Galeria Catinca Tabacaru prezintă în premieră la București expoziția Pesvedzero Isingazivikanwe / Influența Necunoscutului, a treia expoziție organizată de aceasta artistului Zimbabwian, Terrence Musekiwa. Vernisajul expoziției va avea loc joi, pe data de 26 ianuarie, începând cu ora 19:00, la adresa galeriei de pe Calea Giulești nr.14. Expoziția este deschisă publicului până pe data de 1 aprilie.

În vastul spațiu al galeriei din București, sunt montate 11 sculpturi monumentale, care definesc practica actuală a artistului.

 

„Unele lucruri, nu le cunoaștem… există anumite energii în cultura noastră africană pe care le urmăm pentru că altfel ne vor costa pe termen lung .” – TM

 

Terrence Musekiwa, @foto preluată de pe site-ul galeriei Catinca Tabacaru

 

Din comunicat:

Abordarea tradițională a lui Musekiwa cu privire la truditul pietrei își are originile în ascendența sa Chikaranga, transmisă pe linia tatălui, Kennedy Musekiwa, și evoluată de-a lungul vieții sale. Introducând metode contemporane de sculptură și asamblaj, selecția sa de materiale – obiecte cotidiene și artefacte istorice- urmează un fir narativ. Musekiwa apelează adesea la sincretism și forme de codificare pentru a vorbi despre relația complexă dintre ecologie, istorie și contexte socio-politice actuale.

Practica lui Musekiwa se situează la această intersecție a influențelor interioare și exterioare care ne construiesc adevărul și ne modelează caracterele. Fețele de piatră ale lucrărilor sale, sculptate în materialul specific țării sale natale, sunt înrădăcinate în ascendența artistului – identitatea sa de bază; în timp ce corpurile acestor lucrări sunt animate cu materiale caleidoscopice găsite– contextul său pământesc. Cablurile de internet încapsulate în plastic se învârtesc prin corpurile metalice create de Musekiwa, revărsându-se și înfășurându-și cârlițele în jurul capetelor umanoide, îmbrăcând expresii multiple care cuprind putere, durere, amuzament. Folosind aceste materiale umane de exces, Musekiwa semnalează momentul în care ne aflăm ca și civilizație: ceea ce consumăm, aruncăm și producem în exces. Resturile istoriei sunt moștenite; adesea ele rămân pasive și nerecunoscute în psihicul uman colectiv. Însă ele pot fi excavate. Și astfel, Musekiwa adoptă o abordare arheologică.

În realizarea sculpturilor sale, Musekiwa reflectează asupra procesului său ca fiind similar cu cel care ne modelează identitățile. ADN-ul nostru este codificat înnăscut, funcționând în paralel cu informația neîncetată transmisă prin venele electrice ale tehnologiei, modelându-ne opiniile, convingându-ne și schimbându-ne rațiunea. La fel, mâinile artistului sunt programate de zeci de ani de tradiție, mișcări, metode și credințe ale sculpturii în piatră pe care creierul său nu le mai controlează.

 

Terrence Musekya 2022, Pavilionul Zimbabwe la cea de-a 59a ediție a Bienalei din Veneția, @ foto preluată de pe site-ul bienalei

 

Despre artist:

Terrence Musekiwa (b. 1990, Seke, Zimbabwe) provine dintr-o familie tradițională de sculptori. A început să sculpteze în piatră la vârsta de cinci ani, la început ajutându-și tatăl, Kennedy Musekiwa, iar mai târziu îndepărtându-se de estetica tradițională. Practica sa se interesecteză cu arta Povera, integrând în lucrări obiecte din viața cotidiană: fire textile, cabluri, sârmă, etc.

În anul 2022, Musekiwa a reprezentat Zimbabwe la cea de-a 59a ediție a Bienalei din Veneția și la cea de-a 14a ediție a Bienalei din Dakar.