmente în România. Intitulat Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți, programul are la bază un mecanism care funcționează asemenea unui motor cultural pentru creatorii artei aflați la început de drum.

Cei 10 artiști se pregătesc pentru etapa de producție după ce au participat timp de 3 luni în cadrul laboratorelor de mentorat 

Ca un ‘incubator’, noul program de mentorat pune în mișcare 10 artiști selectați pentru etapa de producție, după ce aceștia au participat în perioada mai-iulie 2022, în cadrul aceluiași program, la întâlniri de grup, laboratoare, lucru individual și sesiuni de feedback unu la unu.

Grupul Accelerator @GAEP

„(…) E important ca ei să se pregătească și să înțeleagă piața și sistemul de artă în care vor funcționa odată închisă poarta facultății (…)” (Andrei Breahnă, manager de proiect și președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus, implementatorul programului) 

„Artiștii la început de drum au nevoie de mult mai mult. Accelerator le oferă acces la un tip de formare alternativă care completează studiile academice concentrate aproape 100% pe învățarea tehnicii artistice. E important ca ei să se pregătească și să înțeleagă piața și sistemul de artă în care vor funcționa odată închisă poarta facultății, să știe cum să colaboreze cu o galerie și cu un curator și să se promoveze. Accelerator creează, pentru ei, acest ecosistem pragmatic de dezvoltare a carierei, care suplinește lacunele neacoperite de sistemul tradițional de educație.” – declară Andrei Breahnă, manager de proiect și președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus, implementatorul programului.

Cele 6 laboratoare au fost susținute de mentori prolifici locali și internaționali

În cadrul celor șase laboratoare susținute de mentori prolifici locali și internaționali, artiștii au avut avut ocazia să pătrundă pe diferitele tărâmuri practice ale artei, precum: Piața de artă contemporană și posibilități de finanțare, susținut de Andrei Breahnă, manager cultural; Sistemul artei contemporane, condus de Þorlákur Einarsson, directorul galeriei i8 din Reykjavík, Islanda; Curatoriere. Relația dintre artist și curator, predat de Tevž Logar, curator; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice, susținut de Ioana Chira, comunicator; Publicații de artist – de artistul Sigurður Atli Sigurðsson și atelierul Arta în spațiul public – susținut de artista Ólöf Nordal.

Pe baza cunoștințelor acumulate în cadrul laboratorului Artă în spațiul public susținut de mentorul Ólöf Nordal, artiștii vor fi invitați să elaboreze propiile intervenții în spațiul public.

Ólöf Nordal, Would You Know Yet More? Basalt and sound. Althingi – Iceland Parliament. Reykjavík. 2002

 

Birds of the sky. Altarpiece. Church of Isafjordur, Iceland. 2007

„Nu te poți aștepta ca lumea să fie interesată de tine, dacă tu nu ești interesat de ea.” (Þorlákur Einarsson, directorul galeriei i8 din Reykjavík, Islanda)

Unul din mesajele motivaționale, care au pus în mișcare creativitatea artiștilor în cadrul laboratoarelor, a fost lansat de Þorlákur Einarsson, directorul galeriei i8 din Reykjavík, Islanda, partenerul programului, în debutul laboratorului său – Sistemul de artă contemporană: „Nu te poți aștepta ca lumea să fie interesată de tine, dacă tu nu ești interesat de ea.”

Ca manager al unei galerii cu activitate efervescentă, care promovează artiști consacrați, Einarsson a împărtășit soluții și mecanisme pe care artiștii români le pot aplica pentru a-și face vocea auzită în contextul în care insularitatea este o temă comună a Islandei și României.

Artiștii au intrat în etapa de producție pentru noua expoziție de grup, prevăzută pentru ianuarie 2023 

În cele din urmă, artiștii vor dispune de resurse pentru etapa productivă și context de expunere într-o expoziție de grup și în alte spații publice din București și alte trei orașe. Astfel că, începând cu luna august, artiștii vor începe să creeze și să producă lucrări pentru prima expoziție colectivă prevăzută de organizatori pentru ianuarie 2023, la GAEP.

Evenimentele se vor înlănțui de la artist talks, screening-uri și o conferință cu un invitat străin, precum și proiecte de artă în spațiul public realizate de cei 10 artiști: Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia Prodan, Stanca Soare și Ana Maria Szöllösi.

Programul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP). Partenerii săi sunt galeria i8 din Islanda și galeria Gaep din București.

Autor: Elena Ghițoiu / redactor șef artevezi