Cristi Puiu în sala Auditorium – MARe/ Muzeul de Artă Recentă, @Rareș Toma

 

Anul 2023 începe la MARe/ Muzeul de Artă Recentă cu o serie de 5 ateliere cinematice susținute de regizorul Cristi Puiu. Modulul intitulat FilMARe se desfășoară în cadrul programului multi-anual Fabrica de Sens, un program educativ complex implementat de MARe/Muzeul de Artă Recent din 2021, cu sprijinul AFCN.

Primul atelier care a avut loc sâmbătă, pe data de 21 ianuarie, a fost susținut de regizor în compania lui Erwin Kessler (Director MARe/Muzeul de Artă Recentă, curator și critic de artă). Dovadă că modulul a fost foarte așteptat de către publicul iubitor de film, locurile sălii AUDITORIUM au fost ocupate din start.

Publicul către care se adresează FilMARe este format din tineri și adulți, care doresc să descopere domeniul cinematografiei. Prin urmare, în cadrul atelierelor regizorul va prezenta o serie de filme pe baza cărora se va discuta despre elementele care alcătuiesc filmul: scenariul, montajul, camera, muzica și jocul actoricesc.

 

Din cadrul atelierului FilMARe, @Rareș Toma

Primul atelier, „Pagina Albă”, a fost deschis cu un motto care aparține actorului John Cassavetes: “Say what you are. Not what you would like to be. Not what you have to be. Just say what you are. And what you are is good enough.” Citatul a fost extras dintr-o colecție de interviuri cu cei mai importanți producători de film din lume, condusă de criticul de film american Ray Carney.

Regizorul Cristi Puiu a ținut să precizeze în cadrul atelierului că discursul cu care acesta se adresează publicului: „nu este cel al unui universitar, ci al unui muncitor. Eu fac filme”, punctează la final.

Printre altele vorbește și despre conceptul de idee: „Ideile nu există, nu cresc pe stradă. Filmul se naște de la sine. Ideea se naște de la sine. Și uneori, toate ideile extraordinare se dovedesc a fi goale de sens. Iar ceea ce mă emoționează este exact absența ideii. [..] Înainte de relația pe care o are cineastul cu ideea, mai e relația pe care o are cu lumea și cu el însuși. Și acolo întrebările trebuie să fie cu adevărat violente. E o luptă cu tine însuți.”

 

 

Proiect prezentat de: 𝐔𝐧𝐢𝐂𝐫𝐞𝐝𝐢𝐭 𝐁𝐚𝐧𝐤

Sponsori: 𝐔𝐫𝐢𝐚𝐠𝐞 𝐄𝐚𝐮 𝐓𝐡𝐞𝐫𝐦𝐚𝐥𝐞, 𝐏𝐮𝐫𝐞𝐬𝐬𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞𝐥

Parteneri media: 𝐀𝐫𝐭𝐞𝐕𝐞𝐳𝐢, 𝐏𝐫𝐨𝐩𝐚𝐠𝐚𝐫𝐭𝐚, 𝐙𝐢𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐍𝐨𝐩𝐭̦𝐢

Program finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.