Formularea Her Art Story provoacă cititorul la deslușirea misterului feminin în artă; dar cine este ea? Este o întrebare cu ecou de hală în ceea ce privește adevăratele contribuții pe care le are și le-a avut ea, femeia, pentru dezvoltarea culturii artistice universale. Her Art Story este de fapt un program lansat de Muzeul de Artă Brașov împreună cu parteneri locali pentru a puncta 100 de ani de la moartea primei femei din spațiul cultural românesc cu studii de specialitate în artă, Elena Mureșianu (1862-1924).

Expoziția intitulată „Deschizătoare de drumuri: Elena Mureșianu”, care se desfășoară în Sala unu a Muzeului de Artă Brașov, aduce în atenția publicului opera și viața Elenei Mureșianu. Aici sunt prezentate, până la data de 27 octombrie, lucrările sale din colecția muzeului, alături de o contextualizare a perioadei culturale în care a trăit și creat. Organizatorii propun și un eveniment conex al expoziției, care constă în conferința „Pionieratul Elenei Mureșianu: Arta ca profesie”, susținută de la ora 12.00 de drd. Andreea Pocol: „o incursiune captivantă în viața și opera acestei figuri emblematice, prezentând creațiile și corespondența personală a artistei” (fragment din comunicatul de presă).

 

 

Întregul demers al programului constă în evenimente dedicate valorificării și promovării a 16 artiste influente din secolele XIX-XX, care au contribuit semnificativ la arta brașoveană și românească: Emilia Apostolescu, Zina Blănuță, Geta Brătescu, Cecilia Cuțescu-Stork, Lucia Demetriade Bălăcescu, Margarete Depner, Micaela Eleutheriade, Alexandrina Gheție, Irina Lukász, Rodica Maniu, Puia Hortensia Masichievici, Mimi Șaraga Maxy, Margit Mikloș-Timar, Elena Mureșianu, Tia Peltz și Elena Popea.

 

Expoziția Her Art Story, Parcul Titulescu, fotografie preluată de pe canalul de facebook al muzeului

 

Acestea vor putea fi admirate în original în cadrul colecției Galeriei de Artă Românească a Muzeului de Artă Brașov dar și altfel, în cadrul unei expoziții outdoor, în parcul Titulescu, care oglindește povești și lucrări ale artistelor, până la data de 14 octombrie. “Expoziția Her Art Story” include, de asemenea, reinterpretări contemporane ale portretelor acestor artiste, realizate de 16 ilustratoare: Bianca Anton, Diana Barbu, Raluca Burcă, Alexandra Ciocan, Corina Drăgan, Alexandra Goldillo, Daia-Diana Grigore, Alexandra Hochreiter, Irina Iliescu, Loreta Isac, Oana Ispir, Alina Marinescu, MURA, Daniela Olaru, Bianca Spatariu și Alexia Udriște.

 

Galeria de Artă Românească, Muzeul de Artă Brașov, fotografie preluată de pe site-ul muzeului

 

Elena Mureșianu (1862-1924):

Educată la Viena între 1884-1888, a devenit una dintre reprezentantele de seamă ale academismului în România și prima femeie care a administrat un ziar. O susținătoare activă a drepturilor românilor din Transilvania, Mureșianu a deschis noi perspective pentru femeile din artă și cultură într-o perioadă în care accesul acestora la educație era limitat. Deși creația sa artistică este astăzi aproape necunoscută, viața sa dedicată artei, familiei și idealului național rămâne un model de perseverență și inspirație pentru generațiile viitoare de artiste.
După prezentarea vieții și operei Elenei Mureșianu, ilustrată cu imagini ale lucrărilor sale și fragmente din corespondența personală, publicul va avea ocazia să participe la o sesiune de întrebări și răspunsuri, oferind un spațiu de discuție și aprofundare a temelor abordate.

Despre Muzeul de Artă Brașov:
Sediul Muzeului de Artă Braşov se află în Bulevardul Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol).
Expoziţiile temporare organizate în ultimii ani au evidenţiat momente şi personalităţi semnificative din evoluţia artei româneşti şi transilvănene (Avangarda artistică, Mişu Popp, Petre Abrudan, Hans Eder, Artişti Braşoveni Uitaţi, Constantin Brâncuşi, Hans Mattis-Teutsch, Arthur Coulin, Elena Popea, Braşovul şi Ţara Bârsei în Arta Românească, Karl Hübner, Şcoala de la Poiana Mărului, Portretele patriciatului săsesc din Braşov, Friedrich Miess, Valeriu Maximilian.

 

Muzeul de Artă Brașov

 

Muzeul de Artă Braşov a fost înfiinţat în anul 1949 ca secţie a Muzeului Regional. La 19 februarie 1950 s-a deschis la etajul Casei Sfatului prima expoziţie de artă plastică, iar din 1 martie 1970 muzeul funcţionează în actuala locaţie. Clădirea care adăposteşte Muzeul de Artă Braşov a fost ridicată în anul 1902 după planurile arhitectului braşovean Moritz Wagner, în stilul neobaroc, pentru Asociaţia Meseriaşilor din Braşov (Kronstadt Gewerbevereinhaus)

 

Articol: Elena Est