GAEP gallery view, courtesy of @GAEP

 

GAEP lansează un open call de susținere profesională pentru artiștii emergenți, deschis înscrierilor până pe data de 29 august. Prin intermediul Proiectului Shortcuts, Gaep sprijină inițiativele de promovare ale artiștilor emergenți prin sesiuni de mentorat, care au scopul de a le facilita acestora contactul cu managerii culturali și cu organizațiile din industriile creative. În urma apelului de înscrierere, 10 artiști atent selecționați de juriul invitat vor beneficia de un program intensiv, care să-i familiarizeze pe aceștia cu infrastructura asociată post-producției. Astfel, artiștii vor avea oportunitatea să colaboreze cu 4 mentori  pentru realizarea proiectelor de viitor: Răzvan Anton (artist), Andrei Breahnă (manager cultural), Ioana Chira (comunicator) și Lea Rasovszky (artistă).

Artiștii invitați să participe în cadrul proiectului trebuie să aibă peste 21 de ani și o experiență profesională care să-i evidențieze într-unul din următoarele contexte: expoziții personale sau / și de grup, rezidențe sau târguri de artă:

“În contextul proiectului Shortcuts, prin „artiști emergenți” înțelegem artiști care au sub 10 ani de experiență profesională. (…) Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă”, realatează Ioana Chira ( PR GAEP)  într-un interviu pentru artevezi.

Juriul este format din specialiști care provin din medii conexe de activitate:

“Am pornit prin a defini componența juriului sub forma: un artist consacrat, un curator, un manager de organizație din domeniul artei contemporane, alături de managerul de proiect. Prin urmare, juriul este compus din Marilena Preda Sânc, Georgia Țidorescu, Alex Radu, alături de Andrei Breahnă. Am vrut ca membrii juriului să aibă perspective și experiențe profesionale complementare.” (Ioana Chira, PR GAEP)

La finalul programului Shortcuts, artștii vor dobândi capacitatea de finalizare și de gestiune a proiectelor; precum și abilități de realaționare și negociere cu speicialiștii din domeniu:

“Shortcuts este o inițiativă de educație continuă. În acest punct, ceea ce ne dorim este ca la finalul său participanții să aibă mai multă încredere și capacitate de a-și urma traseul profesional pe scena de artă și să dețină cunoștințele și abilitățile necesare pentru a gestiona un proiect de expoziție personală. De aceea, principalele activități din proiect sunt laboratoare intensive și sesiuni de mentorat one-to-one, care permit un dialog aplicat. Pe lângă acestea, Shortcuts va cuprinde întâlniri cu alți artiști, curatori și manageri culturali din București, pentru ca participanții să aibă ocazii în plus de networking.” ( Ioana Chira, PR. GAEP)

Accesați proiectul Shortcuts pentru mai multe detalii despre apel.

Shortcuts. Mentorat pentru artiști emergenți este un proiect organizat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Revista ARTA

 

 

Fondator & Redactor șef ArTeVezi: Cred că arta trebuie înțeleasă în termeni cât mai simpli, departe de noțiuni abstracte și metafore care o transplantează în discursuri greu de înțeles. Anii de studiu în teoria artei și experiența de freelancer în comunicare mă duc direct la obiect fără prea multă emfază.