TROGLODYTE SASHA BANDI MATCA artspace, Cluj-Napoca
După performance și vernisaj, în spațiul de expoziție a putut fi vizionat video-ul care documentează acțiunea, alături de scenografia acesteia. Un performance de Sasha Bandi este adesea o călătorie extremă, care oscilează între instinctele primare și regretul că a fi om înseamnă a trăi într-o condiție limitată și dureroasă – între angoasa de a fi propria companie și nevoia compulsivă de a găsi alinare.
Halucinând prin ritualuri ce forțează privitorul să iasă din zona de confort, Sasha pendulează obsesiv între încercarea de a domestici existența și neputința de a simți vreodată un mediu stabil. Corpul său devine terenul unui conflict între natura primară și structurile impuse de moralitate și cultură. Utilizând referințe din cultura păgână europeană, dar și elemente specifice culturii de consum, performance-ul său explorează ritualul ca mecanism de supraviețuire, repetiția ca formă de exorcizare și convulsia ca expresie a forțelor care ne domină profunzimile.
Obiectele și simbolurile scenografice devin repere ale unor momente istorice diverse, funcționând ca straturi suprapuse ale unei narațiuni despre adaptare, rezistență și supraviețuire în timp a speciei.
În TROGLODYTE, Sasha și-a expus corpul unui proces de transformare, în care un shapeshifter interior îi preia controlul conștiinței și comportamentului, ghidându-l ca pe un vehicul posedat într-un ritual compulsiv. Din această transă, el se abandonează unor gesturi prin care caută spiritualul, până la punctul în care esența dimensiunii sacre este concluzionată printr-un nou început. Locul unde își așază fricile este acela în care se întoarce mereu—un refugiu paradoxal, în care atașamentul și abandonul coexistă, hrănind lașitatea. Acest spațiu devine, în cele din urmă, un simbol al sacrificiului, unde renunțarea la sine nu este doar inevitabilă, ci necesară pentru a asigura continuarea.
Abordând printr-un sine în perpetuă disoluție arhetipuri care oscilează între sacru și grotesc, între mitologie și absurd, imposibilitatea de a-și găsi altfel o traiectorie face ca distrugerea să devină singurul loc din care se poate regăsi - locul în care se eliberează de captivitatea spirituală.
BIO Sasha Bandi (n. 1989) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Practica sa este fluentă în mai multe medii, precum desenul, pictura, sculptura și instalația. Venind dintr-un background în care a studiat grafica, universul său vizual se desfășoară prin narațiuni ilustrate marcate de o perspectivă critică. Uneori scrie și, multe dintre lucrările sale au la bază acest fundal, în care inventează personaje simbolice ce evoluează de-a lungul timpului în lucrările sale. Printr-o lentilă ironică, expune lacunele societății în călătorii pline atât de suferință, cât și de amuzament. În încercarea de a exprima teme și neliniști obscure, întunecate și reprimate, lucrările lui Sasha păstrează o abordare moralistă, pătrunzând în cele mai pure emoții, adesea influențate de certitudinea morții sau de sentimentul pierderii. Multe dintre lucrările sale recente ilustrează consecințele pierderii legăturii cu inocența copilăriei și eroziunea încrederii în aspectele fundamentale ale existenței. Prin expresii de suferință și furie, arta lui Sasha dezvăluie fără scuze adevărul brut al experienței umane – de la iubire la problemele sociale. Temele morții, izolării și tendințelor socio-politice răsună în lucrările sale. Deși evită declarațiile politice, Sasha încorporează ocazional elemente politice, punând accent pe libertatea personală în fața ideologiilor rigide.
Printre performance-urile sale recente se numără: PAVOR NOCTURN (directed by Horațiu Lipot), Atelier 35, Bucharest, 2020; HEMORAGIA SCROTTE, Bazis, Centrul de Interes, Cluj-Napoca, 2019; INSIDE, Visual Kontact, Cluj-Napoca, 2017; MINDWRECK, Bazis, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, 2015.
Eveniment parte din proiectul Primitive Logistics. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului și nici pentru modul în care pot fi utilizate rezultatele acestuia. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.