Agatha Christie, @franceinfo

 

Pasionată de arheologie, Agatha Christie s-a inspirat pentru romanele sale polițiste din excavările la care a participat. Expoziția „În căutarea arheologiei” dezvăluie texte, fotografii si filme realizate de romancieră.

Agatha Christie este deja cunoscută la nivel internațional de când a hotărât, în 1928, să urce la bordul trenului Orient Express pentru a ajunge în Mesopotamia. Încântată de Orientul Mijlociu, regina crimelor în literatură, este de asemenea o aventurieră. Acel tren mistic cu care visa să călătorească, a inspirat-o pentru a scrie „Crima din Orient Express”, unul dintre cele mai celebre romane ale sale. Scriitoarea a mers pe situl Ur, în apropiere de Bagdad, unde se realizau săpături arheologice. Acolo, îl cunoaște pe cel de-al doilea soț, Max Mallowan, care o va invita să relateze cercetările.
În compania fidelă a mașinii sale de scris, Agatha Christie devine membră cu normă întreagă a echipei de arheologi realizând desene, filme și fotografii, în perioada 1931-1938 și apoi între 1949 și 1957. Acestea sunt expuse la Muzeul Galo-roman Vessuna, din Périgueux. „Fotografiile prezentate sunt unele generale, de ambianță, unde putem observa arheologi muncind și mai ales echipe ce realizează săpături. Apar, de asemenea, obiecte personale ale Agathei Christie și ale soțului, în special aparatele foto ale scriitoarei”, explică Elisabeth Pénisson, directoarea muzeului și curatoarea acestei expoziții inedite.

 

afișul expoziției, @franceinfo

 

Legăturile dintre anchetele polițiste și arheologie

Obiectele sunt împrumutate de familiile Christie și Mallowan, cu sprijinul muzeului Louvru. Expoziția prezintă și vestigiile orientale pentru care cuplul a consacrat ani de muncă. Majoritatea pieselor sunt expuse pentru prima dată, unele dintre acestea au fost restaurate, iar altele studiate, cu ocazia expoziției. Obiectele personale precum documentele de identitate și cheia apartamentului din Bagdad se constituie ca vedete ale acestei expoziții.

Pentru Agatha Christie, legăturile dintre anchetele polițiste și cercetările arheologice sunt evidente. Un architect bun trebuie să știe cum să sape pentru a crea imaginea lui Hercule Poirot în Crima din Mesopotamia, roman a cărui acțiune se petrece chiar pe un șantier arheologic. O carte inspirată în mod direct din sejurul romancierei în Irak, în care autoarea povestește cu mult umor această parte ai puțin cunoscută din viața sa.

Expoziția este deschisă vizitatorilor până pe 31 decembrie 2023.

 

Bogdan Afrasinei/ Traducător & Moderator de știri internaționale ArteVezi. În 2016, Bogdan a obținut certificatul de traducător autorizat și până în prezent a colaborat cu multe instituții și agenții publice. De mic a avut norocul să fie ghidat spiritual prin lumea artei de către bunicul său – istoric și critic de artă român. În prezent, Bogdan moderează știri internaționale și traduce articole din franceză, engleză și spaniolă pentru rubrica Satelit 01001.