Programul Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți continuă firul narativ cu o nouă acțiune în spațiul public. „Lose a step”, al 5-lea proiect de artă în spațiul public, va avea loc pe 17 august la București. Publicul bucureștean este invitat joi, 17 august 2023, ora 18.00, la adresa strada Nicolae Titulescu nr. 21 din capitală (aproape de Piața Victoriei).

Inițiată de doi artiști selectați în cadrul Accelerator, Delia A. Prodan și Andrei Arion, acțiunea integreză o serie de două lucrări – grilaje din metal și terrazzo, amplasate într-o zonă din București unde au loc reparații de drumuri.  Între granițele ritmului accelerat de viață și nevoia acută de mobilitate, reparațiile sunt simțite ca obstacole și hrănesc și mai mult disconfortul deja existent. Cu toate acestea, spațiile urbane au nevoie de timp pentru a fi reconstruite și a redeveni funcționale, motiv pentru care „Lose a step” va avea înainte de toate un rol introspectiv.

Obiectele gândite, aparent banale, doresc să activeze astfel de locuri, în care craterele și noroiul persistă. Simultan, ele iau forma unui instrument practic, palpabil, de curățare a pantofilor. Seriile de lucrări de artă propun fie o interacțiune cu un obiect familiar, dar straniu, fie pot fi trecute pur și simplu cu vederea.

Lucrarea poate reprezenta un act ritualic și meditativ, în ciuda frustrării inițiale provocate de spațiu și este un comentariu la adresa infrastructurilor falimentare ale orașelor și impactul acestora asupra locuitorilor.

În cadrul expoziției „Back to Where It All Began, ambii artiști au prezentat lucrări de artă orientate spre raportarea la spațiu. Sculpturile lui Andrei Arion rezultă dintr-o nevoie de bază, dar tot mai dificil de satisfăcut, aceea de spațiu. Lucrările sunt modulare, adaptabile din punct de vedere funcțional și contextual de câte ori este nevoie. Practica Deliei A. Prodan își are originea în amintiri din copilărie, artista recreând spațiul unui loc de joacă care nu mai există.

 

Despre Delia A. Prodan: 

Practica Deliei A. Prodan gravitează în jurul fotografiei și scrisului. De la bucăți de marmură și beton, la metal și cărămidă, lucrările ei dezvăluie o perspectivă nostalgică și empatică. Lucrează predominant cu obiecte și cărți.

Absolventă a Universității Naționale de Arte București, practica Deliei Prodan (născută în 1997) gravitează în jurul fotografiei și scrisului. Lucrează predominant cu obiecte și cărți, fiind interesată de elemente simple, dar intime, și de poveștile dezvăluite de acestea. (Bio preluată de pe site-ul accelerator-mentorat.ro).

 

Delia A. Prodan, Share Fractured, 2022

 

 

Despre Andrei Arion: 

Andrei Arion (născut în 1996) a absolvit programul de licență al Facultății de Arte și Design din Timișoara, secția Foto-Video. În 2021 a expus la Galeria Jecza într-un summer show numit Light clarity avocado salad in the morning, iar în 2022 a făcut parte din expoziția At the edge of the world de la Fundația Art Encounters.

 

Andrei Arion, I don’t always like my self

 

Despre etapa Arta în spațiul public:

Anterior proiectului „Lose a Step”, în cadrul programului Accelerator s-au desfășurat 4 acțiuni de artă în spațiul public: București (The Library for Public Games. An Institute of Play project – online, Maria Mandea), Timișoara (Full of Merit, yet Poetical / Self-destructive Traces – Ana Maria Szöllösi), Constanța (On the Same Line – Lucia Ghegu) și din nou București (Full of Merit, yet Poetic / Self-destructive Traces – Roberta Curcă).

Următoarele orașe sunt: Cluj Napoca, Oltenița, urmând ca ultimul performance de artă în spațiul public să aibă loc în septembrie din nou la București.

Finalizarea etapei de artă în spațiul public va marca sfârșitul programului Accelerator. Mentorat și Producție pentru Artiști, început în luna octombrie 2021. Totodată, Asociația Culturală Eastwards Prospectus și-a propus replicarea acestui proiect în comunități din România, din surse de finanțare alternative în raport cu proiectul de față, folosind best practice-ul Acceleratorului în beneficiul dezvoltării carierelor artiștilor din alte orașe ale României.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.