Noile stații de pe linia albastră a metroului din Montreal vor avea fiecare lucrarea ei de artă. Societatea de transport din Montreal (STM) a anunțat că Nadia Myre, Jocelyne Alloucherie, Alain Paiement, Marc Séguin și Ludovic Boney vor fi cei cinci artiști care au fost selectați pentru a colabora cu arhitecții în vederea îmbogățirii patrimoniului artistic al metroului, potrivit publicației canadiene, Le Devoir.
Pe parcursul următoarelor luni vom afla dacă lucrările vor fi unele monumentale sau dimpotrivă – discrete și integrate în context precum cele 32 de linii verticale din aluminiu texturat de pe pereții metroului Mont Royal, realizate de Charles Daudelin, în 1966. Artiștii nu doresc încă să ofere detalii legate de viziunea lor tocmai pentru a păstra surpriza.
Bugetul pentru conceperea și realizarea lucrărilor oscilează între 1 si 1,5 milioane de dolari. Acesta are în vedere politica de integrare a artei în arhitectură, ținând cont de volumetria stațiilor și dimensiunile acestora.
„Într-o primă etapă au fost 600 de artiști din care am ales 20. Aceștia au prezentat direcțiile viziunilor lor. Criteriile pe care le-a avut în vedere comisia au vizat rezistența lucrărilor pe termen lung. STM a elaborat pe parcursul ultimilor 50 de ani o expertiză a materialelor durabile și care necesită o minimă întreținere în cadrul rețelei, inclusă într-o broșură de norme și criterii care le-a fost transmisă artiștilor și de care aceștia trebuie să țină cont. În plus, se impune o strânsă colaborare cu arhitecții”, declară doamna Clour, directoarea STM.
Toți cei cinci artiști selectați au cariere prolifice și sunt de notorietate. Laurent Vernet, istoric de artă, consideră că fiecare are locul lui în cadrul acestui proiect de la metrou.
Inginerie, siguranță, estetică:
Metroul este unul dintre echipamentele de anvergură metropolitană care deservește o comunitate mare. Provocările de ordin ingineresc și cele referitoare la siguranță depășesc adesea provocările de ordin artistic, dar cu toate acestea asocierea dintre artiști și arhitecți este una de bun augur, foarte inspirată. Revenim la un modus operandi mai aproape de creație decât de căutarea unui obiect care să se integreze într-o stație de metrou.
Dacă ne dorim să avem un adevărat spațiu în :care să vorbim despre libertatea de creație, o colaborare eficientă între artiști și arhitecți, trebuie să ne asigurăm că această libertate este protejată, că arhitectul știe să interpreteze actul creativ și să-l facă să navigheze prin alte procese, iar artistului îi rămâne să știe să își revendice locul în anumite momente, consideră specialiștii.