Mihai Plătică

 

Odată cu alăturarea artistului conceptual Mihai Plătică la portofoliul Galeriei GAEP, se anunță și vernisajul primei sale expoziții personale Alpher-Bethe-Gamow, care va avea loc sâmbătă pe 6 martie, între orele 13:00- 20:00 în spațiul galeriei de pe Strada Plantelor nr. 50.  Expoziția va fi  deschisă publicului între 6 martie- 8 mai, 2021 și conține 45 de lucrări de artă, care constau în fotografii obiectuale.

Mihai Plătică are o abordare profund personală a fotografiei și totodată științifică bazată pe idei, conexiuni și tratarea fotografiei ca obiect. Produl artistic fiind la limita unei arte susceptibile cu aunei arte de tip conceptualist, prin intervențiile pe care le aduce aspupra realității în surprinderea unor sensuri noi: “O realitate în care valuri cromatice (Chromatic Waves) sunt generate de furtuni dinamice (Dynamic Storm). Peisaje radiante (Radiant Landscape) se dezvăluie la apus de lună (Moonset). O câmpie zidită (Walled Plain) și constelații subterane (Underground Constellation) cer sa fie descoperite. Structuri monolitice (Wispy Columns) fragmentează spațial o realitate al cărei trecut poate fi citit în accelerarea negativă (Negative Acceleration) a astrelor și al cărei viitor poate fi ghicit în cristale de siliciu.” (Oana Setan) 

Expoziția are la bază o viziune tehnocrată și face referire la un articol științific considerat piatră de temelie pentru teoria Big Bang (The Origin of Chemical Elements, de Ralph Alpher, Hans Bethe și George Gamow, supranumit articolul Alpher-Bethe-Gamow). 

„Mihai Plătică este atras de fenomene naturale, corpuri cerești și abstracte. Lucrările lui ne invită într-un spațiu liminal, pentru a reflecta la ceea ce este vizibil și ceea ce este invizibil, și la cum unul se poate transforma în celălalt.

Arta și știința se completează reciproc în lumea lui Mihai Plătică: “Poezia și știința sunt două moduri de a explica aceeași realitate. Sunt ambele acolo, în permanență. (…) Sunt interdsat mult de felul în care lucrurile concrete schimbă obiectele, spațiile fotografiate și ideea originală.”

Pasiunea lui pentru fizică e atotcuprinzătoare, de la optică la astronomie și cosmologie. Ea se manifestă în practica lui artistică într-un mod care reușește să trezească o stare de fascinație din partea privitorilor față de peisajele misterioase, topografiile surprinzătoare și experimentele sale cu lumina ce dovedesc că abstracțiunea poate fi la fel de naturală în fotografie ca în orice alt mediu. Ramele unice pe care le proiectează el însuși pentru fotografii ne fac să chestionăm ceea ce vedem sau, pur și simplu, să ne uităm din nou.

<<Limbajul vizual enigmatic al lui Mihai și raportarea lui la fotografii ca obiecte artistice creează un univers distinctiv, captivant, în care simți că există mereu ceva în plus de descoperit. Suntem încântați să-l prezentăm publicului nostru și să arătăm un corp nou de fotografii și obiecte în prima lui expoziție personală la galerie.>> – Andrei Breahnă, cofondator Gaep

Născut în 1983, Mihai Plătică a absolvit Fotografia la Universitatea de Artă și Design (UAD) din Cluj-Napoca, orașul unde trăiește și lucrează în continuare. Expozițiile lui personale anterioare, Pillars of Creation (2019) și The Wide Open Skin (2016), au fost prezentate de galeria BARIL. În 2020, a participat la Departures From the Sphere, o expoziție de grup desfășurată în trei orașe diferite, în cadrul proiectului de coproducție europeană Both Ways, parte din EuroScience Open Forum (ESOF2020, Trieste). 

Text curatorial Oana Stan 

Comunicat de presă preluat de Elena Ghițoiu