În prima lună a anului 2024, lansam împreună cu Comănescu, deschiderea unei noi instituții. Bineînțeles, una de artă. Și cam insolită. Din haine. Publicul a fost, astfel, invitat să pătrundă într-o meta-încăpere, în chiar atelierul artistului din Amzei. Expusă sub forma unei instalații imersive, site-specific, noua instituție invita publicul să pătrundă într-o schimbare de paradigmă interior/exterior.
Intitulată Looking at the Big picture from the inside / Privind la marea pictură din interior – instalația (600 x 300 x 400 cm) cu status în desfășurare, propune o nouă perspectivă: răstoarnă celebra expresie din engleză think outside the box pentru a privi lucrurile din interiorul „cutiei”.
Construită ca un puzzle de lucrări, noua instituție investighează, tocmai prin acest tip îmbinat de expunere, rolul adevărat al artei. Iar aici, adevărul îmbracă, la propriu, haina celui de lângă noi, instalația fiind realizată din haine adunate de artist de la familie și apropiați. Îmbrăcămintea este asamblată sub diferite forme, volume și texturi, pe fragmente sau piese întregi de mobilier – acestea din urmă provenind din inventarul casnic al familiei sale, peste care artistul le-a marcat / vandalizat, trasând organigrame abstracte din acrylic cu aspect fluid, seminal.
În cadrul acestei instituții, în care Nicolae Comănescu își plănuiește o nouă evadare (una din marile teme ale artistului în căutarea adevărului), se investighează care mai este rolul artei într-o societate crizată metafizic și instituțional și care este obiectivitatea artei într-o lume care aparține progresului tehnologic. În căutarea acestei obiectivități, în cadrul instalației, sunt invitați să pătrundă diferiți creatori, oameni iubitori și detestabili de artă. Următoarele evenimente vor fi anunțate pe paginile de socializare ale artistului.
Din textul curatorial:
„În mod subconștient sau programatic, întotdeauna am încercat să-mi fac o instituție în care să mă retrag, să evoluez și din care să evadez: Grupul Rostopasca (1997-2001), Magazinul Național de Artă Contemporană (2009-2012), revista Tura Bar (2003-2004) sau The Temporary (2007-2013-prezent) au fost genul ăsta de instituții pentru mine – spații în care adevărul și-a găsit cutia de rezonanță“ – Nicolae Comănescu
„Născut în 1968, într-un sistem refractar la schimbare, Comănescu trăiește continuu obsesia cronică a evadării; atât de tare, și atât de intens, încât ajunge să-și creeze, în lipsa unui context de constrângeri, propria închisoare de unde să-și uneltească evadarea”, Elena Est / Curator
„Evadarea se pune în joc prin încercarea de a înțelege un procedeu meta-real, care generează realul: sensul creat prin acumulare“ – Dan Popescu / Galerist H’art
Despre Nicolae Comănescu:
Nicolae Comănescu (zis Comă) s-a născut pe 14 noiembrie 1968 în Pitești. În 1998 a absolvit secția de pictură din cadrul Universității de Arte București în grupa coordonată de Ion Sălișteanu. Este fondatorul grupului Rostopasca, una dintre cele mai rebele manifestări artistice din România, care au marcat anii de tranziție de la socialism la capitalism. Umorul, ironia, inteligența socială, versatilitatea și spiritul civic protestatar sunt atribute care au făcut din artist un survivor al vieții la oraș. Supranumit și starul din Berceni (cartierul în care locuiește Comănescu din anul 2008) Comănescu a arătat un interes major pentru tema reciclării, a acumulării de materie și reutilizării ei sub diferite aspecte, folosindu-se de praf, zgură, cenușa din urma grătarelor de mici, ciment și chirpici, cât și de materiale uzate, precum textilele și obiectele din inventarul său casnic.
A participat la numeroase expoziții personale și de grup în România și în afara țării printre care și la Bienala de la Veneția din 2001, alături de grupul Rostopasca, Rostopasca Insert in Context Network, 49 Venice Biennial, Romanian Pavilion.
Articol: Elena Est